Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GOSI_sots_ped.docx
Скачиваний:
134
Добавлен:
13.03.2015
Размер:
556.47 Кб
Скачать

71. Розкрийте зміст та засоби соціальної роботи

Соціа́льнаробо́та — галузь наукових знань, академічна дисципліна та професійна діяльність, спрямована на підтримання і надання кваліфікаційної допомоги будь-якій людині, групі людей, громаді, що розширює або відновлює їхню здатність до соціального функціонування, сприяє реалізації громадянських прав, запобігає соціальному виключенню.

Соціальна робота як фахова діяльність є взаємопов'язаною системою цінностей, теорії і практики, її місія полягає у наданні людям можливості якомога повніше розвивати власний потенціал, збагачувати своє життя та попереджувати виникнення дисфункцій .

Це система теоретичних знань і заснована на них практика, яка має на меті забезпечення соціальної справедливості шляхом наснаження і підтримки найменш захищених верств суспільства та протидії факторам соціального виключення.

К основнымцелямсоциальнойработыможноотнестиследующие:

– увеличениестепенисамостоятельностиклиентов, ихспособностиконтролировать свою жизнь и болееэффективноразрешатьвозникающиепроблемы;

– созданиеусловий, в которыхклиентымогут в максимальной мере проявить своивозможности и получить все, чтоим положено по закону;

– адаптацияилиреадаптация людей в обществе;

– созданиеусловий, при которыхчеловек, несмотря на физическоеувечье, душевныйсрывилижизненныйкризис, можетжить, сохраняячувствособственногодостоинства и уважение к себе состороныокружающих;

– и какконечнаяцель – достижение такого результата, когданеобходимость в помощисоциальногоработника у клиента «отпадает».

72.Розкрийте зміст та напрями діяльності Центрів соціальних служб для молоді

Основна мета, з якою створений центр соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді - здійснення соціальної роботи з різними категоріями сімей, дітей та молоді для покращення якості життєдіяльності, захисту конституційних прав, свобод та законних інтересів, сприяння задоволенню соціальних потреб сімей, дітей та молоді.., надання психологічних, соціально-медичних , соціально-економічних, інформаційних послуг.

Основними принципами діяльності Центра є законність, додержання та захист прав людини, системність, доступність, конфіденційність, відповідальність за додержання етичних та правових норм при наданні допомого.

До центру може звернутися кожен, хто потребує допомоги, розуміння, інформацію – і саме тут він отримає різноманітні соціальні послуги та підтримку.

Основні завдання

Участь Центра соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді у загальнодержавних та інших соціальних програмах з питань соціальної роботи з дітьми, молоддю та сім’ями.

Створення та розвиток спеціалізованих формувань в Центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, забезпечення їх функціонування.

Проведення семінарів, тренінгів для суб’єктів соціальної роботи.

Залучення громадян до соціальної роботи з сім’ями, дітьми та молоддю, підтримка та розвиток волонтерського руху.

Функції Центра

Забезпечує втілення державних соціальних стандартів та нормативів, нових форм та методів, інноваційних технологій проведення соціальної роботи з сім’ями, дітьми та молоддю.

Проводить групові та масові заходи з питань, які відносяться до його компетенції.

Розробляє та втілює соціальні програми для рішення проблем сімей, дітей та молоді міста, залучає додаткові джерела фінансування.

Центр у процесі виконання своїх завдань:

Взаємодіє з місцевими органами виконавчої власті, підприємствами, установами, організаціями а також з фізичними особами.

Сприяє суспільним організаціям, іншим об’єднанням громадян у реалізації соціально значущих ініціатив та проектів.

Залучає благодійні організації, суспільні організації, суб’єкти підприємницької діяльності до рішення соціальних проблем сімей.

Здійснює дії з розробки та поширення соціальної реклами та організації роботи зі ЗМІ.

Проводить соціологічні дослідження з метою виявлення проблеми сімей.

Залучає міжнародну фінансову та технічну допомогу.

Пріоритетні направлення соціальної роботи Центра соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді:

Виявлення,соціальне інспектування, соціальний супровід та оцінка потреб сім’ї та осіб, які опинилися у складних життєвих обставинах.

Пошук та підбор, підготовка та навчання кандидатів у прийомні батьки та батьки-вихователі.

Соціальне супроводження прийомних сімей.

Адаптація дітей – сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, з числа учнів, випускників інтернатних закладів, до самостійного життя.

Соціальна робота з вагітними жінками та з жінками з новонародженими дітьми та вживання заходів з попередження дитячої бездоглядності, соціального сирітства (відмова від немовлят), з приводу насильства в сім’ї та торгівлі людьми.

Соціально - профілактична робота серед дітей та молоді з попередження правопорушень, соціально-небезпечних хвороб, подолання їх наслідків у дитячому та молодіжному середовищі, у тому числі серед груп ризику, формування навичок здорового способу життя.

Надання соціальних послуг дітям та молоді, яка звільнилася з місць позбавлення волі, або були засуджені до покарань, не пов’язаних з позбавленням волі.

Соціальне обслуговування дітей, молоді та сімей, яких торкнулася проблема ВІЛ-інфекції

Ресоціалізація та соціальна робота з вживачами психотропних препаратів, в тому числі, ін’єкційними вживачами наркотиків та членами їх сімей.

Підготовка та подання документів на присвоєння Почесного звання України «Мати - героїня».

Збір документів та видача посвідчень дітям та батькам з багатодітних родин.

Розвиток волонтерського руху.

Послуги, що надаються Центром – безкоштовні.

Суспільство знаходиться у постійному русі та часто змінюється, тільки одне залишається незмінним – соціальна допомога Центра соціальних служб, який за першою необхідністю надасть руку допомоги кожному.

Ми робимо це для людей, щоб було спокійно удомі, щоб було порозуміння у родині, щоб було щасливе дитинство, щоб будь яку проблему можна було вирішити, а краще попередити.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]