Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
anat_sv_tvaryn.pdf
Скачиваний:
357
Добавлен:
14.02.2015
Размер:
15.64 Mб
Скачать

Розділ 3

Іннервація мязів пальців грудної кінцівки:

Мязи

Довгі розгиначі пальців m. exténsor digitórum commúnis m. exténsor digitórum laterális m. exténsor póllicis lóngus

m. abdúctor póllicis lóngus

Довгі згиначі пальців

m. fléxor digitórum superficiális

m. fléxor digitórum profúndus

mm. interflexórii

Загальні й спеціальні короткі мязи пальців

Нерви

n. radiálіs

n. ulnáris, у мясоїдних n. mediánus

caput

ulnare

 

n. ulnáris

 

 

 

caput

humerale

n. mediánus

caput

radiale

 

 

 

 

 

 

n.mediánus

n. mediánus et

n. ulnáris

МЯЗИ ТАЗОВИХ КІНЦІВОК

Характеризуючи тазову кінцівку, слід зазначити, що рухів тазового поясу навколо крижової кістки немає. Величина розмаху під час поступального руху залежить виключно від рухливості вільної кінцівки.

Міцність звязку таза з хребтом і значна сила мязів, що спрямовуються від таза в бік основного підтримувального стовпа вільних кінцівок, є доказом того, що тазові кінцівки ссавців відіграють значну роль у проштовхуванні тулуба вперед.

Найбільш досконалі, тобто хапальні, рухи цих кінцівок властиві не всім стопохідним, а переважно тим, що добре лазять по деревах, однак і в них тазові кінцівки значно поступаються спритністю перед грудними. При огля- ді тазової кінцівки збоку помітно, що мязиста маса має форму лійки, основа якої розміщена в ділянці крупа й стегна, і що ця основа більша за обємом, ніж у грудної кінцівки. Верхівка лійки досягає у стопо- і пальцехідних заплеснового суглоба, а у копитних копита.

МЯЗИ КУЛЬШОВОГО СУГЛОБА

Кульшовий суглоб багатовісний, тому серед мязів, що діють на цей суг- лоб, розрізняють екстенсори, флексори, абдуктори, аддуктори та ротатори супінатори й пронатори.

Поверхневий сідничний мяз — m. glutéus superficiális. У жуйних і свиней його краніальна частина зростається з напружувачем широкої фасції, а каудальна з двоголовим мязом стегна в сіднично-двоголовий мяз — m. gluteobíceps.

У коней мяз відділений від двоголового мяза стегна, але зростається з каудальним кінцевим зубцем напружувача широкої фасції. Він починається на сідничній фасції і лежить на середньому сідничному мязі вздовж перед- нього краю хребтової голівки двоголового мяза стегна у вигляді мязової пластинки. Закінчується на третьому вертлюзі стегнової кістки та фасції стегна. Кінцевий сухожилок у ділянці вертлюга часто має під собою сумку — búrsa trochantérica m. glutéi superficiális.

202

МІОЛОГІЯ ВЧЕННЯ ПРО МЯЗИ

Усобак це самостійний мяз. Починається на сідничній фасції, дорсаль- ній ості клубової кістки, а також на хвостовій фасції, бічній частині крижової кістки, поперечному відростку першого хвостового хребця та на верхній по- ловині крижово-горбової звязки. Закінчується нижче від більшого вертлюга стегнової кістки та на її латеральній губі. Між сухожилком і більшим верт-

люгом знаходиться búrsa trochantérica m. glutéi superficiális.

Розгинає кульшовий суглоб і тягне кінцівку назад у собак; у решти тва- рин переважно згинає кульшовий суглоб, тягне вперед і приводить кінцівку.

Середній сідничний мяз — m. glutéus médius (рис. 3.54, 1; рис. 3.55, 12)

наймасивніший із сідничних мязів, зовні вкритий сідничною фасцією і частково поверхневим сідничним мязом.

Ужуйних мяз відносно слабкіший, ніж у решти свійських тварин, менше випинається, що не сприяє опуклості крупа. Крім того, поперекові зубці, що відходять від найдовшого мяза, короткі й тонкі, тому клубовий гребінь помі- тний під шкірою. Мяз починається здебільшого на крилі клубової кістки. Глибша частина мяза відділяється як додатковий сідничний мяз. Середній сідничний мяз закінчується частково мязисто, частково сухожилково на пе- редньому й нижньому краї більшого вертлюга, додатковий сідничний мяз, прикритий латеральною голівкою чотириголового мяза стегна, закріплюєть- ся сильним сухожилком нижче й медіально від переднього краю більшого вертлюга. Під обома кінцевими сухожилками є підсухожилкові сумки — bb. trochantéricae m. glutéi médii.

Уконей середній сідничний мяз найтовщий

з усіх мязів тіла. Він вкритий зовні поверхне- вим сідничним мязом, сідничною та грудопопе- рековою фасціями, починається міцним трику- тної форми поперековим зубцем, верхівка якого досягає першого поперекового хребця, а також на сідничній фасції крила клубової кістки, куті клубової кістки, крижовій кістці, крижово-клу- бовій дорсальній звязці та нижній частині сід- ничної поверхні крила клубової кістки. Його головні мязові зубці закінчуються частково мязисто, частково сухожилково на каудальній частині більшого вертлюга. Від поверхневої, си- льнішої частини мяза не повністю відділяється глибше розміщений m. glutéus accessórius, що закріплюється міцними сухожилками на línea glutéa і збоку від неї на крилі клубової кістки, а

Рис. 3.54. Мязи правої тазової кінцівки собаки з видале-

ними m. ténsor fásciae látae, m. glutéus supf., m. bíceps fémoris (латеральна поверхня):

1 — m. glutéus médius, 1— m. glutéus prof., 1′′ — m. pirifórmis; 2

краніальне і 2каудальне черевця m. sartórius; 3 — mm. gemélli;

4 — m. obturatórius int.; 5 — m. obturatórius ext.; 6 — m. quadrátus fémoris; 7 — m. réctus fémoris, 7— m. vástus later.; 8 — m. semitendinósus; 9 краніальне і 9каудальне черевця m. semimembranósus; 10 — m. addúctor mágnus; 11 — m. iliopsóas; 12 — cáput later. m. gastrocnémius, 12— téndo calcánei; 13 — m. fléxor digit. supf.; 14 — m. tibiális cran., 14його сухожилок; 15 — m. exténsor digit. lóngus, 15його сухожилок; 16 — m. exténsor digit. later., 16його сухожилок; 17 — m. fibuláris lóngus,

17його сухожилок; 18 — m. fibuláris brévis, 18його сухожи-

лок; 19 — m. fléxor hallúcis lóngus, 19його сухожилок; 20 — m. exténsor digit. brévis; 21 — m. interósseus

203

Розділ 3

закінчується широким міцним сухожилком на міжвертлюжному гребені, пе- рекидаючись через більший вертлюг. Між кінцевими сухожилками і біль- шим вертлюгом є вертлюжна сумка.

Усвиней, на відміну від коней, каудодорсально мяз тісно зростається з m. pirifórmis.

Усобак мяз каудально вкритий поверхневим сідничним мязом і, крім того, сідничною фасцією. Починається на латеральній поверхні крила клу-

бової кістки між клубовим гребенем і línea glutéa. Закінчується на віль- ному кінці більшого вертлюга. По задньому краю мяза відщеплюється глибока частка, але вона не відпо-

відає m. glutéus accessórius інших тварин. Вона починається на попе- речних відростках останнього кри- жового і першого хвостового хреб-

ців, а також на ligaméntum sacrotuberále і закінчується на головному сухожилку мяза.

Розгинає кульшовий суглоб, тягне назад і обертає назовні всю кінцівку.

Глибокий сідничний мяз — m. glutéus profúndus (див. рис. 3.54, 1)

розміщений під середнім сіднич- ним мязом, безпосередньо на кульшовому суглобі. Починається на spína ischiádica і тілі клубової кістки і закінчується на більшому вертлюзі стегнової кістки, маючи під собою búrsa trochantérica m. glutéi profúndi.

Абдуктор кінцівки, допомагає се- редньому сідничному мязу.

Грушоподібний мяз — m. pirifórmis (див. рис. 3.54, 1′′). Як само-

стійний мяз виражений у мясоїд- них. У інших свійських тварин зро-

Рис. 3.55. Мязи правої тазової кінцівки со- баки з медіальної поверхні:

1 — m. psóas mínor; 2 — m. psóas májor; 3 крані-

альне і 3каудальне черевця m. sartórius; 4 — m. réctus fémoris, 4— m. vástus mediális; 5 — m. iliácus; 6 — m. pectíneus; 7 — m. addúctor mágnus; 8 — m. grácilis; 9 — m. semimembranósus, 9його краніальна і 9′′ каудальна кінцеві гілки; 10 — m. semitendinósus, 10його пятковий сухожи- лок; 11 — m. obturatórius int.; 12 — m. glutéus médius; 13 — cáput mediále m. gastrocnémius, 13пятковий сухожилок; 14 — m. fléxor digit. supf., 14його сухожилок; 15 — m. fléxor hallúcis long., 15його сухожилок; 16 — m. fléxor digit. long., 16

його сухожилок, 16′′ сухожилок m. fléxor digit. prof.; 17 сухожилок m. tibiális caudális; 18 — m. poplíteus; 19 — m. tibiális cran., 19його сухожилок; 20 сухожилок m. exténsor digit. long.; 21 — m. exténsor digit. brévis; 22 — m. interósseus

204

МІОЛОГІЯ ВЧЕННЯ ПРО МЯЗИ

стається із середнім сідничним мязом. Він починається позаду нього на ни- жній поверхні та бічному краї крижової кістки, а закінчується на задньому краї більшого вертлюга стегнової кістки.

Розгинає кульшовий суглоб, супінатор кінцівки.

Напружувач широкої фасції — m. ténsor fásciae látae (рис. 3.56, 3) — си- льний віялоподібний мяз, розміщений під шкірою в трикутнику між макла- ком, кульшовим і колінним суглобами.

Умясоїдних він формує передній контур стегна. Мяз починається на ма- клаку, його волокна в дистальному напрямі розходяться і переходять у ши- рокий апоневроз на бічну поверхню стегна, вливаючись у широку фасцію.

Ужуйних, коней і свиней каудальний кінцевий зубець мяза зєднується з краніовентральним краєм поверхневого сідничного мяза.

Згинає кульшовий суглоб, напружує широку фасцію, розгинаючи при цьому колінний суглоб.

Двоголовий мяз стегна — m. bíceps fémoris (рис. 3.57, 2; див. рис. 3.60, 11)

один з найсильніших мязів тіла, розміщений під шкірою і фасцією на за- дній поверхні таза й стегна. Мяз починається двома голівками: хребтовою на останніх крижових хребцях і задньому краї широкої тазової звязки, а також дорсолате- рально на горбі сідничної кіст- ки; тазовою на сідничному горбі та вентральній поверхні сідничної кістки поблизу затуль- ного отвору.

Обидві голівки мяза зрос- таються між собою, опускають- ся вниз, розширюючись, і пере- ходять у широкий апоневроз, що закінчується на надколінку, латеральній та середній його звязках, гребені великогоміл- кової кістки та фасції гомілки і пятковому горбі. Між мязом і більшим вертлюгом стегнової кістки є сумка — búrsa trochantérica m. bicípitis fémoris, у ді-

лянці колінного суглоба між

Рис. 3.56. Внутрішні поперекові й ме- діальні мязи стегна корови:

1 — m. psóas mínor; 2 — m. iliopsóas; 3 — m. ténsor fásciae látae; 4 — m. réctus fémoris, 4— m. vástus mediális; 5 — m. sartórius; 6 — m. grácilis 6його кінцевий апоневроз, що переходить у fáscia crúris (далі видалено),

6′′ — téndo symphysiális; 7 — m. pectíneus; 8 — pars intrapelvína m. obturatótius int.; 9 — m. semimembranósus; 10 — m. semitendinósus, 10його кінцевий сухожилок; 11 пятковий сухожилок; 12 сухожилок поверхневого згинача пальців; 13 — m. tibiális caud., 13— m. fléxor hallúcis long., 13′′

їх спільний сухожилок; 14 — m. fléxor digit. long., 14його сухожилок; 15 — m. fibuláris tértius, 15його сухожилок; 16 сухожи-

лок m. tibiális cran.; 17 — m. coccýgeus; 18 — m. sacrococcýgeus ventr.

205

Розділ 3

мязом і латеральним виростком стегнової кістки є ще одна підсухожилкова сумка — búrsa subtendínea m. bicípitis fémoris distális.

У жуйних і свиней хребтова голівка зростається з поверхневим сідничним мязом у сіднично-двоголовий мяз — m. gluteobíceps.

Розгинає кульшовий, колінний і заплесновий суглоби кінцівки, що спи- рається (штовхає тулуб вперед), абдуктор кінцівки, задня частина мяза зги- нає колінний суглоб.

Квадратний мяз стегна — m. quadrátus fémoris (див. рис. 3.54, 6) — по-

чинається на вентральній поверхні тіла сідничної кістки, спрямовується вниз і вперед до вертлюжної ямки, нижче від якої закінчується.

Розгинає кульшовий суглоб.

Каудальний абдуктор гомілки — m. abdúctor crúris caudális — є лише у собак. Це тонка, вузька мязова стрічка, що починається на нижньому кінці крижово-горбової звязки, прилягає до внутрішньої поверхні двоголового мяза стегна. У верхній третині гомілки він виходить з-під заднього краю двоголового мяза стегна на латеральну поверхню литкового мяза, зроста- ється з каудальним краєм двоголового мяза стегна і вливається у фасцію гомілки.

Допомагає каудальній гілці двоголового мяза стегна як абдуктор.

Напівсухожилковий мяз — m. semitendinósus (див. рис. 3.54, 8; рис. 3.56,

10; рис. 3.57, 1; рис. 3.60, 5) — у свійських тварин майже мязистий, формує значною мірою задній край стегна. Починається на горбі сідничної кістки, а у свиней і коней, крім того, хребтовою го- лівкою на поперечних і остистих відрост- ках перших хвостових хребців. На рівні колінного суглоба мяз переходить у су- хожилок, який разом з кінцевими сухо- жилками стрункого і кравецького мязів закріплюється медіально на краніально- му краї великогомілкової кістки, а також віддає пятковий сухожилок до горба

пяткової кістки.

При кінцівці, що спирається, розгинає кульшовий, колінний і заплесновий сугло- би, проштовхує тулуб уперед; при висячій кінцівці згинає колінний суглоб, обертає кінцівку досередини і тягне її назад.

Рис. 3.57. Мязи гомілки і стопи свійського бика з латеральної поверхні:

1 — m. réctus fémoris, 1— m. vástus later., 1′′ — m. semitendinósus, 1′′′ — m. semimembranósus: 2 — m. gluteobíceps; 3 — cáput lat. m. gastrocnémius; 3пятковий сухожилок; 4 — m. sóleus; 5 поверхневий згинач паль-

ців; 6 — m. fléxor hallúcis lóngus, 6— m. tibiális caud., 6′′

сухожилок глибокого згинача пальців; 7 — m. interósseus médius, 7його підкріплювальна гілка до сухожилка поверхневого згинача, 7′′ його підкріплювальна гілка до сухожилка бічного розгинача; 8 — m. tibiális cran.; 9 — m. fibuláris tértius, 9його початковий сухожилок разом з m. exténsor digit. long.; 10 поверхневе черевце m. exténsor digit. long., 10його спільний сухожилок для ІІІ

і IV пальців; 11 глибоке черевце m. exténsor digit. long.; 12 — m. exténsor digit. lat., 12його сухожилок для IV пальця; 13 — m. exténsor digit. brévis; 14 — m. fibuláris lóngus, 14його сухожилок

206

МІОЛОГІЯ ВЧЕННЯ ПРО МЯЗИ

Напівперетинчастий мяз — m. semimembranósus (див. рис. 3.54, 9–9; рис. 3.56, 9; рис. 3.57, 1′′′; рис. 3.60, 6) — у свійських тварин мязистий, роз- міщений на медіальній поверхні, позаду стегна. Починається на вентраль- ній поверхні сідничного горба, а у коней і на перших хвостових хребцях, опускається вниз; мязове черевце, а у коней сухожилок, поділяється на дві гілки, що закінчуються на медіальних виростках стегнової й великогомілко- вої кісток.

При кінцівці, що спирається, розгинає куль- шовий і колінний суглоби, проштовхує тулуб впе- ред; при висячій кінцівці тягне кінцівку назад і досередини і є пронатором.

Кравецький мяз — m. sartórius (див. рис. 3.54, 2, 2; рис. 3.55, 3, 3; рис. 3.56, 5; рис. 3.58, 2) — тон-

кий стрічкоподібний мяз, лежить поверхнево на медіальній поверхні стегна. Починається двома голівками: однією на клубовій фасції та кін- цевому сухожилку m. psóas mínor, другою на клубово-лобковому підвищенні. У собак мяз має дві частини: pars craniális, що починається на ма- клаку, і pars caudális, що починається так само, як у решти свійських тварин кравецький мяз. За- кінчується разом із струнким мязом на надколін- ку, медіальній його звязці, фасції гомілки. У собак краніальна частина закінчується на надколінку, а каудальна на великогомілковій кістці.

Згинає кульшовий і розгинає колінний сугло- би, аддуктор кінцівки.

Гребінчастий мяз — m. pectíneus (див. рис. 3.55, 6; 3.56, 7) — невеликий, але міцний мяз ве- ретеноподібної форми, починається на клубово- лобковому підвищенні таза і закінчується на ме- діальній губі стегнової кістки. Медіально прикри- тий струнким, а спереду кравецьким мязами.

Згинає кульшовий суглоб, аддуктор і супінатор кінцівки.

Клубово-поперековий мяз — m. iliopsóas (див. рис. 3.56, 2) — поділяється на клубовий і попере- ковий більший мязи.

Клубовий мяз — m. iliácus (див. рис. 3.55, 5) —

має дві частини: медіальну починається на тілі клубової кістки і латеральну на крилі клубової

Рис. 3.58. Мязи і сухожилки в ділянках правої гомілки й стопи свійського бика спереду:

1 — m. quádriceps fémoris; 2 — m. sartórius; 3 — m. tibiális craniális,

3його сухожилок; 4 — m. fibuláris tértius, 4його сухожилок; 5 поверхневе черевце m. exténsor digit. long., 5його сухожилок; 6

глибоке черевце m. exténsor digit. long., 6його сухожилок; 7 — m. exténsor digit. lat., 7його сухожилок; 8 — m. fibuláris long., 8його сухожилок; 9 — m. exténsor digit. brévis; 10 підкріплювальна гілка m. interósseus médius до сухожилка розгинача

207

Розділ 3

кістки. Закінчується мяз на меншому вертлюзі стегнової кістки, зростаю- чись із кінцевим сухожилком поперекового більшого мяза.

Поперековий більший мяз — m. psóas májor (див. рис. 3.55, 2) — почина-

ється на вентральній поверхні тіл останніх двох грудних і поперекових хре- бців, основах поперечних відростків поперекових хребців і вентральному апоневрозі квадратного мяза попереку, спрямовується каудально, зєднуєть- ся з кінцевим сухожилком клубового мяза і закінчується разом з ним на мен- шому вертлюзі стегнової кістки.

Клубово-поперековий мяз виносить кінцівку вперед, згинаючи при цьому кульшовий суглоб, і обертає кінцівку назовні. При фіксованій кінцівці фік- сує хребет або згинає його.

Поперековий менший мяз — m. psóas mínor (див. рис. 3.55, 1; рис. 3.56, 1)

починається на тілах останніх двох-трьох грудних і перших чотирьох- пяти поперекових хребців, у свиней лише від поперекових хребців і закінчу- ється міцним сухожилком на горбку — tubérculum m. psoátis minóris — або на línea arcuáta клубової кістки.

При фіксованому тазі згинає поперековий відділ хребта; при фіксованому хребті зумовлює більш вертикальну позицію таза.

Стрункий мяз — m. grácilis (див. рис. 3.55, 8; рис. 3.56, 6) — розміщений поверхнево на медіальній поверхні стегна. Починається разом з таким са- мим мязом протилежного боку від тазового зрощення спільним сухожилком téndo symphysiális. Плоске, широке мязове черевце в ділянці коліна перехо- дить у пластинчастий сухожилок, що закінчується на надколінку та його звязці, а також на гребені великогомілкової кістки і фасції гомілки.

Аддуктор; при фіксованій кінцівці тягне тулуб убік; через колінну й гомі- лкову фасції розгинає колінний суглоб.

Привідний мяз — m. addúctor (див. рис. 3.55, 7). У людей розрізняють m. addúctor lóngus, brévis, mágnus i mínimus. У свійських тварин усі мязи зрос-

таються один з одним або один із них з m. pectíneus. У мясоїдних і коней mm. adductóres mágnus i brévis залишаються розділеними, у парнокопитних

вони зростаються в m. addúctor mágnus et brévis. Вся група мязів починаєть- ся вентрально на лобковій і сідничній кістках таза та початковому апонев- розі стрункого мяза — téndo symphysiális — і тягнеться на шорстку поверх- ню стегнової кістки, де й закінчується. Медіально мяз вкритий струнким мязом. Аддуктор кінцівки.

Внутрішній затульний мяз — m. obturatórius intérnus (див. рис. 3.54, 4;

рис. 3.55, 11) — утворює тонку мязову пластинку, є тільки у мясоїдних і ко- ней. Він починається навколо затульного отвору на внутрішній поверхні кіс- ток таза, а у коней також на тілі клубової кістки, переходить своїм тонким сухожилком через меншу сідничну вирізку, де під мязом є сумка, і закінчу- ється у вертлюжній ямці.

Супінатор стегна, допомагає розгиначам кульшового суглоба.

Зовнішній затульний мяз — m. obturatórius extérnus (див. рис. 3.54, 5) —

прикритий гребінчастим, аддуктором і напівперетинчастим мязами, почи- нається на нижній поверхні кісток таза навколо затульного отвору і тягнеть- ся до вертлюжної ямки, в якій і закінчується. У свиней і жуйних мяз бере початок на внутрішній поверхні дна таза, а у свиней і на тілі клубової та

208

МІОЛОГІЯ ВЧЕННЯ ПРО МЯЗИ

крижової кісток. Це внутрішньотазова частина мяза — pars intrapelvína. Її не слід вважати частиною m. obturatórius intérnus, оскільки вона іннерву- ється не сідничним, а затульним нервом і його сухожилок проходить не че- рез меншу сідничну вирізку, а через затульний отвір.

Супінатор стегна, аддуктор кінцівки, перетягує тулуб на бік кінцівки, що спирається.

Подвійні мязи — mm. gemélli (див. рис. 3.54, 3). У людини це два мязи, у тварин, як правило, зростаються в один, який починається на сідничній ості й тілі сідничної кістки і закінчується між затульними мязами у вертлюжній ямці.

Супінатор стегна, допомагає розгиначам кульшового суглоба. Суглобовий мяз кульшового суглоба — m. articuláris cóxae — є у коней і

собак. Незначний тонкий мяз, розміщений краніолатерально на капсулі кульшового суглоба.

Напружує капсулу суглоба.

Іннервація мязів:

Мязи

m. glutéus superficiális

m. glutéus médius m. glutéus profúndus m. pirifórmis

m. ténsor fásciae látae

m. bíceps fémoris

m. abdúctor crur. caud.

m. semitendinósus

m. semimembranósus

m. sartórius

m. pectíneus

m. iliopsóas m. psóas mínor

m. obturatórius ext. m. grácilis

m. obturatórius int. m. addúctor

mm. gemélli

m. articuláris cóxae

передня частина (хребто- ва голівка і краніальна кінцева гілка)

задня частина (тазова голівка й середня та кау- дальна кінцеві гілки)

хребтова голівка (у свиней і коней) тазова голівка

хребтова голівка (у коней) тазова голівка

(у собак і коней)

 

Нерви

 

n. glutéus caudális

 

 

 

n. glutéus craniális

 

 

 

 

 

 

 

 

n. glutéus caudális

 

 

 

 

 

 

 

 

n. tibiális

 

 

 

 

n. peronéus

 

 

n. glutéus caudális

 

 

n. tibiális

 

 

 

 

n. glutéus caudális

 

 

n. tibiális

 

 

n. femorális

 

 

n. femorális,

 

n. obturatórius

 

 

nn. intercostáles (останні гілки)

 

nn. lumbáles (вентральні гілки)

 

 

pléxus lumbálіs

 

 

n. obturatórius

 

 

n. ischiádicus

 

 

n. obturatórius

 

n. ischiádicus

 

n. glutéus craniális

209

Розділ 3

МЯЗИ КОЛІННОГО СУГЛОБА

Колінний суглоб одновісний і в ньому виражені мязи згиначі і розгиначі.

Чотириголовий мяз стегна — m. quadríceps fémoris (див. рис. 3.54–3.58)

один із найсильніших мязів тазової кінцівки, розміщений на передній поверхні стегна, прикритий напружувачем широкої фасції, широкою фасці- єю, кравецьким мязом. Він складається з чотирьох голівок, які дещо зрос- лись між собою. Три з них починаються і лежать безпосередньо на стегновій кістці. Краніомедіально на тілі стегнової кістки знаходиться m. vástus mediális, краніолатерально — m. vástus laterális, а між ними спереду на кіс- тці — m. vástus intermédius, що зростається з однією з цих голівок. Четверта голівка — m. réctus fémoris — починається на тілі клубової кістки над куль- шовою западиною, лежить краніально на перших трьох голівках. Усі чотири голівки зростаються і разом закінчуються на горбистості великогомілкової кістки та її передньому краї. Кінцевий сухожилок мяза продовжується як середня пряма звязка надколінка. Надколінок вважають сезамоподібною кісткою кінцевого сухожилка.

Рис. 3.59. Сухожилкові піхви і слизові сумки в ділянці лівого заплеснового суглоба свійського бика:

1 — m. tibiális cran., 1його сухожилок; 2 — m. fibuláris tértius, 2його сухожилок; 3 — m. exténsor digit. long., 3i 3′′ його сухожилок; 4 — m. exténsor digit. later., 4його сухожилок; 5 — m. fibuláris long., 5його сухожилок; 6 — m. gastrocnémius, 6пятковий сухожилок; 7 — m. fléxor digit. supf., 7його сухожилок; 8 — m. fléxor hallúcis long.; 9 — m. tibiális caud.; 10 — m. fléxor digit. long.; 11 сухо- жилок глибокого згинача; 12 — m. interósseus médius; 13 — m. poplíteus; a — vagína téndinis m. fibuláris tértii; b — vagína téndinum m. extensóris digit. long.; c — vagína téndinis m. extensóris digit. lat. pédis; d — vagína téndinis m. fibuláris long.; e — búrsa calcánea m. flexóris digit. superficiális; f — búrsa téndinis calcánei; g

— vagína téndinis m. flexóris hallúcis long. i m. tibiális caud.; h — vagína téndinis m. flexóris digit. long.; i — vagína téndinis m. tibiális cran.; k — búrsa subtendínea m. tibiális cran.

210

МІОЛОГІЯ ВЧЕННЯ ПРО МЯЗИ

Найсильніший розгинач колінного суглоба. Його прямий мяз згинає кульшовий суглоб, фіксує колінний суглоб.

Підколінний мяз — m. poplíteus (рис. 3.59, 13) — розміщений у підколін- ній ямці на капсулі колінного суглоба. Він починається в ямці підколінного мяза на латеральному виростку стегнової кістки, віялоподібно розширюєть- ся до медіального боку великогомілкової кістки, у верхній третині якої за- кріплюється на задній поверхні та медіальному краї.

Згинає колінний суглоб, пронатор гомілки.

Іннервація мязів:

Мязи

Нерви

m. quadríceps fémoris

n. femorális

m. poplíteus

n. tibiális

МЯЗИ ЗАПЛЕСНОВОГО СУГЛОБА

У цьому складному, блокоподібному чи гвинтоподібному (у коней) суглобі можливі рухи згинання й розгинання. Ці рухи забезпечують дві групи мязів

згиначі і розгиначі.

На каудальній поверхні гомілки розміщені розгиначі заплеснового сугло-

ба. Їх мало, але вони значно сильніші, ніж згиначі. Вони простягаються між дистальним епіфізом стегнової кістки та проксимальним епіфізом гомілки і горбом пяткової кістки.

Триголовий мяз гомілки — m. tríceps súrae — поділяється на два мязи

литковий і підошовний.

Литковий мяз — m. gastrocnémius

(див. рис. 3.54, 12; рис. 3.55, 13; рис. 3.57, 3; рис. 3.59, 6; рис. 3.60, 12) — по-

чинається двома голівками — cáput laterále i cáput mediále — на каудальній поверхні стегнової кістки з обох боків від надвиросткової ямки (у копитних) чи горбистості (у мясоїдних), що зрос- таються між собою і в нижній третині гомілки переходять у спільний сухожи- лок, який зєднується із сухожилком по- верхневого згинача пальців, а також

Рис. 3.60. Мязи кульшового, колінного та запле- снового суглобів коня (напружувач широкої фас- ції, поверхневий сідничний і двоголовий мязи стегна видалені):

1 — m. glutéus médius, 1його поверхнева частина; 2 — m. glutéus accessórius; 3 — m. addúctor; 4 зріз хребто- вої голівки m. bíceps fémoris; 5 — m. semitendinósus; 6 — m. semimembranósus; 7 — mm. gémelli; 8 сухожилок m. obturatórius int., 8— m. quadrátus fémoris; 9 — m. ilíacus; 10 — m. réctus fémoris, 10— m. vástus later.; 11– 11залишок m. bíceps fémoris; 12 — m. gastrocnémius, 12— téndo calcánei; 13 сухожилок m. fléxor digit. supf.; 14 — m. exténsor digit. long., 14його сухожи- лок; 15 — m. exténsor digit. lat., 15його сухожилок; 16 — m. fléxor hallúcis long., 16сухожилок m. fléxor digit. prof.; 17 — m. exténsor digit. brévis

211

Розділ 3

сухожилками двоголового мяза стегна, напівсухожилкового та напівперети- нчастого мязів, утворюючи загальний пятковий сухожилок — téndo calcáneus commúnis, що закріплюється на горбі пяткової кістки.

Підошовний мяз — m. sóleus (див. рис. 3.57, 4) — невеликий, стрічкопо- дібний мяз, починається у жуйних на латеральному виростку великогоміл- кової кістки і рудименті малої гомілкової кістки, у коней на голівці малої гомілкової кістки, у свиней мяз відносно товстий і широкий, починається на латеральному виростку стегнової кістки, латерально на надколінку і пря- мій звязці надколінка. У жуйних зростається з пе- реднім краєм литкового мяза в нижній третині гомілки, у коней сухожилок мяза пронизує фасцію гомілки і вище від горба пяткової кістки вливаєть- ся в пятковий сухожилок; у свиней частково мязиста частина зростається з латеральною голів- кою литкового мяза, частково утворює стрункий сухожилок, що переходить у пятковий сухожилок.

У собак підошовного мяза немає.

Розгинає заплесновий і згинає колінний суглоби. Великогомілковий каудальний мяз — m. tibiális caudális (див. рис. 3.56, 13; рис. 3.59, 9; рис. 3.62, 4) — розміщений на задній поверхні гомілки.

Умясоїдних самостійний мяз, у копитних

одна з голівок глибокого згинача пальців стопи. Починається на верхньому кінці малої гомілкової кістки, прикритий зверху довгим згиначем паль- ців. Незначне мязове черевце переходить у тонкий сухожилок, що спускається по медіальній поверхні великогомілкової кістки і закінчується у собак на ТС, ТІ та медіальній звязці заплеснового суглоба.

Укопитних мяз розміщується поверх довгого зги- нача великого пальця, зростаючись з ним, а їхні сухожилки зростаються в загальний сухожилок над заплесновим суглобом, де він обгорнутий су-

хожилковою піхвою vagína tendínis m. flexóris dígiti I (hállucis) lóngi.

Розгинає заплесновий суглоб, а у копитних зги- нає суглоби пальців.

Краніолатерально на гомілці розміщені згиначі заплеснового суглоба.

Рис. 3.61. Мязи в ділянках гомілки і стопи коня з дорсолате- ральної поверхні:

1 верхня, 1нижня частини m. exténsor digit. lond. (середня ділянка мяза видалена); 1′′ його сухожилок; 2 — m. exténsor digit. lat., 2

його сухожилок; 3 загальний сухожилок розгиначів; 4 — m. tibiális cran., 4його кінцевий сухожилок; 5 —m. fibuláris tértius, 5його кінцевий сухожилок; 6 — cáput lat. m. gastrocnémius, 6— téndo calcánei; 7 — m. sóleus; 8, 8сухожилок m. fléxor digit. supf.; 9 — m. fléxor hallúcis long., 9сухожилок m. fléxor digit. prof.; 10 — m. interósseus médius, 10його підкріплювальна гілка до загального сухожилка роз-

гиначів; 11 — m. exténsor digit. brévis

212

МІОЛОГІЯ ВЧЕННЯ ПРО МЯЗИ

Великогомілковий краніальний мяз — m. tibiális craniális (див. рис. 3.54,

14; рис. 3.55, 19; рис. 3.57, 8; рис. 3.58, 3; рис. 3.61, 4) — починається на ла-

теральному виростку великогомілкової кістки, краніальному краї кістки у верхній її частині, а також на малогомілковій кістці чи її рудименті і закін- чується на кістках заплесна й плесна.

Ужуйних мяз зовні вкритий малогомілковим третім мязом і довгим роз- гиначем пальців, розміщується на передній поверхні кістки, починається двома голівками, переходить в округлий сухожилок, що пронизує кінцевий сухожилок малогомілкового третього мяза і закінчується на ТІ і Mt3.

Уконей мяз розміщений так само, як і в жуйних. На середині гомілки зєднується з малогомілковим третім мязом і вище заплесна переходить у міцний сухожилок, який проходить між середньою та медіальною гілками сухожилка малогомілкового третього мяза й поділяється на дві ніжки. Ла- теральна пряма ніжка разом із середньою ніжкою малогомілкового мяза закріплюється проксимально на третій плесновій кістці, а медіальна, силь- ніша ніжка проходить косо над медіальною гілкою малогомілкового мяза в напрямі до заплеснових першої й другої кісток, де частково закінчується і продовжується вниз до голівки другої плеснової кістки (Mt2).

Усвиней мяз у верхній частині розміщується поверхнево, а далі лежить медіально і частково під малогомілковим третім мязом. У ділянці нижнього кінця великогомілкової кістки переходить у сухожилок, що закінчується на другій заплесновій і проксимально на другій плесновій кістках.

Усобак мяз лежить поверхнево краніолатерально на гомілці, безпосере- дньо під фасцією гомілки й шкірою. У нижній третині гомілки переходить у плоский сухожилок, що тягнеться косо по згинальній поверхні заплесна і закінчується на рудименті першої плеснової кістки, а якщо його немає, то на заплесновій першій, а також проксимально на другій плесновій кістках.

Унижній третині гомілки в ділянці заплесна кінцевий сухожилок мяза оточений піхвою — vagína tendínis m. tibiális craniális — і фіксується до ске-

лета утримувачами розгиначів — retinácula extensória. Згинає заплесновий сугорб.

Малогомілковий третій мяз — m. peronéus (fibuláris) tértius (див. рис. 3.56, 15; рис. 3.57, 9; рис. 3.58, 4; рис. 3.61, 5). У мясоїдних його немає, у

жуйних і свиней він мязистий, у коней повністю сухожилковий. У всіх тварин мяз починається, зростаючись із довгим розгиначем пальців, у роз- гинальній ямці стегнової кістки, у жуйних і свиней лежить поверхнево, а у коней між довгим згиначем пальців і великогомілковим краніальним мязом. У нижній третині мяз переходить у сухожилок, який пронизує вели- когомілковий краніальний мяз.

Ужуйних мяз закінчується на другій і третій заплеснових та третій і че- твертій плеснових кістках, у свиней на першій, другій заплеснових і дру- гій плесновій кістках, у коней сухожилок поділяється на три гілки: латера- льна закінчується на заплеснових першій і третій та плесновій третій кіст- ках, середня й медіальна на заплесновій центральній і третій плесновій кістках. У жуйних і свиней у ділянці заплесна сухожилок мяза має сухожил-

кову піхву — vagína tendínis m. peronéus (fibuláris) tértius.

Ужуйних і свиней згинає заплесновий і розгинає колінний суглоби, у ко- ней виконує статичну функцію.

213

Розділ 3

Малогомілковий довгий мяз — m. peronéus (fibuláris) lóngus (див. рис. 3.54, 17; рис. 3.57, 14; рис. 3.58, 8). У коней його немає. Розміщений на бічній поверхні гомілки, починається на малій гомілковій кістці, латеральному ви- ростку великої гомілкової кістки та латеральній звязці колінного суглоба, у свиней тільки на латеральному виростку великої гомілкової кістки. Су- хожилок мяза проходить у жолобі між четвертими заплесновою й плесновою кістками впоперек над сухожилком бічного розгинача пальців, переходить з плантарної на медіальну поверхню заплеснового суглоба. У жуйних і свиней закінчується на заплесновій першій, у собак на проксимальних кінцях усіх плеснових кісток та рудименті І пальця. В ділянці заплесна сухожилок обгорнутий піхвою — vagína tendínis m. peronéus (fibuláris) lóngi laterális.

Згинає заплесновий суглоб.

Малогомілковий короткий мяз — m. peronéus (fibuláris) brévis (див. рис. 3.54, 18) — починається на малій гомілковій кістці, прикритий малогоміл- ковим довгим мязом. Мяз спрямовується вниз через заплесно під латера- льною звязкою заплеснового суглоба і сухожилком малогомілкового довгого мяза до плеснової пятої кістки. Його сухожилок у ділянці заплесна має за- гальну сухожилкову піхву разом з бічним розгиначем пальців — vagína tendínis m. extensóris digitális laterális pédis, а під кінцем сухожилка під- сухожилкову сумку — búrsa subtendínea m. peronéus brévis.

Згинає заплесновий суглоб.

Іннервація мязів:

Мязи

m. gastrocnémius m. sóleus

m. tibiális craniális m. peronéus tértius m. peronéus lóngus m. peronéus brévis m. tibiális caudális

 

Нерви

 

n. tibiális

 

 

 

 

 

 

n. peronéus

 

 

 

 

n. tibiális

 

МЯЗИ СУГЛОБІВ ПАЛЬЦІВ

Описуючи мязи пальців грудної кінцівки, враховують їх розміщення й спосіб дії, а також зміни конструкції автоподія як органа руху. Такий самий принцип прийнято і для мязів пальців тазової кінцівки.

Мязи пальців тазової кінцівки поділяють на довгі й короткі.

ДОВГІ МЯЗИ ПАЛЬЦІВ

Довгі мязи пальців багатосуглобові і розміщуються своїми мязистими черевцями в ділянці гомілки, а їхні довгі сухожилки тягнуться через заплес- новий суглоб на стопу до окремих пальців. У ділянці заплесна сухожилки проходять під поперечними звязками і в сухожилкових жолобах, де вони оточені сухожилковими піхвами або під ними є підсухожилкові сумки. Мязи поділяються на розгиначі й згиначі, при цьому розгиначі розміщені краніо- латерально, а згиначі каудально на гомілці. На медіальній поверхні го- мілки мязів немає, чим можна пояснити її часті травми від ударів.

214

МІОЛОГІЯ ВЧЕННЯ ПРО МЯЗИ

Довгі розгиначі пальців

Довгий розгинач пальців — m. exténsor digitórum lóngus (див. рис. 3.54,

15; рис. 3.57, 10; рис. 3.58, 5; рис. 3.61, 1) — починається в розгинальній ямці стегнової кістки разом з малогомілковим третім мязом, зростаючись з ним.

Ужуйних мяз вкритий зовні малогомілковим третім мязом, має два че- ревця. Глибше розміщена медіальна частина закінчується на другій фалан- зі ІІІ пальця, а поверхнева частина на рівні путового суглоба поділяється на дві ніжки, кожна з яких тягнеться до відповідного пальця і має самостійну сухожилкову піхву.

Уконей мяз розміщений поверхнево, переходить у сухожилок розгинача

ізакінчується на розгинальному відростку копитової кістки. Нижче заплес- нового суглоба зливається із сухожилком бічного розгинача пальця.

Усвиней довгий розгинач пальців прикритий малогомілковим третім мязом. Він має три черевця. Середнє переходить у довгий сухожилок і по- близу плесно-фалангового суглоба поділяється на дві ніжки, кожна з яких закінчується на ратичній кістці відповідного основного пальця. Від медіа- льного черевця сухожилок тягнеться до ІІІ пальця, а від латерального до ІІ–V пальців.

Усобак мяз розміщений поверхнево, його кінцевий сухожилок поділяєть- ся на чотири ніжки, які лежать у загальній сухожилковій піхві. Кожна ніж- ка закінчується на кігтьовій кістці відповідно ІІ–V пальців. Усі кінцеві су- хожилки довгого розгинача пальців отримують з кожного боку підсилюва- льні тяжі від міжкісткового середнього мяза.

Розгинає суглоби пальців, тягне вперед кінцівку, допомагає згинати за- плесновий суглоб.

Бічний розгинач пальців — m. exténsor digitórum laterális (див. рис. 3.54, 16; рис. 3.57, 12; рис. 3.58, 7; рис. 3.61, 2; рис. 3.63, 2) — розміщений у собак

на латеральній поверхні гомілки під малогомілковим довгим мязом, у жуй- них і свиней позаду нього, а у коней позаду довгого розгинача пальців. Починається на малій гомілковій кістці, часто також на латеральній звязці колінного суглоба. Переходить у сухожилок, що опускається вниз по жолобу латеральної щиколотки на заплесно і далі до зовнішнього пальця.

Ужуйних сухожилок мяза закінчується на вінцевій кістці IV пальця, в ділянці заплесна має сухожилкову піхву — vagína tengínis m. extensóris digitális laterális pédis, а в ділянці, де закінчується, — підсилювальний тяж від міжкісткового середнього мяза.

Уконей сухожилок мяза нижче заплесна зливається із сухожилком дов- гого розгинача пальців. У ділянці заплесна сухожилок оточений сухожилко- вою піхвою, що починається на 2–3 см вище від щиколотки і закінчується за 3–4 см до злиття з довгим згиначем.

Усвиней мяз має два черевця. Сухожилок медіального черевця закінчу- ється на IV, латерального на V пальці.

Усобак мяз закінчується на кігтьовій кістці V пальця. В ділянці заплес- на має спільну з малогомілковим коротким мязом сухожилкову піхву.

Розгинає відповідні пальці.

215

Розділ 3

Довгий розгинач І (великого) пальця — m. extensór dígiti I (hállucis) lóngus — є у свиней і мясоїдних, у жуйних і коней зростається з великогомі- лковим краніальним мязом. Починається на малій гомілковій кістці біля великогомілкового краніального мяза чи під ним у верхній третині гомілки. Його сухожилок разом із сухожилком великогомілкового мяза спрямовуєть- ся через заплесновий суглоб і закінчується на проксимальній фаланзі ІІ па- льця, на Mt2 або на рудименті І пальця.

Розгинає ІІ (І) палець.

Довгі згиначі пальців

Поверхневий згинач пальців — m. fléxor digitórum superficiális (див. рис. 3.54–3.57; рис. 3.36, 13; рис. 3.62, 2) — починається в надвиростковій ямці чи на горбистості стегнової кістки між голівками литкового мяза, частково зро- стаючись із ними. На середині гомілки переходить у сухожилок, що обєднується з сухожилками литкового мяза, двоголового мяза стегна, на- півсухожилкового мяза в загальний пятковий сухожилок. Має проміжну точку фіксації на горбі пяткової кістки, а під собою підсухожилкову сум-

ку — búrsa calcánea m. flexóris digitális superficiális. Сухожилок опускається по підошовній поверхні стопи вниз і закінчується на другій фаланзі пальців: у жуйних і свиней ІІІ і IV, у коней ІІІ, у собак ІІ–V. Перед закінчен- ням сухожилок розщеплюється на дві ніжки, між якими проходить сухожи- лок глибокого згинача пальців. У жуйних знач- ною мірою, а у коней повністю мяз втратив

мязове черевце.

Згинає суглоби пальців, розгинає заплесновий суглоб, допомагає згиначам колінного суглоба.

Глибокий згинач пальців — m. fléxor digitórum profúndus (див. рис. 3.54–3.56; рис. 3.63, 6) —

складається з трьох голівок, як і на грудній кін- цівці, але більш відокремлених і тому більш са- мостійних. До них відносять: довгий згинач І (великого) пальця, довгий згинач пальців, у ко- питних великогомілковий каудальний мяз.

Довгий згинач І (великого) пальця — m. fléxor dígiti I (hállucis) lóngus (див. рис. 3.55, 15; рис. 3.57, 6; рис. 3.62, 3; рис. 3.63, 6) — лежить безпо-

Рис. 3.62. Мязи і сухожилки в ділянках правої гомілки й стопи коня з медіальної поверхні:

1— cáput lat., 1— cáput med. m. gastrocnémius, 1′′ — téndo calcáneus;

2— m. fléxor digit. supf., 2його сухожилок; 3 — m. fléxor hallúcis long., 3його сухожилок; 4 — m. tibiális caud., 4його сухожилок;

5— m. fléxor digit. long., 5його сухожилок; 6 сухожилок глибо- кого згинача пальця, 6його підкріплювальна звязка; 7 — m. interósseus médius, 7його підкріплювальна гілка до загального сухожилка розгиначів; 8 — m. poplíteus; 9 — m. exténsor digit. long.,

9загальний сухожилок розгиначів; 10 — m. fibuláris tértius, 10його медіальна кінцева ніжка; 11 — m. tibiális cran., 11його су- хожилок, 11′′ його латеральна і 11′′′ медіальна кінцеві гілки

216

МІОЛОГІЯ ВЧЕННЯ ПРО МЯЗИ

середньо на великій гомілковій кістці і починається на латеральному вирос- тку та її задній поверхні і малій гомілковій кістці. В ділянці нижнього кінця гомілки переходить у міцний округлий сухожилок, який над заплесновим суглобом зливається із сухожилком великогомілкового каудального мяза і по ковзкій поверхні сухожилка на підпорі надпяткової кістки спускається вниз на плесно, на середині якого зливається із сухожилком довгого згинача пальців у загальний сухожилок.

Довгий згинач пальців — m. fléxor digitórum lóngus (див. рис. 3.55, 16;

рис. 3.56, 14; рис. 3.62, 5; рис. 3.63, 11) — починається на латеральному ви- ростку великої гомілкової кістки, медіально від попереднього мяза. На се- редині гомілки мязове черевце переходить у сухожилок, який у ділянці го- мілки і заплесна розміщений у спеціальному жолобі, у сухожилковій піхві — vagína tendínis m. flexóris digitális lóngi, спрямовується на задню поверхню плесна, де зєднується з сухожилком довгого згинача І пальця.

Рис. 3.63. Сухожилкові піхви, слизові сумки й капсула в ділянці заплеснового суглоба коня:

1 — m. exténsor digit. long., 1його сухожилок; 2 — m. exténsor digit. lat., 2його сухожилок; 3 за- гальний сухожилок розгиначів; 4 — m. gastrocnémius, 4— téndo calcánei; 5, 5сухожилок m. fléxor digit. supf.; 6 — m. fléxor hallúcis long., 6сухожилок m. fléxor digit. prof.; 7 — m. interósseus médius; 8 — m. tibiális cran., 8його сухожилок, 8′′ його медіальна і 8′′′ латеральна ніжки; 9 — m. fibuláris tértius,

9його медіальна ніжка; 10 — m. tibiális caud.; 11 — m. fléxor digit. long.; a латеродорсальний, а

латероплантарний, а′′ медіоплантарний, а′′′ медіодорсальний випини капсули гомілково-над-

пяткового суглоба; b — vagína téndinis m. extensóris digit. long.; c — vagína téndinis m. extensóris digit. lat.; d

— vagína téndinis m. flexóris hallúcis long.; e — búrsa calcánea subtendínea; f — vagína téndinis m. flexóris digit. long.; g — vagína téndinis m. tibiális cran.; h — búrsa subtendínea m. tibiális cran.; i — retináculum extensórum

217

Розділ 3

Уділянці плесна загальний сухожилок глибокого згинача пальців поді- ляється на гілки до пальців: у собак і свиней до ІІ–V, у жуйних до ІІІ і IV. У коней не поділяється.

Уконей сухожилок глибокого згинача пальців має додаткову звязку — ligaméntum accessórium — від міжкісткового середнього мяза. В ділянці паль- ців згиначі мають таку саму будову, як і згиначі грудної кінцівки.

Згинає суглоби пальців, допомагає розгинати заплесновий суглоб.

КОРОТКІ ЗГИНАЧІ ПАЛЬЦІВ

Короткий згинач пальців — m. fléxor digitórum brévis — є у собак. Почи- нається дистально на кістках заплесна і зливається із сухожилком поверх- невого згинача пальців.

Згинає суглоби пальців.

Міжзгинальні мязи — mm. interflexórii — є у мясоїдних. У собак два плоских волокнистих тяжі, що починаються в місці поділу сухожилка глибо- кого згинача пальців і тягнуться окремими ніжками до внутрішньої поверхні поверхневого згинача пальців.

Допомагає згиначам суглобів пальців.

Червоподібні мязи — mm. lumbricáles — є у собак і коней. Більш вира- жені, ніж на грудних кінцівках. У жуйних і свиней їх немає.

Згинають путовий суглоб.

Міжкісткові мязи — mm. interóssei — у всіх тварин такі самі, як і на гру- дних кінцівках.

Квадратний мяз підошви — m. quadrátus plántae — є у собак. Починаєть- ся мязисто на латеральному звязковому горбку пяткової кістки, а також на латеральній звязці заплеснового суглоба і тягнеться медіодистально до су- хожилка глибокого згинача пальців, на якому й закінчується.

Напружує сухожилок глибокого згинача пальців.

Іннервація мязів:

Мязи

m. exténsor digitórum lóngus m. exténsor digitórum laterális m. exténsor hállucis lóngus

m. fléxor digitórum superficiális

m. flex. hall. long. m. fléxor digit. prof. m. flex. digit. long.

m. tibialis caud.

m. exténsor digitórum brévis m. fléxor digitórum brévis mm. interflexórii

mm. lumbricáles mm. interóssei

m. quadrátus plántae

Нерви

n. peronéus

n. tibiális

n. peronéus

n. tibiális

218

СИСТЕМА ОРГАНІВ ШКІРНОГО ПОКРИВУ

 

 

 

СИСТЕМА ОРГАНІВ

 

Р о з д і л

 

 

4

 

ШКІРНОГО ПОКРИВУ

 

 

 

 

 

 

 

 

РОЗВИТОК ШКІРНОГО ПОКРИВУ

БУДОВА ШКІРИ

ПОХІДНІ ШКІРНОГО ПОКРИВУ

Ссистема органів шкірного покриву, або загальний покрив, — integuméntum com- múne — складається з шкіри — cútis та її похідних. До похідних шкіри нале-

жать залози шкіри — gll. cútis, волосся

— píli, роги — córnua, органи пальця — orgána digitália — у вигляді ратиць, копит, кігтів, нігтів та де- які інші утвори (рис. 4.1).

Шкірний покрив, вкриваючи все тіло тварини, захищає його від шкідливих впливів зовнішнього середовища і тим самим створює умови для норма- льного функціонування організму. Тривалий час вважали, що шкірний покрив виконує просту і водночас пасивну функцію у вигляді захисного фут- ляра тіла. Разом з похідними шкіра становить складну функціональну систему, яка є посеред- ником між організмом і зовнішнім середовищем. Саме тому правильний догляд за шкірою поліпшує стан організму загалом і підвищує продуктивність тварин. Шкіра виконує ряд важливих функцій.

Захисна функція. Шкірний покрив захищає тіло від механічних, фізичних та хімічних ушкоджень, запобігає проникненню мікроорганізмів.

Рецепторна функція. Шкірний покрив тісно повязаний з нервовою системою і є її сильним ре- цепторним утвором. В шкірі міститься багато різ- них рецепторів. Підраховано, що на 1 см2 шкіри знаходиться 2 теплових, 12 холодових, 25 доти- кових і 150 больових рецепторів. Завдяки цьому нервова система передає всім органам організму інформацію, зумовлюючи при цьому (залежно від сили й характеру подразнення) стимулювання чи пригнічення їх функції. Ці властивості врахо- вують при лікуванні внутрішніх органів, впливаю- чи на останні через дію на біологічно активні точ- ки шкіри.

219

Розділ 4

Шкірний покрив тісно повязаний з внутрішніми органами, гіпофізом, наднирковими та іншими залозами. Настої з шкіри можуть діяти як стиму- лювальні, судинозвужувальні та протимікробні речовини. У шкірі міститься близько 70 ферментів.

Шкірі властива видільна функція. За допомогою потовиділення виділя- ється до 27 % води, велика кількість вуглекислого газу (вугільної кислоти,

до 10 г).

Шкіра є своєрідним депо крові, води, солей. Вона виконує також імунобі-

ологічну (вакцини білкової природи), теплорегулювальну, дихальну (1–8 %) та інші функції.

Розвиток і функції шкірного покриву залежать від функціонування ін- ших органів тіла. Наприклад, у період статевого дозрівання під дією стате- вих гормонів зявляються деякі нові статеві ознаки, що виявляються у від- мінностях у волосяному покриві та розміщенні підшкірної жирової тканини (особливо помітні у людини).

Рис. 4.1. Шкірний покрив коня:

1 — círrus cápitis; 2 — júba; 3 — círrus cáudae; 4 — tórus társeus; 5 — tórus metacárpeus et metatárseus; 5— círrus metacárpeus et metatárseus;6 — tórus cárpeus; 7 — úngula

220