Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
anat_sv_tvaryn.pdf
Скачиваний:
357
Добавлен:
14.02.2015
Размер:
15.64 Mб
Скачать

Розділ 2

рухи згинання, розгинання, відведення, приведення, а також обертальні рухи: назовні супінація (supinátio), досередини пронація (pronátio) і деякою мірою колові рухи — circumdúctio. Кулястий суглоб складається із суглобової голівки у вигляді сегмента кулі, якій відповідає конгруентна за- глибина, що й забезпечує рухи в усіх напрямках. Сегмент кулі при цьому менший за її половину. Найвища рухливість у кулястому суглобі забезпечу- ється тільки наявністю суглобової капсули без підкріплення звязками. Горі- хоподібний суглоб відрізняється від кулястого тим, що сегмент кулі голівки суглоба значно більший за половину кулі і суглобова ямка охоплює його, як шкаралупа горіх.

Крім цих форм суглобів є ще суглоби, в яких не виражені осі руху. До них належить плоский суглоб — articulátio plána, суглобові поверхні якого плоскі і рухи в них ковзні.

РОЗВИТОК ЗЄДНАНЬ КІСТОК

Безперервні зєднання кісток у своїй більшості притаманні нижчим хребет- ним, що живуть у воді, зєднання окремих кісток яких потребують не стільки рухливості, скільки пружності, наприклад у риб. З переходом до наземного існування і розвитком кінцівок та їх удосконаленням в активній локомоції відбувається і диференціація зєднань кісток, повязаних з їхньою функцією.

Уперіод внутрішньоутробного розвитку ссавців кістки спочатку зєдную- ться мезенхімою, яка в подальшому стає волокнистою сполучною тканиною. Ця сполучна тканина зєднує краї суміжних кісток (таке зєднання назива- ють синдесмозом або швом). У разі заміни волокнистої сполучної тканини хрящовою утворюється синхондроз, кістковою синостоз.

Уході розвитку переривчастого (синовіального) зєднання спочатку між кінцями двох хрящових закладок майбутніх кісток зберігається прошарок

Рис. 2.7. Схема кулястого суглоба — art.

Рис. 2.8. Схема кулястого (горіхоподібно-

го) суглоба — art. sphaeroídea

sphaeroídea

(enarthrósis)

96

СИНДЕСМОЛОГІЯ ВЧЕННЯ ПРО ЗЄДНАННЯ КІСТОК

мезенхіми (рис. 2.9, 2). Після

 

виникнення

центрів

скосте-

 

ніння в хрящових закладках

 

і розсмоктування мезенхіми

 

утворюється

вузька

щілина

 

(див. рис. 2.9, 3). В міру збі-

 

льшення щілини формується

 

первинна порожнина сугло-

 

ба. Стінка порожнини утво-

 

рюється з мезенхіми, з її зо-

 

внішнього

шару клітин

 

волокниста (фіброзна) мем-

 

брана, а

з

внутрішнього

 

синовіальне вистелення, що

 

стає синовіальною

мембра-

 

ною.

 

 

 

Рис. 2.9. Розвиток суглоба:

У складних суглобах з ме-

А зрощення; Б початок утворення порожнини сугло-

ба; 1 хрящові закладки кісток; 2 скупчення мезенхі-

зенхіми

всередині

суглоба

ми в місці зєднання кісток; 3 порожнина суглоба

утворюються хрящові вклю- чення чи внутрішньосуглобові звязки, а в капсулі суглоба внутрішньо-

капсульні звязки і навіть сезамоподібні кістки.

ЗЄДНАННЯ КІСТОК ОСЬОВОГО СКЕЛЕТА

Здебільшого кістки черепа зєднуються між собою безперервно за допомо- гою швів, тобто нерухомо, і лише нижня щелепа та підязиковий скелет зєднуються з черепом рухомо.

Висково-нижньощелепний суглоб — articulátio témporomandibuláris (рис. 2.10) — утворений суглобовим горбком виличного відростка вискової кістки та голівкою нижньої щелепи. Інконгруентність поверхонь суглоба вирівню- ється хрящовим суглобовим диском — díscus articuláris 4, який являє собою видовжену еліпсоподібну шайбу, зовнішній край якої товщий за внутрішній, знизу заглиблення більше, ніж зверху. Суглобова капсула прикріплюється до суглобового краю кісток, а також до краю суглобового диска, в результаті чого суглобова порожнина поділяється на дві камери широку дорсальну і вузьку вентральну. Розрізняють звязки: латеральну — ligaméntum laterále 3, що лежить із зовнішнього боку і є потовщенням капсули суглоба; кауда- льну — ligaméntum caudále 2 еластичну звязку, що простягається від по- задусуглобового відростка вискової кістки до виросткового відростка нижньої щелепи. У свиней і собак її немає.

Суглоб складний, еліпсоподібний, двовісний, у ньому можливі рухи: опу- скання та підіймання нижньої щелепи, бічні рухи щелепи і висування ще- лепи вперед та відтягнення назад.

ЗЄДНАННЯ ЕЛЕМЕНТІВ ПІДЯЗИКОВОГО СКЕЛЕТА

Підязиковий скелет складається із значної кількості кісток, зєднаних між собою. Ці кістки мають зєднання між собою, зєднання з гортанню, зєднання з черепом.

97

Розділ 2

Рис. 2.10. Висково-нижньощелепний суглоб:

1— cápsula articuláris; 2 — lig. caudále; 3 — lig. laterále; 4 — díscus articuláris

Зєднання кісток підязикового скелета між собою дуже варіює у свійських тварин (С. К. Рудик, 1985).

Увеликої рогатої худоби сугло-

бами зєднуються basihyoídeum з keratohyoídeum, keratohyoídeum з epihyoídeum, а basihyoídeum з thyrohyoídeum, stylohyoídeum з epihyoídeum і tympanohyoídeum зєдну-

ються хрящем (синхондроз).

Уконей елементи скелета зєд- нуються суглобами, крім кістково- го зрощення (синостоз) між thyrohyoídeum та basihyoídeum і хря-

щового зрощення (синхондроз)

між stylohyoídeum і tympanoídeum.

Усвиней суглобом зєднані keratohyoídeum з basihyoídeum. Між thyrohyoídeum і basihyoídeum, stylohyoídeum і tympanohyoídeum, epihyoídeum і stylohyoídeum має місце хрящове зєднання.

Умясоїдних всі елементи підязикового скелета зєднуються суглобами, за винятком зєднання між stylohyoídeum і tympanohyoídeum, яке є хрящо- вим.

Зєднання підязикового скелета з ростральним рогом щитоподібного хряща гортані відбувається за допомогою суглоба articulátio thyrohyoídeum у собак, у жуйних і свиней це зєднання забезпечується звязкою, а у коней хрящем.

Зєднання підязикового скелета (тимпаногіоїда) з частинами вискової кі- стки являє собою волокнисте сполучення у хижаків, хрящове у жуйних і кіс- ткове у коней і свиней.

СУГЛОБИ І ЗВЯЗКИ ХРЕБТА, РЕБЕР І ГРУДНИНИ

Атланто-потиличний суглоб — articulátio atlantooccipitális (рис. 2.11, 2.12) — складається з двох еліпсоподібних суглобів, що утворені виростками потиличної кістки і краніальними ямками атланта. Капсули суглобів мають два широких зєднання. Вони сполучаються знизу між собою у жуйних і мясоїдних. У мясоїдних, крім того, вони сполучаються ще з капсулою атла- нто-осьового суглоба, тоді як у жуйних дуже часто утворюється єдина капсу- ла для обох суглобів. У коней і свиней сполучення між обома капсулами має місце лише у старих тварин.

Крім капсули з кожного боку в суглобі розрізняють звязку — ligaméntum laterále, яка починається медіально на яремному відростку і тягнеться до краніомедіального краю крила атланта. Крім цього, є два підкріплення суг-

лоба, а саме: дорсальна перетинка — membrána atlantooccilitális dorsális, яка прикриває потилично-атлантовий проміжок, і вентральна перетинка

98

СИНДЕСМОЛОГІЯ ВЧЕННЯ ПРО ЗЄДНАННЯ КІСТОК

membrána atlantooccipitális ventrális, яка підкріплює знизу суглобову капсу-

лу. В атлантно-потиличному суглобі можливі згинання і розгинання.

Атланто-осьовий суглоб — articulátio atlantoaxiális (див. рис. 2.12) —

утворений fácies articuláris ventrális осьового хребця, що поширюється також на вентральну поверхню його зуба, і каудальною суглобовою ямкою — fóvea articuláris caudális — атланта, яка простягається також у хребетний канал. Суглоб має капсулу і звязки: ligaméntum interspinále, яка тягнеться від дор- сального горбка атланта до підвищеного краю гребеня осьового хребця; ligaméntum atlantoaxiále ventrále, яка починається від вентрального горбка атланта і закінчується з обох боків вентрального гребеня осьового хреб-

ця. У свиней і мясоїдних її немає; ligaméntum longitudinále déntis при-

кріплюється на дорсальній поверхні зуба осьового хребця, закінчується. віялоподібно розширюючись, частково на краніальному краї ямки зуба атланта, а також проходить хребцевий отвір атланта і закінчується се- рединно на каудальному краї тіла потиличної кістки і збоку на потили- чному виростку. У коней від неї відходять бічні пучки, що закріплюють- ся на бічних стінках атланта і називаються криловими звязками — ligaménta alária. Через зуб перекидається поперечна звязка атланта

ligaméntum transvérsum atlántis,

яка утримує його на суглобовій по- верхні вентральної дуги атланта.

Рис. 2.11. Звязки атланто-потиличного суглоба коня, вигляд зверху (дорсальна дуга атланта видалена):

1 — os occipitále; 2 — lig. laterále déxtrum; 3 — átlas; 4 — lig. longitudinále; 5 — áxis; 6 — cápsula articuláris art. atlantoaxiális; 7 — lig. longitudinále déntis; 8 — lig. laterále sinístrum; 9 — cápsula articuláris art. atlantooccipilális

Рис. 2.12. Звязки атланто-потиличного та атланто-осьового суглобів собаки зверху (дах черепа і дорсальна дуга атланта видалені):

1 — cránium; 2 — proc. juguláris; 3 — átlas; 4 — áxis; 5

— cápsula articuláris; 6 — lig. transvérsum atlántis; 7

— lig. alárae; 8 — lig. laterále déxtrum et sinístrum

99

Розділ 2

Покривна перетинка — membrána tectória, натягнена між дугами хребців, підсилює дорсально капсулу суглоба.

ЗЄДНАННЯ ХРЕБЦІВ

Хребці, за винятком перших двох шийних, зєднуються між собою безпе- рервно (звязки і хрящі) і переривчасто (суглоби; рис. 2.13). Між тілами двох суміжних хребців знаходиться міжхребцевий диск — díscus intervertebrális 5. Він складається з центральної частини пульпозного ядра — núcleus pulpósus 5, що являє собою залишок спинної струни — chórda dorsális — і надає хребту пружності й еластичності, та периферичного кільця з волокни- стого хряща — ánulus fibrósus 5′′, волокна якого, перехрещуючись, забезпе- чують міцність зєднання і обмежують обертання хребців один відносного одного.

Товщина міжхребцевих дисків найбільша у хвостовому відділі, менша в шийному і поперековому і найменша в грудному.

Хребці зєднуються звязками, серед яких розрізняють довгі й короткі. До довгих звязок належать: 1) поздовжня дорсальна звязка — ligaméntum longitudinále dorsále 3, що починається від дорсальної поверхні зуба осьового хребця і простягається в хребетному каналі до крижової кістки, зростаючись з її ендостом. По своєму ходу вона прикріплюється до всіх міжхребцевих дисків і до кожного хребця; 2) вентральна поздовжня звязка — ligaméntum longitudinále ventrále 4, що починається на вентральній поверхні тіл останніх грудних хребців, 8-го чи 9-го, зростається з їх періостом та

Рис. 2.13. Зєднання хребців:

Сегменти хребців (А розпил в медіанній площині; Б вигляд знизу сполучення останнього попере-

кового і першого крижового хребців): 1 — ligg. interspinália; 2 — ligg. fláva; 3 — lig. longitudinále dorsále; 4 — lig. longitudinále ventrále; 5 — díscus intervertebrális; 5— núcleus pulpósus; 5′′ — ánulus fibrósus; 6 — lig. supraspinále; a — proc. spinósus; b — árcus vértebrae; c — córpus vértebrae; LVII — 7-й поперековий хребець;

SI 1-й крижовий хребець

100

СИНДЕСМОЛОГІЯ ВЧЕННЯ ПРО ЗЄДНАННЯ КІСТОК

міжхребцевими дисками і розходиться в періост вентральної поверхні кри- жової кістки; 3) надостиста звязка — ligaméntum supraspinále 6, що зєднує вершини остистих відростків грудних, поперекових і крижових хребців. На шиї вона переходить у канатик каркової звязки; 4) каркова звязка — ligaméntum núchae (рис. 2.14), яка у жуйних складається з канатика карко- вої звязки —funículus núchae 1 і пластинки каркової звязки — lámina núchae 2.

У жуйних канатик каркової звязки починається парними округлими тя- жами від горбистості потиличної кістки, які спрямовуються до остистого від- ростка 2-го грудного хребця, поступово розширюючись, і утворюють у ділян- ці холки разом з надостистою звязкою капюшон.

Рис. 2.14. Каркова звязка:

А собаки; Б свійського бика; В коня; 1 — funículus núchae; 2 — lámina núchae; 3 — búrsa subligamentósa supraspinális; 4 — búrsa subligamentósa nuchális caudális; 5 — búrsa subligamentósa nuchális craniális; 6 — lig. supraspinále; th1 — 1-й грудний хребець

101

Розділ 2

Пластинка каркової звязки починається від остистих відростків 2–7-го шийних хребців і закінчується на канатику каркової звязки. Пластинка спочатку парна, а в каудальному напрямі непарна.

Уконей, як і у жуйних, канатик звязки парний і закінчується на остис- тому відростку 3-го (4-го) грудного хребця. Між канатиком і атлантом є під- сухожилкова слизова сумка — búrsa subligamentósa craniális 4, між канати- ком і осьовим хребцем — búrsa sublіgamentósa caudális 5 — і між канатиком та остистими відростками 2–3-го грудних хребців — búrsa subligamentósa supraspinális 3.

Усвиней каркової звязки немає.

Умясоїдних є лише парний канатик звязки, який починається на осьо- вому хребці і закінчується на остистому відростку першого грудного хребця, продовжуючись каудально в надостисту звязку.

Міжсегментні звязки (див. рис. 2.13). До них належать: жовті звязки — ligaménta fláva 2 еластичні пластинки, що сполучають дуги суміжних хре- бців, прикриваючи міжхребцеві отвори; міжостисті звязки — ligaménta interspinália 1 сполучнотканинні волокна, що зєднують остисті відростки хребців між собою; міжпоперечні звязки — ligaménta intertransversária — зєднують поперечні відростки поперекових хребців.

Між суглобовими відростками двох суміжних хребців знаходяться дугові відросткові зєднання — junctúrae zygapophysiáles. Їх плоскі суглобові повер- хні каудально зменшуються, зменшується також рухливість у цих зєднан- нях в каудальному напрямі, обмежених натягненою капсулою, що щільно прилягає до зєднаних між собою відростків.

Уконей, крім того, є суглоби між поперечними відростками останніх двох поперекових хребців — articulatiónes intertransversárii lumbáles, а також між поперечним відростком останнього поперекового хребця та крилами крижо-

вої кістки — articulátio intertransversária lumbosacrális.

ЗЄДНАННЯ РЕБЕР

Ребра зєднуються з хребцями, з грудниною і одне з одним.

Реберно-хребцеві суглоби — articulatiónes costovertebráles (рис. 2.15, 2.16) — це комбінація суглобів, що забезпечують чітко визначені і взаємоза- лежні рухи грудної клітки.

Суглоб голівки ребра — articulátio cápitis cóstae — складний, утворений голівкою ребра і двома суміжними грудними хребцями, краніальна й кау- дальна реберні ямки яких утворюють ямку суглоба. Порожнина суглоба по- діляється на краніальний і каудальний відділи. Між ними проходить внут- рішньосуглобова звязка голівки ребра — ligaméntum cápitis cóstae intraarticuláre, яка починається в жолобі чи на гребені голівки ребра і закінчу- ється трьома гілками. Довга гілка — ligaméntum intercapitále (див. рис. 2.15, 4) — проходить над міжхребцевим диском і закінчується на голівці ребра протилежного боку, прикрита дорсальною поздовжньою звязкою — ligaméntum longitudinále dorsále. Дві інші гілки закінчуються на суміжних хребцях.

Радіальна звязка голівки ребра — ligaméntum cápitis cóstae radiátum (див.

рис. 2.15, 3) — має дві гілки. Краніальна починається на тілі хребця, розмі- щеного попереду, каудальна на тілі хребця, розміщеного позаду, і закін- чуються обидві, зростаючись з вентральною стінкою капсули суглоба, на су- глобовому краї голівки ребра.

102

СИНДЕСМОЛОГІЯ ВЧЕННЯ ПРО ЗЄДНАННЯ КІСТОК

Реберно-поперечні суглоби — articulatiónes costotransversáriae (див. рис. 2.16), утворені горбками ребер і поперечними відростками грудних хребців, плоскі, ковзаючі суглоби, мають капсулу суглоба і реберно-поперечну звязку — ligaméntum costotransversárium, яка починається на шийці ребра і закінчується на поперечному відростку. Останнє ребро з першим попереко- вим хребцем зєднується попереково-реберною звязкою — ligaméntum lumbocostále.

ЗЄДНАННЯ КІСТКОВИХ РЕБЕР

ЗРЕБЕРНИМИ ХРЯЩАМИ

Ужуйних з 2-го по 10-те кісткові ребра зєднуються з реберними хрящами тугими суглобами — articulatiónes costochondráles, у свиней з 2-го по 5-те,

ау коней і мясоїдних і решта ребер у жуйних і свиней зєднуються симфізами — junctúrae costocartilagíneae.

Ребра між собою зєднані фасціями та мязами.

Рис. 2.15. Звязки ребер (вигляд спе- реду):

1 — cápsula art. costotransversáriae; 2 — lig. costotransversárium; 3 — lig. cápitis cóstae radiátum; 4 — lig. intercapitále; 5 — cápsula art. cápitis cóstae; 6 — ánulus fibrósus; 6— núcleus pulpósus

Рис. 2.16. Звязки ребер (вигляд знизу):

1 — lig. costotransversárium; 2 — lig. cápitis cóstae radiátum; 3 — cartilágo intervertebrális; 4 — cápsula articuláris art. cápitis cóstae; 5 — cápsula art. costotransversáriae; 6

— lig. longitudinále ventrále

ЗЄДНАННЯ ГРУДНИНИ

Сегменти груднини зєднуються між собою за допомогою хряща (син- хондрозами): між ручкою груднини й тілом — synchondrósis manubriosternális, між стернебрами тіла — synchondróses intersternebráles, між тілом і мечоподібним відростком чи хрящем — synchondrósis xiphosternális. У жуйних і свиней між ручкою і тілом знаходиться синовіальне зєднання — articulátio synoviális manubriosternális. По дорсальній поверхні груднини проходить звязка — ligaméntum stérni, яка починається позаду першої пари реберних хрящів і тягнеться до мечоподібного хряща. У коней ця звязка має три ніжки, дві з них тягнуться до реберних хрящів останньої пари справж-

103