Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GOSI_sots_ped.docx
Скачиваний:
134
Добавлен:
13.03.2015
Размер:
556.47 Кб
Скачать

9. Визначення предмета і завдань соціальної педагогіки.

Соціальна педагогіка — галузь загальної педагогіки, наука про закономірності та механізми становлення і розвитку особистості в процесі здобуття освіти та виховання у різних соціальних інститутах, а також соціально орієнтована діяльність освітніх, наукових, культурних та інших закладів, установ і соціальних служб, які сприяють форму-ванню соціальної активності дітей ти молоді в процесі вирішення суспільних, політичних, економічних та інших проблем суспільства.

Для соціальної роботи в нашій країиі (з моменту її зародження і до нинішнього часу) характерна домінуюча роль соціальної педагогіки та соціального виховання. При цьому важливо пояснити, що поняття "соціальна педагогіка" не є тотожним поняттю "шкільна соціальна ро 6ота". Соціальна педагогіка, соціально-педагогічна служба (педагогіка відносин у соціумі) розглядається як базова інтегративна основа в системі служб соціальної допомоги населенню, яка дає змогу своєчасно діагностувати, виявляти і педагогічно доцільно впливати на відносини в соціумі, на розвиток різноманітних ініціатив, формування ціннісних оріентацій особистості, її ставленню до себе, свого фізичного і мораль-ного здоров'я, до оточуючого середовіща. Провідною функцією соціальної педагогіки є функція інтегративна. Вона покликана забезпечити інтеграцію наукових знань про виховання людини як соціальної істоти, розвинути духовні взаємини особистості та суспільства. Сферу соціально-педагогічних досліджень становить науково-практичний аналіз виховного потенціалу суспільства, напрями його актуалізації, визначення різних форм інтеграції суспільно-виховних зусиль, спрямо ваних на формування творчої особистості.

Реальні можливості виховного потенціалу суспільства соціальна педагогіка розглядає у зв'язку із систеемою діючих соціальних. факторів, Серед них першорядне значення мають сім'я, сусідство, навчальний і трудовий колектив, друзі, неформальні групи, засоби масової .інформації, а також мистецтво, політика, економіка; екологія, їх урахування, а також забезпечення педагогічно доцільної організації відношень у взаємодії індивіда з середовищем і є головним завданням соціального педагога. Через взаємини школи і сім'ї здійснюється взаємозв'язок із позашкільним середовищем. У зв'язку з цим школа повинна стати відкритою соціально-педагогічною системою, через яку здійснюється формування творчої спрямованості людської діяльності.

Виникнення соціальної педагогіки як нового напряму педагогічних тань е результатом посилення соціальної функції загальної педагогіки. Об'єктивні умови цього процесу містяться в особливостях розвитку су масного суспільства й необхідності вирішення тих актуальних завдань, що постали на даному етапі.

Усі ці фактори різною мірою впливають на кожну конкретну лю дину. Динаміка їх. розвитку і впливу залежить від рівня розвитку суспільства, НТР, індивідуальних якостей особистості. Провідні завдання соціальної педагогіки:

• вивчення дії об'єктивних і суб'єктивних факторів соціального середовища, характеру їх впливу на формування особистості;

• дослідження закономірностей та перспектив соціально-педагогічної взаємодії особистості та середовища;

• розробка механізмів регулювання й корекції відносин особистості та суспільства.

Вирішення цих завдань здійснюється соціальною педагогікою у межах сучасного відрізку часу, стосовно конкретної держави, з урахуванням найближчих перспектив її розвитку. Практичний зміст указаних вище завдань реалізується у соціальній діяльності суспільства і полягає у:

• визначенні шляхів створення оптимального режиму навчально-виховного процесу в навчальних закладах в умовах мікросередовища;

• створенні педагогічних технологій інтеграції виховних зусиль суспільства ("педагогіки середовища", за визначенням С. Т. Шацького);

• дослідженні факторів, що впливають на відхилення у поведінці неповнолітніх;

• вивченні впливу соціального середовища на формування рівня соціальної зрілості особистості та готовності випускників шкіл, ПТУ, технікумів, коледжів тощо до виконання необхідних суспільству соціальних функцій і ролей; підтримка та соціальна реабілітація дітей, які живуть у несприятливих соціальних умовах.

Важливим аспектом соціальної педагогіки виступає керування обставинами, які прямо або опосередковано діють на вихованців, організація цих обставин в оптимальну систему, що забезпечує суспільству необхідний виховний ефект.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]