Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
anat_sv_tvaryn.pdf
Скачиваний:
357
Добавлен:
14.02.2015
Размер:
15.64 Mб
Скачать

Розділ 3

З вентральних виростів міотомів у ділянці шиї розвиваються драбинчасті мязи і довгі мязи шиї та голови. Більшість скелетних мязів ділянки голови редукується. Залишається лише та їх частина, що розвивається з передвуш- них міотомів. Вони відходять від дна очної ямки, сполучаються з очним яб- луком і забезпечують різні його рухи.

Мязи кінцівок розвиваються з мязових пупянків пятогосьомого ший- них і першогодругого грудних міотомів для грудної кінцівки та першо- гошостого поперекових і першоготретього крижових відділів для та- зової кінцівки. Іннервуються вони відповідними вентральними гілками шийних, грудних, поперекових та крижових нервів. Мязи, що виникли з окремого мязового пупянка, перетворюються на розпливчасту масу клітин, які утворюють два суцільних шари з боків зародження кінцівки. З латера- льного шару розвиваються екстенсори, абдуктори й супінатори, з медіально- го флексори, аддуктори й пронатори.

ФАСЦІЇ

Поверхневу фасцію — fáscia superficiális — залежно від її розміщення на тілі тварин поділяють на поверхневу фасцію голови, шиї, тулуба, хвоста та кінцівок.

Поверхнева фасція голови — fáscia superficiális cápitis — у жуйних і коней вкриває майже всю голову, але не завжди чітко виражена, оскільки в пев- них місцях щільно зростається з шкірою (спинка носа, шкіра лоба). Чітко вираженою є привушно-жувальна фасція — fáscia parotidomassеtérica, що вкриває привушну залозу і жувальний мяз, прикріплюючись до виличної дуги та лицевого гребеня і поширюючись далі як поверхневий листок — lámina superficiális — вискової фасції — fáscia temporális, що проходить через висковий мяз і закріплюється на висковій лінії або стріловому гребені. Зни- зу привушно-жувальна фасція закріплюється по краю нижньої щелепи. Краніально вона переходить у щічно-глоткову фасцію — fáscia buccopharýngea, яка вкриває задню частину щічного мяза і опускається на нижньо- бічну поверхню глотки. Допереду щічно-глоткова фасція поступово стоншу- ється і зливається з прилеглими тканинами. Вискова фасція крім поверхне- вого листка має глибокий листок — lámina profúbda. Цей листок закріплю- ється на внутрішній поверхні виличної дуги з одного боку, а другим своїм кінцем фіксується разом з поверхневим листком на стріловому гребені чи висковій лінії. Між обома листками утворюється щілиноподібна порожнина, виповнена клітковиною.

Фасція шиї — fáscia cervicális — поділяється на: 1) поверхневу пластин- ку — lámina superficiális, що вкриває всю бічну поверхню шиї, закріп- люючись на карковій звязці, крилі атланта, соскоподібному відростку вис- кової кістки, вздовж вентрального краю найдовшого й драбинчастого мязів, на першому ребрі і груднині. Від неї відходять міжмязові перетинки, що беруть участь в утворенні сонної піхви — vagína carótica, яка обгортає загаль- ну сонну артерію, внутрішню яремну вену та вагосимпатичний стовбур; 2) передтрахейну пластинку — lámina pretracheális, що знизу вкриває тра-

132

МІОЛОГІЯ ВЧЕННЯ ПРО МЯЗИ

хею, закріплюючись спереду на підязиковому скелеті, а каудально на груднині та першому ребрі; 3) передхребтову пластинку — lámina prevertebrális, яка вкриває довгі мязи шиї й голови, закріплюючись на ребер- них відростках шийних хребців, краніально переходить у фасцію гортані й глотки, а каудально у поперечну грудну фасцію.

Фасція тулуба вкриває під шкірою стінки грудної й черевної порожнин, охоплюючи з обох боків шкірний мяз тулуба, і закріплюється на вільних кі- нцях остистих відростків хребців, на маклаку, а знизу зєднується з такою ж фасцією протилежного боку по серединній лінії від груднини до таза. У ді- лянці спини та попереку зростається з глибокою грудопоперековою фасцією

— fáscia thoracolumbális (див. рис. 3.19, 29; рис. 3.20, 17; рис. 3.22, 24), а в ділянці крупа з сідничною — fáscia glutéa (див. рис. 3.8). На бічній повер- хні ділянки живота ця фасція спрямовується у вигляді складки до основи надколінка, а у собак до середини стегна, утворюючи складку боку — plíca láteris (див. рис. 3.9, 5). Знизу на черевній стінці фасція спускається у самців на статевий член як fáscia pénis, а в ділянці мошонки утворює мясисту обо- лонку — túnica dártos. У самиць продовжується на вимя, утворюючи лате- ральну пластинку підвішуючого апарату вимені.

Грудопоперекова фасція — fáscia thoracolumbális — безпосередньо вкри-

ває мязи зовні і своїми листками проникає між мязовими пластами. Розмі- щена в ділянці дорсальних мязів попереку й спини, має поверхневу і гли- боку пластинки. Починається на маклаку та верхівках остистих відростків хребців попереку і спини, включаючи й холку. Від неї бере початок найши- рший мяз спини — m. latíssimus dórsi, а також зубчасті дорсальні краніаль-

ний і каудальний мязи — mm. serráti dоrsáli craniális et caudális. У коней у ділянці 3–5-го грудних хребців фасція потовщується, утворюючи спинно- лопаткову звязку — ligaméntum dorsoscapuláre, що починається на остистих відростках, а закінчується на медіальній поверхні лопатки.

Спереду грудопоперекова фасція продовжується в каркову фасцію — fáscia núchae, яка закріплюється на канатику каркової звязки і вкриває гли- бокі мязи.

Назад грудопоперекова фасція продовжується в сідничну фасцію — fáscia glútea (рис. 3.8), що щільно вкриває мязи крупа і зростається з фасцією хвос- та — fáscia cáudae, яка, закріплюючись на відростках хвостових хребців, утворює міжмязові перетинки.

Фасції кінцівок. На грудній кінцівці поверхнева фасція дуже тонка і в дистальному напрямі має тенденцію до зростання з глибокою фасцією, охоп- люючи вільну кінцівку у вигляді панчохи.

Поверхнева фасція лопатки і плеча спереду зростається з поверхневою фасцією шиї, а ззаду з поверхневою фасцією тулуба. У жуйних і коней шкірний плечо-лопатковий мяз — m. omobrachiális — надає їй променистості.

Від ліктьового суглоба поверхнева фасція оточує передпліччя повністю і зростається з глибокою фасцією — fáscia antebráchii — особливо на краніаль- ній і каудальній поверхнях та в дистальній половині.

На запястку поверхнева фасція на дорсальній і латеральній поверхнях дещо міцніша і злегка зростається з глибокою фасцією, а від пястка до паль-

133

Розділ 3

ців вона поступово зникає повністю. Найбільші шкірні вени і нерви грудної кінцівки на значному протязі вкриті поверхневою фасцією.

На тазовій кінцівці поверхнева фасція крупа й стегна є безпосереднім продовженням поверхневої фасції тулуба, і у собак між її листками частково розміщений шкірний мяз тулуба. У собак поверхнева фасція крупа відме- жована від глибокої фасції прошарком жиру, тоді як у жуйних і коней щіль- но з нею зростається. Поверхнева фасція стегна вкриває латерально всі його мязи. У ділянці двоголового мяза стегна вона зростається з глибокою фасці- єю стегна — fáscia fémoris — і переходить медіально на стегно. Глибока фас- ція стегна, або широка фасція, — fáscia láta — охоплює латеральні мязи сте- гна і особливо виділяється в ділянці коліна, де з нею зливається пластинча- стий сухожилок (апоневроз) мяза напружувача широкої фасції — m. ténsor fásciae látae. Ця частина вільно вкриває чотириголовий мяз стегна — m. quadríceps fémoris, тоді як у бік двоголового мяза стегна фасція зливаєть- ся з цим мязом. Від краніального краю мяза напружувача широкої фас- ції стегна фасція переходить у складку боку і на медіальну поверхню стегна, вкриває медіальну поверхню цього мяза, а також чотириголового мяза сте- гна і кравецького мяза, далі перекидається через стегновий канал, потон- шується, сполучається з поверхнями стрункого, напівперетинчастого та на- півсухожилкового мязів.

Рис. 3.8. Шкірні мязи і поверхневі мязи голови собаки:

1, 2 — m. sphíncter cólli superf.; 3 — platýsma; 4, 5 — m. cutáneus faciéi; 6 — m. cutáneus trúnci; 7 його по- перекова частина; 8 — m. levátor nasolabiális; 9 — m. orbiculáris óris; 10 — m. maláris; 11 — m. zygomáticus;

12 його відгалуження до ділянки гортані; 13 мязи щитка; а поверхнева лопаткова фасція; b фасція крупа; с поверхнева фасція стегна; d фасція коліна

134

МІОЛОГІЯ ВЧЕННЯ ПРО МЯЗИ

Фасції гомілки це продовження фасцій стегна. Поверхнева фасція по- тоншується і поступово зникає в ділянці плесна. Глибока фасція гомілки — fáscia crúris — є продовженням широкої фасції, що суцільним листком охоп- лює розміщені тут мязи, утворюючи особливі оболонки для окремих мязів і мязових груп. Зрощується з кінцевими сухожилками двоголового мяза стег- на, кравецького, стрункого та напівсухожилкового мязів.

Фасції стопи подібні до фасцій кисті.

ШКІРНІ МЯЗИ

За гістологічною будовою шкірні мязи — músculi cutánei — належать до скелетних. Хоча вони вкриті поверхневою фасцією, але перебувають у звязку не з скелетом, а з шкірою, при цьому забезпечують рухи шкіри та її натягнення. У ссавців ці рухи й натягнення мають різну спеціалізацію. Шкірні мязи вкриті поверхневою фасцією і мають незначну товщину, стріч- коподібну або широкопластинчасту форму. За життя вони світліші, ніж ске- летні мязи. У всіх свійських тварин розрізняють шкірні мязи голови, шиї й тулуба.

ШКІРНІ МЯЗИ ГОЛОВИ

Шкірні мязи голови належать до поверхневих мязів, що іннервуються поверхневими гілками лицевого нерва, є генетично спільними і розвивають- ся з мязового пласта — m. sphíncter cólli primitívus. Це такі мязи, як повер-

хневий стискач шиї — m. sphíncter cólli superficiális, шкірний мяз шиї — platýsma — та глибокий стискач шиї — m. sphíncter cólli profúndus. Ці три шари мязів більш-менш чітко розрізняються у собак. Топографічно шкірни- ми мязами вважають тільки ті з лицевих мязів, які розміщені всередині поверхневої фасції.

Поверхневий стискач шиї — m. sphíncter cólli superficiális (див. рис. 3.8, 1,

2; рис. 3. 11, 3, 4) — є тільки у мясоїдних, тягнеться з вентральної поверхні шиї в бік голови до ділянки гортанної борозни. Він складається з тонких, вузьких пучків мязових волокон, що проходять упоперек, не сполучаючись між собою. Лежить вентрально на шиї в ділянці гортані і збоку поверхнево на жувальній та привушній фасціях. Мяз забезпечує натягнення поверхне- вої фасції в ділянці гортані й гортанного жолоба.

Шийний мяз морди — m. cutáneus fácies — є продовженням у ділянку го- лови частини platýsma. У собак і свиней має з нею безпосередній звязок, то- ді як у жуйних і коней це самостійний мязовий шар. Його волокна тягнуть- ся через жувальний мяз до кута рота. Мяз відтягує кут рота назад, напру- жує і рухає шкіру губ, щік та ділянки жувального мяза.

Глибокий стискач шиї — m. sphíncter cólli profúndus (див. рис. 3.11, 1) — є

тільки у хижаків. Його початок простягається зовні на каудальні мязи вуш- ної раковини і всі лицеві мязи. Він проходить від краніальної частини шиї до верхньої частини морди, при цьому плоскі поперечно напрямлені мязові волокна проходять під platýsma і m. cutáneus faciéi на бічну поверхню шиї й

135

Розділ 3

голови. Мяз натягує поверхневу фасцію ділянки гортані й гортанного жоло- ба.

Лобовий мяз — m. frontális — є у жуйних і людини, а також слабко роз- винений у свиней. Він відділився від глибокого стискача шиї. Рухає і змор- щує шкіру лоба.

ШКІРНІ МЯЗИ ШИЇ

Поверхневий стискач шиї — m. sphíncter cólli superficiális (див. рис. 3.8, 1,

2; рис. 3.11, 3, 4) — у кішок розвинений сильніше, ніж у собак, а в свиней найменш розвинений, у жуйних і коней його немає. Він має ніжні, пухкі сполучення шарів мязових волокон, що охоплюють шию знизу впоперек у вигляді повязки, простягаючись від переднього краю груднини до гортанної борозни. Натягає і рухає шкіру вентральної й бічної поверхонь шиї.

Шкірний мяз шиї — platýsma (див. рис. 3.8, 3) — добре розвинений мязовий пласт у мясоїдних і свиней, що тягнеться з ділянки карка в лицеві мязи, з якими зростається. Немає у жуйних і коней. Мяз натягує і рухає шкіру ділянки карка та жувальної ділянки.

Глибокий стискач шиї — m. sphíncter cólli profúndus (див. рис. 3.11, 1) —

тільки у собак виражений як самостійний мяз (див. вище).

Шкірний мяз шиї — m. cutáneus cólli (рис. 3.9, 2) — сильний мязовий пласт вентральної поверхні шиї. У мясоїдних його немає. У жуйних почина- ється вентрально на поверхневій фасції шиї, у свиней на ручці груднини, а в коней в обох цих точках, тягнеться косо через яремну борозну в бік го- лови. Натягає й рухає шкіру вентральної поверхні шиї.

Рис. 3.9. Шкірні мязи коня:

1 — m. cutáneus faciéi; 2 — m. cutáneus cólli; 3 — m. cutáneus omobrachiális; 4 — m. cutáneus trúnci; 5 — plíca láteris

136

МІОЛОГІЯ ВЧЕННЯ ПРО МЯЗИ

ШКІРНІ МЯЗИ ТУЛУБА

Шкірний мяз тулуба — m. cutáneus trúnci (див. рис. 3.9, 4; рис. 3.11, 15) — витягнутий у довжину пласт з волокнами майже поздовжнього напряму. Розміщений збоку на грудній і черевній стінках. Листки поверх- невої фасції тулуба вкривають його з обох боків. Зовні мяз вкриває найшир- ший мяз cпини, краніально заходить під трапецієподібний мяз і триголо- вий мяз плеча, зростаючись тут з найширшим мязом спини та напружува- чем фасції передпліччя. Каудально на черевній стінці пучки мяза форму- ють складку боку — plíca láteris (див. рис. 3.9, 5), а знизу він зливається з глибоким грудним мязом. У жуйних і коней в ділянці лопатки переходить у лопатково-плечовий шкірний мяз. Найбільший мяз, що натягує і рухає шкіру тулуба, сприяє також напруженню всієї поверхневої фасції тулуба.

Шкірний лопатково-плечовий мяз — m. cutánes omobrachiális (див. рис. 3.9, 3) — є у жуйних і коней. Він починається як тоненький мязовий пласт у ділянці основи лопатки, має дорсовентральний напрям волокон і тягнеться до ліктьового суглоба. Натягує і рухає шкіру ділянки лопатки й плеча.

Препуціальні мязи — mm. preputiáles — розрізняють у биків. Є m. preputiális craniális (рис. 3.10, 2; рис. 3.11, 16) і m. preputiális caudális (див. рис. 3.10, 3). У псів і кнурів непостійні. Мязи відтягують препуцій відповідно вперед чи назад під час і після виходу статевого члена. Стягування задньої частини препуція відбувається при дії краніального мяза, а розширення при дії каудального. У кнурів також стискають дивертикул препуція.

Надвимяні мязи — mm. supramammárii — є тільки у самиць і є похід- ними, як і препуціальні мязи самців, від мяза-стискача сумки однопрохід- них. Сильніший краніальний надвимяний мяз — m. supramammárius

Рис. 3.10. Препуціальні мязи бугая:

1 — m. cutáneus trúnci; 1його волокна до mm. preputiáles cran.; 1′′ — plíca láteris; 2 — mm. preputiáles cran.; 3 — mm. preputiáles caud.; 4 відхідниково-статевочленний мяз; 5 — m. cremáster; 6 медіальні мязи стегна; a — scrótum; b — pénis; c — funículus spermáticus; d — óstium preputiále; e — umbílicus; f — túnica fláva abdóminis

137