Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
anat_sv_tvaryn.pdf
Скачиваний:
357
Добавлен:
14.02.2015
Размер:
15.64 Mб
Скачать

ОРГАНИ ЧУТТЯ

Розвиток рецепторів. Органи чуття виникають у нижчих тварин. Вони по- будовані примітивно і реагують на всі види подразнень зовнішнього середо- вища. У процесі еволюції, під впливом дії постійних подразників, органи чуття змінюють свою будову й функцію. Вони спеціалізуються в сприйманні тільки окремих подразнень. Одночасно зявляються інтерорецептори, які сприймають специфічні подразнення, що виникають у тканинах і органах.

У нижчих тварин органи чуття представлені первинними чутливими клі- тинами ектодермального походження, які лежать серед епітеліальних клі- тин зовнішнього покриву. Відростки цих клітин ідуть безпосередньо до ро- бочих органів (мязи, залози) або до окремо розміщених нервових клітин. Первинних чутливих клітин багато у безхребетних і ланцетника. У вищих тварин вони представлені нюховими клітинами й фотосенсорними клітина- ми сітківки ока. З перетворенням первинних чутливих клітин на нервові рецепторну функцію у них виконують відростки дендрити, що утворюють чутливі нервові закінчення. Вони властиві безхребетним і хребетним твари- нам, розміщені не лише в епідермісі шкіри, а й в усіх органах. У процесі розвитку вторинних чутливих клітин чутливі нервові закінчення (дендрити) нервових клітин контактують з ними. Вторинні чутливі клітини є у всіх хре- бетних та деяких безхребетних (червяків, членистоногих).

ЗОРОВИЙ АНАЛІЗАТОР

Зоровий аналізатор складається з органа зору, провідних шляхів, підкір- кових і кіркових центрів.

РОЗВИТОК ОРГАНА ЗОРУ

Орган зору — órganum vísus — представлений оком — óculus, що склада- ється з очного яблука, захисних і допоміжних органів ока.

Сприйняття світлових подразнень і реакція на них можливі й без спеціа- льних органів зору, що характерно для деяких представників найпростіших тварин (евглена зелена). Як правило, у тварин, що реагують на світлові по- дразнення, є спеціальні світлочутливі органи, обовязковим їх компонентом є світлочутливі (фотосенсорні) клітини, побудовані за типом первинних чут- ливих клітин. Крім світлочутливих клітин у більшості світлочутливих орга- нів міститься пігмент. Він може бути безпосередньо в світлочутливих кліти- нах або в спеціальних пігментних клітинах. Пігментні клітини ізолюють окремі світлочутливі клітини та їх групи від всебічної дії на них світла.

Найпростіша будова світлочутливих органів у дощових червяків. Вони представлені тільки світлочутливими клітинами, які розміщені в епідермісі шкіри й під ним, а також між нейронами нервових вузлів. Найбільше світ- лочутливих клітин знаходиться на передньому кінці тіла червяка.

З появою у світлочутливих органах пігментних клітин розрізняють два типи будови світлових рецепторів. Перший тип характеризується тим, що світлочутливі клітини захищені пігментними клітинами. Рецепторну функ- цію в них виконують лише спеціальні частини, які спрямовуються в бік

525

Розділ 14

джерела світла. Такі світлочутливі органи називають прямими очима. Вони властиві окремим видам медуз. Для другого типу будови світлочутливих ор- ганів характерно те, що рецепторні частини світлочутливих клітин у вигля- ді паличко- і колбочкоподібних відростків не спрямовуються в бік джерела світла. Вони розміщені на протилежних полюсах світлочутливих клітин і заглиблені в пігментні клітини. Для того щоб досягти рецептора, світлове подразнення проходить через усю клітину. Такі світлочутливі органи нази- вають інвертованими очима. Інвертовані очі забезпечують найкращий за- хист світлочутливих клітин від всебічної дії світла і дають змогу визначати джерело світла. Вони є у деяких видів медуз і війчастих червяків.

Іноді інвертовані очі розміщені на одному рівні із зовнішнім покривом ті- ла тварин, утворюючи зорові плями (деякі види медуз). Ділянки зовнішніх покривів тіла тварин із світлочутливими органами заглиблюються і форму- ють зорові ямки, які захищають світлочутливі органи від механічних подра- знень. Кількість зорових ямок залежить від кількості розміщених у них світ- лочутливих клітин. Чим більше світлочутливих клітин, тим менше зорових ямок. Їх може бути тільки одна пара на голові. Парні світлочутливі органи не лише сприймають світлові подразнення, а й орієнтують і контролюють рух тварин залежно від джерела світла.

Уразі зростання країв зорових ямок утворюються міхурчасті очі (деякі види кільчастих червяків і молюсків). У міхурчастих очах збільшується кіль- кість світлочутливих клітин, які формують сітківку, утворюються світлоза- ломлювальні середовища, акомодаційний апарат і апарат, що регулює потік світла в глибину ока. З появою світлозаломлювальних середовищ світлочут- ливі органи перетворюються на органи зору, які можуть не лише сприймати світло й колір, а й визначати форму предметів і відстань до них. У деяких безхребетних (окремих видів кільчастих червяків і молюсків, комах, рако- подібних) органи зору розміщені групами на голові і розділені між собою пі- гментом. Такі очі називають складними. Вони пристосовані до образного й мозаїчного зору.

Уланцетника парних очей немає. У нього функціонують численні вічка Гессе, розміщені в нервовій трубці. Кожне вічко складається із світлочутли- вої клітини, яка рецепторним кінцем занурена в пігментну клітину чашопо- дібної форми. Від протилежного кінця клітини відходить нейрит.

Ухребетних тварин органи зору парні. Вони розвиваються із стінки пе- реднього мозкового міхура (рис. 14.2). Ділянка ембріональної мозкової стін- ки, вкрита мякою мозковою оболонкою, розростається у вигляді двох очних міхурців (I–V). Вони досягають ектодерми і зєднуються з мозком короткими порожнистими ніжками 4. Ділянка стінки очного міхурця, яка розміщена позаду ектодерми, випинається в порожнину міхура. Внаслідок цього утво- рюється очний бокальчик з подвійними стінками. Ніжка очного бокальчика

перетворюється на зоровий нерв 4. Із стінок очного бокальчика розвиваєть- ся внутрішня оболонка ока сітківка 5. Пігментний шар сітківки форму- ється із зовнішньої, нервовий з внутрішньої стінки.

Середня оболонка ока (судинна) розвивається з мякої мозкової оболонки, яка оточує очний бокальчик 3. Первинний вхід в очний бокальчик зберіга- ється у вигляді зіниці. Ділянка ектодерми, що лежить спереду зіниці, потов-

526

ОРГАНИ ЧУТТЯ

щується, і з неї утворюється спочатку кришталикова ямка, а потім кришта- ликовий мішечок 2, 2. Він відокремлюється від ектодерми і перетворюється на кришталик 10. З мезенхіми, яка оточує кришталик, формується його кап- сула, а зі склистого тіла підвішуюча звязка кришталика.

Зовнішня оболонка ока (волокниста) розвивається з мезенхіми, яка оточує очний міхурець. У ділянці рогівки вона зростається з ектодермою. Порож- нину ока заповнює склисте тіло. Воно є похідним кровоносних судин, мезен- хіми, які проникають у середину ока на ранній стадії його розвитку, та емб- ріональної сітківки.

Для розглядання близьких і віддалених предметів в органі зору розвива- ється акомодаційний апарат. Акомодація ока відбувається внаслідок зміни положення кришталика відносно сітківки і зміною його кривини, що при- зводить до зміни фокусної відстані. Якщо око пристосоване для розглядання близьких предметів, то для розглядання віддалених предметів кришталик за допомогою спеціальних мязів наближається до сітківки (риби). У земно- водних і змій, у яких око адаптоване для розглядання віддалених предме- тів, під час розглядання близьких предметів кришталик віддаляється від сітківки.

Рис. 14.2. Схема розвитку ока:

I–V послідовні стадії розвитку; 1 ектодерма; 2 ямка кришталика; 2кришталиковий мішечок; 2′′ кришталиковий міхурець; 3 порожнина очного бокальчика; 3очний міхурець; 4 ніжка очного міхурця; 4зоровий нерв; 5 сітківка; 6 пігментний шар сітківки; 7 зачатки повік; 8 епітелій рогівки; 9 судинна і волокниста оболонки ока; 10 кришталик

527

Розділ 14

Зміна кривини кришталика регулюється війковим мязом війчастого ті- ла. Під час скорочення війкового мяза підвішуюча звязка кришталика роз- слаблюється, кришталик внаслідок своєї еластичності округлюється, фокус- на відстань при цьому зменшується. Око при такому положенні кришталика пристосоване для розглядання близьких предметів. Під час розслаблення війкового мяза підвішуюча звязка кришталика натягується, кришталик стає плоским, фокусна віддаль збільшується і око стає пристосованим для розглядання віддалених предметів. Такий механізм акомодації ока власти-

вий рептиліям, за винятком змій, птахам і ссавцям.

Чіткість зору залежить від кількості світлових променів, що потрапляють в око. Цей процес регулює райдужка за допомогою своїх мязів (звужувача і розширювача) та зіниці.

Для чіткості й рельєфності зображення, визначення форми предметів і відстані до них велике значення мають положення оптичних осей та функ- ціональний стан мязів ока. У хребетних тварин очі знаходяться в очних ям- ках. Оптичні осі очей розміщені одна відносно одної під кутом. Якщо цей кут великий (170°), кожне око має своє окреме поле зору. Такий зір називають монокулярним. Монокулярний зір характерний для зайців. При менших кутах розходження оптичних осей поле зору одного ока накладається на по- ле зору другого. Такий зір називають бінокулярним. Він забезпечує най- кращу якість зору, дає можливість точніше визначати форму предметів і відстань до них.

Величина поля і чіткість зору залежать також від розміру й форми рогів- ки та рухливості очей. Рухливість очей забезпечується їх мязами. Мязи ока сприяють потраплянню зображення предметів на найчутливішу частину сітківки.

У наземних тварин очі захищені повіками. Вони розвиваються зі складок шкіри. Верхня й нижня повіки тимчасово зростаються. Щілина між ними утворюється до народження, а у деяких тварин (кішки, собаки) на 9–14-ту добу після народження. Розвиток повік тварин залежить від екологічних умов. У ссавців верхня повіка більша за нижню. У рептилій і птахів добре розвинута третя повіка.

БУДОВА ОРГАНА ЗОРУ

Очне яблуко — búlbus óculi — має кулясту форму, міститься в очній ямці (орбіті) (рис. 14.3). На ньому розрізняють екватор і полюси. Передній полюс

— pólus antérior — опуклий, а задній — pólus portérior — сплюснутий. Між полюсами проходить оптична вісь ока. Очне яблуко складається з оболонок, світлозаломлювальних середовищ, кровоносних судин і нервів.

Очне яблуко має три оболонки: волокнисту, судинну і сітківку.

Волокниста оболонка — túnica fibrósa búlbi óculi — зовнішня оболонка очного яблука. Вона поділяється на дві частини: білкову оболонку і ро- гівку.

Білкова оболонка — scléra (див. рис. 14.3, 4) — займає 4/5 поверхні очного яблука. Вона щільна, непрозора, бідна на кровоносні судини. У ділянці зад- нього полюса склери є решітчаста пластинка — lamína cribrósa sclérae 4,

528

ОРГАНИ ЧУТТЯ

через яку виходить зоровий нерв — n. ópticus 8. Зовні до склери прикріплю- ються мязи ока. На внутрішній поверхні склери, поблизу рогівки, є спле- тення вен, через які відтікає рідина з камер очного яблука.

Рогівка — córnea 16 знаходиться в ділянці переднього полюса і займає 1/5 поверхні очного яблука. Вона прозора, без кровоносних судин (за винят- ком крайової зони), багата на безмякушеві нервові волокна. Зовнішня по- верхня рогівки вкрита багатошаровим незроговілим плоским епітелієм, вну- трішня одношаровим плоским епітелієм. Рогівка не переходить безпосе- редньо в білкову оболонку. Її краї заходять під краї білкової оболонки, поді- бно до годинникового скла, вправленого в оправу.

Судинна оболонка — túnica vasculósa búlbi óculi 5 середня оболонка очного яблука. Вона складається з райдужної оболонки, війкового тіла і влас- не судинної оболонки

Райдужна оболонка (райдужка) — íris 14 розміщена позаду рогівки і спереду від війкового тіла й кришталика. Спереду від райдужки розміщена передня камера ока — cámera antérior búlbi óculi, а позаду задня — cámera postérior búlbi óculi 13. Обидві камери заповнені внутрішньоочною ріди- ною — húmor aquósus. Райдужка містить пігмент, який зумовлює колір очей. На поверхнях райдужки розміщені ніжні складки. Райдужка має два краї: зовнішній війковий — márgo cilliáris — і внутрішній зіничний — márgo pupilláris. Війковим краєм райдужка зєднується з рогівкою і війко-

вим тілом. Між райдужкою й ро-

 

гівкою є гребінчаста звязка рай-

 

дужно-рогівкового кута — lig.

 

pectinátum

ánguli

iridocorneális.

 

Вона утворена

перекладками,

 

між якими є лімфатичні щілини

 

(фонтанові простори). Зіничний

 

край облямовує отвір у центрі

 

райдужки зіницю — pupílla 15.

 

У райдужці знаходяться мязо-

 

ві клітини. Одні з них розміщені

 

циркулярно, інші радіально.

 

Циркулярно розміщені клітини

 

формують мяз стискач зіниці

 

m. sphíncter pupíllae, а радіально

 

мяз розширювач зіниці — m.

 

dilatátor pupíllae. Розширенням і

 

звуженням

зіниці

регулюється

 

потік світла в глибину очного яб-

 

лука.

 

 

 

 

Війкове

тіло

córpus ciliá-

Рис. 14.3. Схема будови ока (розріз):

re 3 розміщене між райдужкою

1 край верхньої повіки з віями і сальними залозами;

2 конюнктива і конюнктивальний мішок; 3 вій-

і власне судинною оболонкою, має

кове тіло і війкова частина сітківки; 4 білкова обо-

вигляд смужки завширшки до 1

лонка; 4решітчаста пластинка; 5 власне судинна

оболонка, 6 нервовий шар; 7 пігментний шар

см (рис. 14.4). Його стінка утво-

сітківки; 8 зоровий нерв; 9 диск зорового нерва;

10 порожнина очного яблука зі склистим тілом; 11

рює 100–110 радіальних складок

кришталик; 12 підвішуюча звязка кришталика;

13 передня і задня камери очного яблука; 14

 

 

 

 

райдужка; 15 зіниця; 16 рогівка

 

 

 

 

529

Розділ 14

(гребенів), які формують корону війкового тіла — coróna ciliáris 1. Кінці складок спереду закінчується війковими відростками — proc. ciliáris, до яких прикріплюється підвішуюча звязка кришталика — lig. suspensórium léntis. Між волокнами звязки є лімфатичні щілини (канали Пті), які зєднують задню камеру очного яблука з його порожниною. У війковому тілі лежить війковий мяз — m. ciliáris, який разом з кришталиком утворює ако- модаційний апарат ока.

Власне судинна оболонка — choroídea — розміщена на внутрішній по- верхні білкової оболонки. На ній розрізняють внутрішню й зовнішню поверх- ні. Зовнішньою поверхнею вона зєднується з білковою оболонкою, внутріш- ньою з пігментним шаром сітківки. На внутрішній поверхні власне су- динної оболонки є блискучий покрив — tapétum lúcidum — різного кольору (блакитного, зеленого, синьо-зеленого).

Сітківка — rétina — внутрішня оболонка очного яблука (див. рис. 14.3, 6). Вона поділяється на дві частини: зорову і сліпу. Зорова частина сітківки — pars óptica rétinae — складається з двох шарів: зовнішнього пігментного і внутрішнього нервового. Пігментний шар щільно прилягає до судинної оболонки. Нервовий шар легко відокремлюється від пігментного. Він тяг- неться від виходу зорового нерва до війкового тіла і являє собою ніжну, про- зору за життя оболонку, у якій видно кровоносні судини. У нервовому шарі сітківки містяться світлочутливі клітини (палички й колбочки). Крім них у цьому шарі є й інші нервові клітини, нейрити яких формують зоровий нерв. Його початок називають диском зорового нерва — díscus nérvi óptici (див. рис. 14.3, 9). У центрі диска є випин рудимент артерії склистого тіла. У ділянці диска світлочутливих клітин у сітківці немає, тому цю ділянку називають сліпою плямою. На початку оптичної осі ока, в центрі сітківки, розміщена жовта пляма — mácula — ділянка найкращої світлочутливості.

Сліпа частина сітківки — pars cаéca rétinae — за місцем розташування поділяється на райдужкову і війкову частини. Вона утворена двома шарами

пігментних клітин, що зростаються з райдужкою і війковим тілом.

середо-

 

Світлозаломлювальні

 

вища. До них належать рогівка,

 

внутрішньоочна рідина, кришта-

 

лик і склисте тіло.

 

 

Кришталик — lens — має форму

 

двоякоопуклої лінзи (див. рис. 14.3,

 

11). Він і виконує функцію лінзи

 

заломлює світлові промені і пере-

 

дає обернене й зменшене зобра-

 

ження на сітківку. На кришталику

 

розрізняють екватор, передній і

 

задній полюси. На екваторі

 

прикріплюється підвішуюча звяз-

 

ка кришталика. Кришталик за

 

життя прозорий, щільної консисте-

Рис. 14.4. Війкове тіло ока коня (вигляд зза-

нції. Зовні він вкритий капсулою,

ду):

під якою міститься паренхіма. Вона

1 корона війкового тіла; 2 білкова оболонка;

3 градинки

 

 

530

 

 

ОРГАНИ ЧУТТЯ

побудована з кори і ядра. Кора кришталика утворена довгими плоскими клітинами, що розміщені шарами на ядрі.

Склисте тіло — córpus vítreum — заповнює порожнину очного яблука. Воно прозоре, драглисте. Склисте тіло складається з водянистої рідини (98 %), що міститься між тоненькими фібрилами. На його передній поверхні є скли-

ста ямка — fóssa hyaloídea.

Кровоносні судини очного яблука поділяються на судини сітківки і суди- ни судинної оболонки. Артерії сітківки беруть початок з війкових артерій, що входять у сітківку в ділянці диска зорового нерва, а артерії судинної обо- лонки з коротких і довгих війкових артерій. Вени судинної оболонки ви- ходять на поверхню ока в ділянці його екватора, де вони утворюють вихрові вени. Вихрові вени переходять у війкові вени.

Лімфатичних судин в очному яблуці немає. Їх функцію виконують лім- фатичні щілини і простори (надсклеральні, фонтанові, канали Пті).

Відносна маса очного яблука в окремих видів тварин різна. Найбільша вона у кішки, менша у собаки, вівці, коня, корови, свині. Кут між оптичними осями становить: у собаки 92°, у свині 118°, у корови 119°, у вівці 134°, у ко- ня 137°. Величина кута між очними ямками тварин також різна. У собаки вона становить 79°, у свині 85°, у корови 94°, у коня 115°, у вівці 129°. Зіни- ця у свійських тварин має різну форму. У жуйних вона поперечно-овальна, у свині й собаки округла, у кішки має вигляд вертикальної щілини. На зіничному краї райдужки у жуйних є зернятка — gránula irídis. У коня вони є тільки на верхньому краї зіниці, у жуйних на верхньому й нижньому. У власне судинній оболонці ока свині блискучого покриву немає.

До захисних і допоміжних органів ока належать повіки, слізний апарат, мязи, окістя очної ямки (періорбіта) і фасції.

Повіки — pálpebra — виконують захисну функцію. Вони закривають очне яблуко, а під час змикання рівномірно розподіляють сльози по його по- верхні. Повік три: верхня, нижня і третя (рис. 14.5). Верхня і нижня пові-

ки — pálpebrae supérior et inférior (8, 8) — це шкірно-мязові складки, роз-

міщені попереду ока. Між ними є щілина повік — ríma palpebrárum. Повіки зєднуються в медіальному й латеральному кутах ока і утворюють відповідні спайки повік. Медіальна спайка повік — commissúra paplebrárum mediális — округла, латеральна — commissúra palpebrárum laterális — загострена.

Край повіки має два ребра. На зовнішньому ребрі росте в один ряд довге і товсте волосся вії — cília 7, на внутрішньому розміщені отвори вивід- них проток сальних залоз — gl. sebácea 9. Ці залози виділяють секрет, який змащує край повіки, внаслідок чого сльози не можуть скочуватись на щоки. Вії ростуть тільки на верхній повіці, а у жуйних і на нижній. На краю кож- ної повіки поблизу медіального кута є щілиноподібний зовнішній отвір сліз-

ного канальця слізна крапка — púnctum lacrimále 1.

Зовні повіки вкриті ніжною шкірою з коротким волоссям, яка в ділянці внутрішнього ребра переходить у сполучну оболонку конюнктиву — túnica conjunctíva. Конюнктива повік переходить на очне яблуко і закінчується по краю рогівки. Розрізняють конюнктиву повік і конюнктиву очного яблука — túnica conjunctíva palpebrárum et búlbi. Місця переходу конюнктиви з повік на очне яблуко утворюють верхнє і нижнє склепіння — fórnix conjunctívae supérior et inférior 6. Щілину між конюнктивою повік і ока називають конюнктивальним мішком — sáccus conjunctívae. У

531

Розділ 14
зивають конюнктивальним мішком — sáccus conjunctívae. У медіальному куті ока конюнктива потовщується і утворює слізне мясце (горбок) — carúncula lacrimális 2. Слізне мясце оточене мілким заглибленням сліз-
ним озером — lácus lacrimális 4.
У коня на нижній повіці росте чутливе волосся, а у собаки дорсомедіаль- но від верхньої повіки пучок довгого волосся.
Третя повіка — pálpebra tértia 5 це складка конюнктиви серпоподібної форми, яка лежить у медіальному куті ока. В основі складки знаходиться еластичний хрящ.
Мязи повік приводять повіки в рух. До них належать: коловий мяз ока (повікова частина), підіймач верхньої повіки, медіальний підіймач кута ока і опускач нижньої повіки.
Коловий мяз ока (повікова частина) — m. orbiculáris óculi (pars palpebrális) — лежить у товщі повік, між шкірою і конюнктивою. Під час скоро- чення закриває щілину повік.
Підіймач верхньої повіки — m. levátor pálpebrae superióris — стрічкопо-
дібний, розміщений всередині періорбіти. Починається від крилоподібного відростка клиноподібної кістки, лежить на зовнішній поверхні дорсального прямого мяза ока і закінчується у верхній повіці.
Медіальний підіймач кута ока — m. levátor ánguli óculi mediális — плас-
тинчастий, трикутної форми. Починається від основи виличного відростка лобової кістки, спрямовується косо до верхньої повіки і закінчується в коло- вому мязі ока.
Опускач нижньої повіки — m. maláris — лежить безпосередньо під шкі- рою. Починається тонкими пучками в нижній повіці і закінчується в щічній фасції ділянки лицевого гребеня
(горба).
Слізний апарат — apparátus lacrimális — складається із сліз- них залоз верхньої і третьої по- вік, слізного озера, слізних ка- нальців, слізного мішка та носо- слізної протоки.
Слізна залоза верхньої пові-
ки — gl. lacrimális pálpebrae superióris — лежить в основі ви- личного відростка лобової кістки над конюнктивою верхньої по- віки. Її вивідні протоки відкри- ваються в конюнктиві верхньої повіки. Залоза виділяє секрет сльози — lácrimae. Вони зволо- жують і очищають конюнктиву очного яблука і збираються в
слізному озері. Із слізного озера
Рис. 14.5. Око корови з відгорнутими повіками: через слізні крапки сльози над-
1 слізні крапки; 2 слізне мясце; 3 медіальний кут ока; 4 слізне озеро; 5 третя повіка; 6 верхнє ходять у слізні канальці
конюнктивальне склепіння; 7 вії; 8, 8верхня і canalículi lacrimáles. Слізні ка- нижня повіки; 9 отвори проток сальних залоз; 10 рогівка; 11 латеральний кут ока
532

ОРГАНИ ЧУТТЯ

нальці впадають у слізний мішок — sáccus lacrimális, що лежить у спеціа- льній ямці слізної кістки. Із слізного мішка починається носослізна прото- ка — dúctus nasolacrimális, яка відкривається в носовій порожнині.

У великої рогатої худоби залоза складається з двох відділів, має 6–8 ве- ликих проток і кілька дрібних. Носослізна протока відкривається в складці дна присінка носової порожнини. У коня слізна залоза велика (5,5 × 3 см), має 12–16 вивідних проток діаметром до 1,5 мм. Носослізна протока відкри- вається, як у великої рогатої худоби. У свині залоза виділяє слизовий секрет. Слізного мішка немає. Носослізна протока коротка, відкривається у вент- ральний носовий хід. У собаки залоза лежить під очноямковою звязкою, блідо-червоного кольору. Носослізна протока відкривається в складці дна присінка носової порожнини або у вентральний носовий хід.

Слізна залоза третьої повіки — gl. lacrimális pálpebrae tértiae — розміще-

на на хрящі третьої повіки. Залоза має 2–3 вивідні протоки, що відкрива- ються на внутрішній поверхні третьої повіки. У великої рогатої худоби зало- за завдовжки 5,5 см, має дві великі і кілька малих проток. У коня залоза за- вдовжки 3 см, завширшки 2 і завтовшки 0,75 см. У свині залоза поділяється на поверхневу й глибоку. Поверхнева залоза невелика, має 4–5 проток. Гли- бока залоза завдовжки 3 см, завширшки 1,5 і завтовшки до 1 см має одну протоку. У собаки залоза має 2–3 вивідні протоки.

Мязів ока сім: відтягувач, чотири прямих і два косих. Усі вони лежать всередині періорбіти (рис. 14.6).

Відтягувач очного яблука — m. retráctor búlbi óculi 12 має конусоподібну форму. Він починається навколо зорового отвору клиноподібної кістки і за-

кінчується на

білковій

оболонці

 

навколо

решітчастої

пластинки.

 

Мяз оточує зоровий нерв 10. По

 

боках від відтягувача ока лежать

 

дорсальний, вентральний, латера-

 

льний і медіальний прямі мязи

 

ока — mm. réctus búlbi óculi

 

dorsális,

ventrális,

laterális

et

 

mediális 6, 11. Усі вони почина-

 

ються навколо зорового отвору і

 

закінчуються

на відповідних

їх

 

назвам поверхнях білкової оболо-

 

нки поблизу рогівки.

 

 

 

 

Дорсальний косий мяз ока

 

m. oblíquus dorsális búlbi óculi —

 

починається

біля

решітчастого

 

отвору, прямує до медіального

 

кута ока, переходить через хря-

 

щовий блок періорбіти і під дор-

Рис. 14.6. Мязи ока (розріз):

сальним прямим мязом перехо-

1 верхня повіка; 2 нижня повіка; 3 очне яблу-

ко; 4 слізна залоза верхньої повіки; 5 виличний

дить на

латеральну

поверхню

7 підіймач верхньої повіки; 8 екстраперіорбіта-

ока, де й закінчується на білковій

відросток лобової кістки; 6 дорсальний прямий мяз;

11 вентральний прямий мяз; 12 відтягувач ока;

оболонці.

 

 

 

 

 

льне жирове тіло; 9 періорбіта; 10 зоровий нерв;

 

 

 

 

 

13 інтраперіорбітальне жирове тіло; 14 верхня

 

 

 

 

 

 

щелепа; 15 косий вентральний мяз

 

 

 

 

 

 

533

Розділ 14

Вентральний косий мяз ока — m. oblíquus ventrális búlbi óculi 15 по-

чинається у спеціальній ямці слізної кістки. Розміщений вентрально від оч- ного яблука, переходить на його латеральну поверхню, де й закінчується.

Прямі мязи ока під час скорочення повертають очне яблуко у свій бік. Косі мязи повертають очне яблуко навколо оптичної осі. Відтягувач разом з прямими мязами втягує очне яблуко в очну ямку.

Періорбіта — pеríorbita 9 це окістя очної ямки. Воно побудоване з щільної волокнистої сполучної тканини і має конусоподібну форму. Своєю верхівкою періорбіта починається навколо зорового отвору і закінчується по краях очної ямки. Всередині періорбіти міститься інтраперіорбітальне жи-

рове тіло — córpus adipósum intraperiorbitális 13, а зовні екстраперіорбі- тальне жирове тіло — córpus adipósum extraperiorbitális 8. Жирові тіла це депо жиру. Вони запобігають також перегріванню очного яблука з боку жу- вальних мязів.

Фасції поділяються на фасції очної ямки і фасції очного яблука. Фасцій очної ямки дві: поверхнева і глибока. Поверхнева фасція очної ямки — fáscia superficiális órbitae — лежить на внутрішній поверхні періорбіти і по- вторює її форму. Вона починається від зорового отвору і закінчується в пові- ках. Від неї відходять міжмязові перегородки до глибокої фасції. Глибока

фасція очної ямки — fáscia profúnda órbitae — вкриває мязи очного яблука.

Фасція очного яблука (Теноно-

ва) — fáscis búlbi óculi (Tenoni) —

починається по краях рогівки. Во- на вкриває око, формуючи його піхву — vagína búlbi, яка перехо- дить у піхву зорового нерва — vagína nérvi óptici. Закінчується фасція очного яблука по краях зо- рового отвору. Простір усередині фасції називають епісклеральним (Теноновим). Він сполучається з міжоболонковими просторами го- ловного мозку.

Рис. 14.7. Провідні шляхи зорового аналі-

затора:

1 поле зору; 2 кришталик; 3 сітківка; 4 зоровий нерв; 5 перехрестя зорових нер- вів; 6 зоровий шлях; 7 каудальне ядро зо- рового горба; 8 латеральне колінчасте тіло; 9

ростральні горбки пластинки покрівлі; 10 центральні провідні шляхи; 11 потилич- на ділянка кори півкуль головного мозку

534