Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Анатомія модульні питання.docx
Скачиваний:
1200
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
1.12 Mб
Скачать

35. Передміхурова залоза: частини, внутрішня будова, функції.

Частини: основа, звернена до сечового міхура, та верхівку, звернену до сечового міхура .

Внутрішня будова: Складається з 40-50 трубчасто-коміркових залозок, які утворюють залозисту речовину. Залозки утворюють вивідні передміхурові протоки , які відкриваються в простатичну частину сечівника. Між залозками та новколо проходять жмутики гладких м΄язів , які в сукупності формують м΄язову речовину. Жмутики м΄язових волокон оточують сечівник і утворюють його довільний сфінктер.

Функції:секрет передміхурової залози стимулює рухливість сперматозоїдів та розріджують еякулят.

36. Статевий член: частини, зовнішня будова;

Складається з трьох печеристих тіл , одного парного та одного непарного губчастого. В ньому розрізняють корінь , тіло та головку. Початкові відділи печеристих тіл – ніжки прикріплюються на нижніх гілках лобкових кісток. Спереду ніжки сходяться і до них приєднується губчасте тіло. Проксимальна частина утворює цибулину , а дистальна – головку.

Печеристе та губчасте тіло складаються з губчастої речовини, що має невеликі порожнини, які під час ерекції наливаються кров’ю. печеристі та губчасті тіла оточені білковою оболонкою.

Всі три тіла покриті шкірою та загальною фасцією. Шкіра обмежує головку і утворює вільну збірку - передню шкірочку, яка з’єднується вуздечкою передньої шкірочки з нижньою поверхнею головки.

37. Чоловічий сечівник: частини, їх топографія, звуження і розширення

Uretra. Частини: Простатична, перетинчаста, губчаста.

Топографія: Знаходиться в порожнині малого таза та в губчастій речовині статевого члена. Передміхурова частина проходить через сечовостатеву діафрагму. До задньої поверхні прилягає цибулино-сечівникова залоза.

Звуження та розширення : чол. Сечівник має три звуження – 1) біля внутрішнього отвору 2) в перетинчастій частині 3) біля зовнішнього отвору . Розширення : 1) В простатичній частині( середній відділ) 2) в цибулині чоловічого статевого члена 3) Перед зовнішнім отвором, у човноподібній ямці.

38. Чоловічий сечівник: будова стінки;.

Стінка складається з трьох оболонок: 1) Слизова оболонка 2) Підслизова основа 3) М’язова оболонка. У губчастій частині м’язова оболонка відсутня. Слизова містить багато слизових залоз. В підслизовому шарі розташовані навколосечівникові лакуни. М’язова добре розвинена в простатичній та перетинчастій частинах.

39. Чоловічий сечівник: частини, що відкривається в кожну частину?

Частини: Простатична, перетинчаста, губчаста.

Простатична : на задній стінці простатичної частини сечівника розташований сім’яний горбок colliculus seminalis , а по боках від горбка – численні вивідні протоки передміхурової залози.

Губчаста : закінчується зовнішнім вічком ostum urethrae externum . В цибулинний відділ сечівника відкриваються численні сечівникові залози та протоки цибулино-сечівникових залоз.

Перетинчаста: -

40. Цибулинно-сечівникова залоза: топографія, будова, функції.

(залоза Купера) Топографія : Розташована між м’язами сечово-статевої ділянки промежини , позаду від проміжної частини сечівника над цибулиною статевого члена. Має протоку цибулинно-сечівникової залози , протоки яких пронизують цибулину статевого члена і відкриваються на задній поверхні початкової ділянки губчастої частини сечівника.

Функції: Слаболужний в’язкий секрет цибулинно-сечівникової залози нейтралізує залишки сечі в сечівнику, готуючи його для проходження сперми.

41. Перерахуйте залози, які виробляють рідку частину сперми.

Бульбоуретральна залоза, передміхурова залоза, яєчко.

42. Промежина: визначення промежини в вузькому і широкому розумінні.

Perineum. Відрізок промежини, розташований між задньою спайкою великих соромітних губ і відхідниковим отвором

Промежина — простір між задньою спайкою великих статевих губ і зовнішнім отвором заднього проходу. Зовні промежина вкрита шкірою, на якій видно лінію від задньої спайки до заднього проходу — шов промежини. У товщі промежини знаходяться три шари м'язів, що складають тазове дно. Відстань від задньої спайки до заднього проходу називають висотою промежини; вона дорівнює 3-4 см. При вищій або малорозтяжній (ригідній) промежині під час пологів, щоб уникнути розривання промежини, її розтинають.

Соседние файлы в предмете Анатомия. Остеология. Миология.