Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GRANATA_EP.doc
Скачиваний:
96
Добавлен:
13.03.2015
Размер:
2.63 Mб
Скачать

42

Міністерство внутрішніх справ україни

ДЕРЖАВНИЙ НАУКОВО-ДОСЛІДНИЙ

ЕКСПЕРТНО-КРИМІНАЛІСТИЧНИЙ ЦЕНТР

ВИБУХОТЕХНІЧНА СЛУЖБА

РУЧНІ ГРАНАТИ ПРОМИСЛОВОГО ВИРОБНИЦТВА

Довідник

Випуск І

КИЇВ - 1999

Фатєєв В.М., Пащенко В.І., Хомко Р.Л., Свистунов О.Я.

У даному довіднику розглянуті ручні промислові гранати, що знаходяться на озброєнні армій країн СНД та інших іноземних держав, які останнім часом найчастіше зустрічаються в експертній, оперативно-розшуковій практиці та слідчій роботі.

Довідник має на меті узагальнення особливостей будови гранат, їх тактико-технічних характеристик, правил розрядження, можливостей експертного дослідження по фрагментах, які залишилися після підриву, і призначений для спеціалістів вибухотехнічних підрозділів, слідчих, працівників оперативних служб та курсантів вищих спеціальних учбових закладів.

Під редакцією заступника міністра внутрішніх справ України о.Ф. Штанька

 Редакційно-видавничий відділ МВС України

В С Т У П

Аналіз скоєних злочинів пов’язаних з вибухами свідчить, що в більшої їх частині використовувалися ручні гранати промислового виробництва країн СНД та інших держав. В 1997 році було вилучено понад 1151 од. промислових гранат.

В ході проведення оперативно-розшукових і слідчих дій по вилученню боєприпасів, в тому числі гранат, або за фактами вибухів, постійно виникають питання, отримання відповідей, які потребують спеціальних знань в технології виготовлення, конструювання, принципів дії, правил розрядження гранат та їх дослідження.

Метою цього довідника є надання інформації про особливості будови гранат, їх технічні характеристики, правіла розрядження, а також можливості їх експертного дослідження по цільному об’єкту, складовим частинам або залишкам після підриву.

В першій частині довідника розкриваються основні поняття про ручні промислові гранати.

В другій частині розглянуті ручні гранати, їх складові частини виробництва країн СНД, їх тактико-технічні характеристики, а також фрагменти після вибуху.

В третій частині розглянуті характеристики гранат інших держав.

Ч А С Т И Н А 1

Загальні положення

Ручні гранати мають військове призначення та використовуються для знищення живої сили противника та техніки. Вони розподіляються на наступальні, оборонні та протитанкові. У свою чергу, наступальні та оборонні гранати за ознаками дії розподіляються на фугасні, осколкові та кумулятивні.

Загальним для всіх гранат є те, що вони мають металевий (наступальні гранати), чавунний (оборонні гранати) або пластиковий корпус, усередині якого знаходиться заряд вибухової речовини (далі - ВР) і підривник.

Уламки гранат у разі підриву останніх, як правило формуються за рахунок дроблення корпусу та підривника, але окремі види гранат споряджаються готовими уламками у вигляді кульок, розташованих у пластиковому корпусі гранати.

Основними видами вибухової речовини, якою споряджаються гранати, є тротил, гексоген або пластит.

Корпуси бойових гранат виробництва країн СНД мають фарбування зеленого (захисного) кольору. На корпусі нанесено маркування, як правило, фарбою чорного кольору, що вказує марку гранати, шифр вибухової речовини, умовне позначення заводу, на якому вона споряджена, номер партії та рік спорядження. Гранати інших держав мають фарбування зеленого або чорного кольору. Окремі ручні гранати за умовами регіоного застосування фарбуються під вигляд місцевості (наприклад, пустелі тощо).

Ч А С Т И Н А 2

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]