Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
anat_sv_tvaryn.pdf
Скачиваний:
357
Добавлен:
14.02.2015
Размер:
15.64 Mб
Скачать

Розділ 10

ЛІМФАТИЧНІ ВУЗЛИ ТАЗОВОЇ КІНЦІВКИ

Ці лімфовузли обєднані в підколінний лімфоцентр — lc. poplíteum, який включає поверхневі й глибокі підколінні лімфовузли (див. рис. 10.12).

Поверхневі підколінні лімфовузли — lnn. poplítei superficiáles — є тільки

усвині. Вони розміщені на латерокаудальній поверхні стегна, в ділянці входження латеральної вени сафена в простір між двоголовим мязом стегна і напівсухожилковим. Корені: ділянки гомілки і стопи. Відтік лімфи в клу- бово-стегнові лімфовузли.

Глибокі підколінні лімфовузли — lnn. poplítei profúndi 6 лежать на латеральній поверхні литкового мяза, зовні прикриті двоголовим мязом стегна. У великої рогатої худоби один лімфовузол завдовжки 3–4,5 см, у коня

3–12 лімфовузлів завдовжки 0,3–2,5 см, у свині 1–2 завдовжки 0,5–1 см,

усобаки — 1 лімфовузол завдовжки до 5 см. Корені: ділянки гомілки й сто- пи. Відтік лімфи у клубово-стегнові лімфовузли.

ОСНОВНІ ЛІМФАТИЧНІ СТОВБУРИ І ПРОТОКИ

До основних лімфатичних стовбурів і проток належать трахейні, попере- кові, печінковий, шлунковий і кишковий стовбури, поперекова цистерна, грудна і права лімфатична протоки (рис. 10.13).

Рис. 10.13. Схема головних лімфатичних стовбурів і проток (за В. Т. Хомичем, 1999):

А великої рогатої худоби, свині і собаки; Б коня; І правий трахейний стовбур; ІІ лівий трахейний стовбур; ІІІ права лімфатична протока; IV грудна протока; V поперекова цистерна; VI правий поперековий; VII лівий поперековий; VIII вісцеральний; ІХ черевний; Х печінковий; ХІ шлу- нковий; ХІІ кишковий; ХІІІ порожньокишковий; XIV ободовий стовбури; 1 медіальні заглоткові лімфовузли (у великої рогатої худоби латеральні заглоткові; у коня краніальні глибокі шийні); 2 праві поверхневі шийні лімфовузли; 3 медіальні клубові лімфовузли; 4 черевні лімфовузли; 5 ободові лімфовузли; 6 лімфовузли порожньої кишки; 7 печінкові лімфовузли; 8 шлункові лімфовузли; 9 краніальна порожниста вена. Стрілками показаний напрям течії лімфи

440

ЛІМФАТИЧНА СИСТЕМА

Правий і лівий трахейні стовбури — trúnci tracheáles déxter et siníster І,

ІІ відводять лімфу від голови й шиї. У великої рогатої худоби їх початок формується виносними лімфатичними судинами латеральних заглоткових лімфовузлів, у коня краніальних глибоких шийних, у свині й собаки медіальних заглоткових лімфовузлів. Стовбури розміщені на дорсальній по- верхні трахеї, спрямовані каудально. По їх ходу в них впадають виносні лім- фатичні судини глибоких шийних лімфовузлів, за винятком правих кауда- льних, і виносні судини правих власних пахвових лімфовузлів. У лівий тра- хейний стовбур впадають також виносні лімфатичні судини поверхневих шийних лімфовузлів і лівого реберно-шийного лімфовузла. Лівий трахей- ний стовбур впадає в грудну протоку, правий у праву лімфатичну прото- ку.

Правий і лівий поперекові стовбури — trúnci lumbáles déxter et siníster

VI–VII виносять лімфу з тазових кінцівок, стінок і органів тазової порож- нини, сечостатевих органів, молочної залози та стінок черевної порожнини. Їх початок формують виносні лімфатичні судини медіальних клубових лім- фовузлів. Стовбури розміщені на вентролатеральній поверхні черевної аорти. Вони спрямовані краніально і впадають у поперекову цистерну. По їх ходу в них впадають виносні лімфатичні судини власних поперекових, попереко- вих аортальних та ниркових лімфовузлів.

Кишковий стовбур — trúncus intestinális ХІІ відводить лімфу від ки- шок, за винятком дванадцятипалої, дистального кінця ободової і прямої кишок. Кишковий стовбур формується двома стовбурами ободовим — trúncus cólicus XIV і порожньокишковим — trúncus jejunális ХІІІ. Початок їм дають відповідно виносні судини ободових вузлів та лімфовузлів порож- ньої кишки. Кишковий стовбур розміщений разом з краніальною брижовою артерією і спрямований дорсально. У коня кишковий стовбур впадає в попе- рекову цистерну.

Печінковий стовбур — trúncus hepáticus Х відводить лімфу з печінки, підшлункової залози та дванадцятипалої кишки. Його формують виносні лімфатичні судини печінкових лімфовузлів. По печінковій артерії він пря- мує до місця галуження черевної артерії. У коня його немає.

Шлунковий стовбур — trúncus gástricus ХІ відводить лімфу від шлун- ка і селезінки. Утворений виносними лімфатичними судинами шлункових і селезінкових лімфовузлів. У коня його немає.

Черевний стовбур — trúncus celíacus ІХ утворюється зєднанням печін- кового й шлункового стовбурів. Він спрямований дорсально по черевній ар- терії. В ділянці відгалуження черевної і краніальної брижової артерій від черевної аорти черевний і кишковий стовбури зливаються і утворюють віс- церальний стовбур — trúncus viscerális VIII, який впадає в поперекову цис- терну. У коня черевний стовбур формується виносними лімфатичними су- динами черевних лімфовузлів і самостійно впадає в поперекову цистерну.

Поперекова цистерна — cistérna chýli V колектор, який збирає лімфу від стінок і органів черевної й тазової порожнин, тазових кінцівок, зовнішніх статевих органів і молочної залози. Вона має видовжено-овальну форму і роз- міщена між ніжками діафрагми, вентрально від тіл останніх двох грудних і перших поперекових хребців, справа й дорсально від аорти. У коня попере- кова цистерна має довжину 12–20 см і ширину 1,5–3 см.

441

Розділ 10

Грудна протока — dúctus thorácicus IV відводить лімфу з поперекової цистерни в краніальну порожнисту вену. Крізь аортальний отвір діафрагми вона проникає в грудну порожнину, в якій розміщується справа на дорсола- теральній поверхні грудної аорти. У місці переходу дуги аорти в грудну аор- ту грудна протока переходить на лівий бік і лежить у прекардіальному се- редостінні. В ділянці входу в грудну порожнину вона впадає в краніальну порожнисту вену. Грудна протока також може впадати в ліві зовнішню яре- мну чи підключичну вени або в загальний стовбур яремних вен. У грудній порожнині в грудну протоку впадають виносні судини грудних, середостін- ного й бронхіального лімфоцентрів.

Права лімфатична протока — dúctus lympháticus déxter ІІІ формується виносними лімфатичними судинами правих поверхневих шийних лімфову- злів. Вона відводить лімфу з правої половини голови та шиї, правої кінців- ки, шкіри правої грудної стінки і частково від органів грудної порожнини. Протока коротка і біля першого ребра впадає в краніальну порожнисту вену.

У лімфатичних судинах і синусах лімфовузлів знаходиться лімфа. Вона є різновидом сполучної тканини і вивчається в курсі «Гістологія, цитологія і ембріологія».

442

ОРГАНИ КРОВОТВОРЕННЯ ТА ІМУННОГО ЗАХИСТУ

 

 

 

ОРГАНИ КРОВОТВОРЕННЯ

 

Р о з д і л

 

 

11

 

ТА ІМУННОГО ЗАХИСТУ

 

 

 

 

 

 

 

 

ТИМУС

СЕЛЕЗІНКА

Оту виконують кровотворну функцію і забезпечують імунітет захист організ- му від генетично чужого матеріалу. Во-ргани кровотворення та імунного захис-

ни поділяються на центральні й периферичні. До центральних органів належать червоний кістковий мозок, тимус і клоакальна (фабрицієва) сумка, яка є тільки у птахів. У червоному кістковому мозку утворюються еритроцити, моноцити, гранулоцити (нейтрофільні, базофільні, еозинофільні), В-лім- фоцити (у ссавців)* і попередники Т-лімфоцитів. Останні з течією крові потрапляють у тимус, де диференціюються в Т-лімфоцити. В клоакальній сумці птахів утворюються В-лімфоцити.

Периферичні органи кровотворення та імунного захисту становлять селезінка, лімфатичні вузли, гемолімфатичні вузли та лімфоїдні утвори слизової оболонки глотки, шлунка, кишок, апарату дихан- ня, сечостатевого апарату й шкіри. В ці органи з течією крові заносяться з центральних органів Т- і В-лімфоцити. Під впливом антигенів вони дифе- ренціюються в ефекторні клітини, які формують імунітет. Ефекторними клітинами Т-лімфоцитів є кілери, хелпери, супресори й клітини памяті, В-лімфоцитів плазматичні клітини (плазмоци- ти) і клітини памяті. У периферичних органах здійснюється також елімінація (знищення) клітин крові, які завершили свій життєвий цикл.

Структуру й окремі питання фізіології органів кровотворення та імунного захисту вивчають у курсі «Гістологія, цитологія і ембріологія». Будову лім- фатичних вузлів (див. розд. 10 «Лімфатична систе- ма»), тимуса й селезінки розглядають також у дано- му курсі.

* У спеціальній літературі є дані, що у ссавців В-лімфоцити утворюються в поодиноких і групових лімфоїдних вузликах слизової оболонки органів травлення.

443