Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
anat_sv_tvaryn.pdf
Скачиваний:
357
Добавлен:
14.02.2015
Размер:
15.64 Mб
Скачать

# ’

Р о з д і л

3

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА МЯЗІВ

ФАСЦІЇ

ШКІРНІ МЯЗИ

МЯЗИ ГОЛОВИ

МЯЗИ ШИЇ,

ТУЛУБА Й ХВОСТА

МЯЗИ ГРУДНИХ КІНЦІВОК

МЯЗИ ТАЗОВИХ КІНЦІВОК

МІОЛОГІЯ — ВЧЕННЯ ПРО М’ЯЗИ

Мязи є активною частиною апарату руху, одним із показників екстерєру тварини і найвагомішою в кількісному та якіс- ному відношення складовою часткою мяса. Так, у великої рогатої худоби за-

лежно від породи й вгодованості вихід мяса в за- бійній масі становить 42,3–58,1 %. Частка мязів у мясі становить 68,7–72,2 %.

Мязова система складається з окремих мязів (грец. mys — миша; лат. músculus — зовнішньо схожий з мишею) та їх допоміжних пристосувань. Основними властивостями мяза мязової кліти- ни або мязового волокна є збудливість, скоро- тливість, еластичність. У стані спокою мяз не роз- слаблюється до утворення складок, а перебуває в дещо напруженому стані, як ледь натягнута гума. Такий стан мяза, що забезпечує негайну реакцію в разі його збудження без попередньої затрати енер- гії на приведення в стан певного напруження, на- зивають тонусом.

Мязова система тісно повязана з усіма систе- мами організму. Всі необхідні для функції мязової системи поживні речовини надходять у неї, а про- дукти життєдіяльності виділяються з неї по судин- ній системі (артеріях, венах та лімфатичних суди- нах). Недостатність живлення того чи іншого мяза або цілої групи мязів призводить до послаблення їх роботоздатності, зменшення обєму атрофії, а порушення звязку з центральною нервовою систе- мою до припинення їх діяльності паралічу чи парезу.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА МЯЗІВ

БУДОВА МЯЗА ЯК ОРГАНА

Як і будь-який орган, мяз — músculus — має сполучнотканинний остов і основні функціональні елементи, якими є волокна скелетної мязової тка- нини (див. «Мязова тканина»). Сполучнотканин- ний остов має спільні риси будови з таким компакт- них органів.

119

Розділ 3

Мяз зовні вкритий сполучнотканинною оболонкою епімізієм — epimýsium (рис. 3.1, 4), в якому іноді є незначна кількість жирових клітин. Від цієї оболонки у товщу мяза вхо- дять перетинки, що звязують між собою товсті пучки мязових волокон, — перимі- зій — perimýsium 2, по яких проходять су- дини і нерви до мязових волокон. Продов- ження цих перетинок вглиб, їх розміщення й відокремлення тонших мязових пучків та окремих мязових волокон утворює ендомі- зій — endomýsium. Сукупність цієї сполуч- ної тканини утворює остов мяза.

Сполучна тканина і мязові волокна утворюють різного розміру і форми мязове черевце 12. Будь-яке мязове черевце має сухожилковий додаток сухожилок. Форма сухожилка залежить від форми мязового черевця. В округлого мязового черевця су- хожилок шнуроподібний, його називають сухожилком — téndo 11, у плоского мяза сухожилок пластинчастий апоневроз — aponeurósis. Сухожилки не мають скорот- ливих елементів, вони побудовані з щільної оформленої волокнистої сполучної тканини. Волокна сухожилків йдуть пучками і мають свій остов, що є продовженням остова мязового черевця епімізія і перимізія, — перитендиній — peritendíneum. Волокна сухожилка міцно зєднані з мязовими воло- кнами (а можливо, і переходять безпосеред- ньо одне в одне).

Сухожилок стає щільним і міцним шну- ром, оскільки сполучнотканинний остов не- значний, а паралельно розміщені колагено- ві волокна утворюють пучки, бідні на суди- ни. Це робить сухожилок невтомною части- ною мяза. Крім того, сухожилок, порівняно з мязовим черевцем, чинить опір розтяг- ненню.

Рис. 3.1. Схема будови веретеноподібного мяза:

1 первинні пучки; 2 перимізій з волокнистою сіткою; 3 нейтральні волокна внутрішнього шару; 4 епімізій із сіткою; 5 судина і 6 нерв, що входить у перимізій через ворота мяза; 7 закінчення мязових пучків на сухожилковій пластинці; 8 окістя, сплетене з окремими сухожилковими волокнами; 9 шарпеєвські волокна, скріплені з компактною кістковою речовиною; 10 виступ кістки на розрізі; 11 сухожилок; 12 мязове черевце

120

МІОЛОГІЯ ВЧЕННЯ ПРО МЯЗИ

Через незначний поперечник, порівняно з мязовим черевцем, сухожилок займає мінімальне місце в мязі. Його кінці міцно зєднані з важелями руху, проникають у товщу кістки.

Сухожилок бере на себе функцію передавача сили скорочення мязового черевця на віддалені скелетні частини, тобто відіграє роль трансмісійного пристосування.

Судини, що входять у мяз і виходять з нього, розподіляються вглиб по перетинках остова. Артерії, що підходять до мязових волокон, утворюють густу сітку капілярів, петлі якої витягнуті вздовж осі волокон.

До мяза підходять рухові й чутливі нервові волокна, при цьому окреме волокно мяза іннервується тільки йому властивим самостійним руховим во- локном і разом з ним становить єдине ціле. Ця єдність встановлюється ще із зародка, на початкових стадіях розвитку мязових клітин (волокон).

Отже, комплекс обєднаних мязових волокон разом з остовом і сухожил- ком утворює орган мяз, нерозривно повязаний із своїми нервовими волок- нами, що складають нерв даного мяза.

Робота скелетних мязів відбувається в тісному звязку зі скелетом. Біль- шість мязів одним кінцем прикріплюються до однієї кістки, другим до іншої. Скорочуючись, мяз змінює взаємовідношення між відповідними лан- ками скелета, забезпечує переміщення тварин. Точка, з якої діє мяз, нази- вається фіксованою, або нерухомою, а частина мяза, що прикріплюється в цій точці, — початком мяза orígo. Точка, на яку діє мяз, — рухома, а час- тина мяза, що прикріплюється в цій точці, називається закінченням — terminátio. Функція рухомої і нерухомої точок може змінюватись залежно від стану тварини (різні фази руху, спокій).

Мязи можуть діяти ізольовано один від одного і групою. Мязи, які діють сумісно й однаково, називають синергістами, а мязи, які діють протилежно один одному, — антагоністами. Під час скорочення окремих мязів їх анта- гоністи розтягуються. З розслабленням перших останні (завдяки еластично- сті) набувають вихідного стану. Найбільш повно й ефективно мяз функціо- нує тоді, коли він розміщений під прямим кутом відносно кістки, на якій закріплюється, якщо діє на добре виражений важіль довге плече сили (див. рис. 3.3). Прикладами такого взаємозвязку мяза і важеля є ліктьовий, запястковий та заплесновий суглоби.

У результаті сумісної дії мязів зі скелетом виконується певна робота, що супроводжується накопиченням теплоти в тілі тварини.

ФІЗИЧНІ ВЛАСТИВОСТІ ТА ХІМІЧНИЙ СКЛАД СКЕЛЕТНИХ МЯЗІВ

Скелетні мязи мають певну пружність, а також еластичність і міцність, яка посилюється за рахунок сполучнотканинного остова. Еластичність і міц- ність мяза зменшуються з віком, він стає вялим і слабким на розрив.

Колір мязів залежить від насиченості мязової тканини міоглобіном (від світло-рожевого до буро-червоного). У молодих тварин мязи світліші, ніж у дорослих. У мязів, що несуть більше навантаження, колір темніший (черво- ні мязи), ніж у менш діяльних, що мають світлий колір (білі мязи).

121

Розділ 3

Таблиця 3.1. Хімічний склад мязів ссавців

Скелетні мязи свійських тварин

(за І. І. Івановим та В. А. Юрійовим, 1961)

майже на 80 % складаються з води, 2–

Речовина

Масова част-

ка, %

 

 

 

Вода

72–80

Органічні сполуки

20–26

в тому числі:

16,5–20,9

білки

глікоген

0,3–0,9

фосфатиди

0,2–0,3

холестерин

0,2

креатин, креатинфосфат

0,2–0,55

креатинін

0,003–0,005

АТФ

0,25–0,4

карнозин

0,2–0,3

карнітин

0,02–0,05

ансерин

0,09–0,15

пуринові основи

0,07–0,23

вільні амінокислоти

0,1–0,7

сечовина

0,04–0,14

інозит

0,01

молочна кислота

0,01–0,02

Неорганічні речовини

1,0–1,5

3 % якої перебуває в звязаному ста- ні, а решта у вільному. Органічні сполуки становлять 20 %, більшу ча- стину яких (20 %) — білкові речови- ни. Ліпіди в мязах представлені пе- реважно фосфатидами (лецитини, кефаліни, ацетатфосфатиди та ін. — до 1 %) і холестерином (близько 0,2 %). Крім білків і жирів до складу органіч- них речовин мязів входять глікоген, екстрактивні речовини, солі органіч- них і неорганічних кислот та деякі інші хімічні сполуки (табл. 3.1).

Хімічний склад скелетних мязів зазнає значних вікових і меншою мі- рою видових, породних та статевих змін, що насамперед залежить від кількості води в них.

Маса мязів у тварин змінюється не тільки залежно від виду, а й від породи тварин (при цьому слід враховувати стан відгодівлі та участь у робо-

ті). У жуйних у віці 1,5 року мязи становлять 29–36,2 % маси тіла тварин (В. А. Ектов, 1951), а іноді й менше. У новонароджених відносна маса мязів лише ненабагато менша, ніж у дорослих тварин. У новонароджених бичків астраханської породи вона становить 25,2 %, а в півторарічному віці — 26,4 %. Вважають, що у копитних тварин скелетні мязи розвинені вже при народженні, як пристосування до руху. У людини скелетні мязи становлять: у новонародженої — 20 %, у дорослої 42–44 і у старої 25–30 % маси ті- ла.

Є статеві відмінності в ступені розвитку мязів у всіх ссавців, але найбі- льше це виражено у людини. У чоловіка середньої статури маса мязів ста- новить 42 %, жінки — 36 % маси тіла.

РОБОТА МЯЗІВ

Різні мязи, скорочуючись, виконують певну роботу з виділенням теплоти. Це одне з основних джерел утворення теплоти в організмі: 2/3 всієї теплоти виробляється скелетними мязами, 1/3 — в результаті обміну речовин в ін- ших органах і роботи непосмугованих мязів внутрішніх органів.

Мязи перетворюють хімічну енергію на механічну роботу дуже ощадли- во, з найменшим утворенням теплоти, а саме 25–33 % енергії перетворюєть- ся на механічну роботу, решта на теплоту (парова машина перетворює відповідно 8 і 92 %).

Величину механічної роботи, що здійснюється мязом у результаті його скорочення, визначають у джоулях. Емпірично встановлено, що сила мяза в

122

МІОЛОГІЯ ВЧЕННЯ ПРО МЯЗИ

середньому становить 10 кг/см2. Сила мяза пропорційна кількості мязових пучків, а шлях довжині мязових пучків (враховуючи, що мязові волокна можуть вкорочуватись удвічі).

Умязі розрізняють анатомічний і фізіологічний поперечник. Анатоміч- ний поперечник це площа мязового черевця в ділянці найбільшого діа- метра, фізіологічний поперечник це площа всіх мязових пучків на розрізі (рис. 3.2). У мязі, що має паралельно розміщені вздовж осі мяза мязові пуч- ки, ці величини однакові. У мязах, побудованих складніше (перистих), ці величини не збігаються. Перистість мяза залежить від його сполучнотка- нинного остова. Одноперий мяз — m. unipennátus — мяз, в якого пара- лельно розміщені мязові пучки не збігаються з віссю мяза, прикріплюючись до сухожилків під кутом (див. рис. 3.2, А). У двоперого мяза — m. bipennátus — один із сухожилків проникає вглиб мяза у вигляді сухожилкового дзеркала

(див. рис. 3.2, Б, В). Багатоперий мяз — m. multipennátus (див. рис. 3.2, Г) —

таких сухожилкових дзеркал має кілька, що зумовлює збільшення кількості мязових пучків і відповідно фізіологічного поперечника та сили мяза.

Робота мязів забезпечує: 1) виведення організму із стану спокою і пере- міщення його в просторі, або локомоцію; 2) рухи окремих частин тіла; 3) ста- тику тіла; 4) напруження і рухи внутрішніх органів у процесах травлення, дихання, кровообігу тощо, що здійснюються за допомогою непосмугованої мязової тканини.

Уздійсненні рухів значна роль належить силі гравітації, силам, що ви- никають завдяки еластичності звязок, пружності хрящів і кісток, силам зчеплення й тертя.

Скорочення скелетних мязів зумовлюють такі рухи різних частин організ- му: рух частин хребетного стовпа, нижньої щелепи та підязикового апарату, кінці- вок, шкірних складок голови, тулуба, щік, вух та ін.

Мязи залежно від харак- теру рухів поділяють на зги-

начі, флексори (mm. flexóres),

ірозгиначі, екстенсори (mm.

extensóres); мязи, що відво-

дять, — абдуктори (mm. abductóres); мязи, що приводять, —

аддуктори (mm. adductóres);

мязи, що обертають, — рота-

тори (mm. rotatóres), серед них ті, що обертають назов-

ні, — супінатори (mm. supinatóres), і ті, що обертають до- середини, — пронатори (mm. pronatóres); мязи, що розши-

рюють, — дилататори (mm. dilatatóres); мязи, що стис-

Рис. 3.2. Схематичне зображення напряму мязових волокон у мязах та їх звязок із сухожилковою плас- тинкою (суцільна поперечна лінія анатомічний, штрихова фізіологічний поперечник у площин- ному зображенні):

А довговолокнистий одноперий мяз; Б довговолокнис- тий двоперий мя; В коротковолокнистий двоперий мяз; Г

довговолокнистий багатоперий мяз

123

Розділ 3

Рис. 3.3. Розміщення одно-, дво- і багатосуглобових мязів грудної кінцівки коня:

односуглобові мязи: 1 — m. téres májor; 2 — cáput mediále m. tríceps bráchii;

двосуглобові мязи: 3 — cáput lóngum m. tríceps bráchii; 4 — m. bíceps bráchii;

багатосуглобові мязи: 5 m. fléxor digitórum superficiále; а точка обертання плечового суглоба; b точка прикладання сили (tuberósitas téres májor); с точка опору; ab плече важеля сили; ac плече важеля опору при простяг- нутому одноплечому важелі; d точка обертання ліктьового сугло- ба; е точка прикладання сили

(túber olécrani); f точка опору; ed

плече важеля сили; df плече важеля опору при зігнутому дво- плечому важелі; точки с і f (центри ваги в одно- і двоплечому важелях опору) встановлені експеримента- льно

кають, — сфінктери (mm. sphinctéres); мязи, що напружують, — тенсори (mm. tensóres); мязи, що підіймають, — леватори (mm. lavetóres); мязи, що опускають, — депресори (mm. depressóres); мязи, що відтягують, — ретрактори

(mm. retractóres); мязи, що стягують, — конс- триктори (mm. constrictóres).

Рухи, що виникають внаслідок дії мязів, від- буваються в організмі координовано. Координо- ваними є рухи різних ділянок однієї частини тіла, наприклад рухи в різних суглобах однієї кінцівки або рухи різних частин організму в ці- лому. Це досягається тим, що в організмі має місце визначена послідовність у рухах мязів кінематичний ланцюг. Узгодженість рухів за- безпечується тим, що один і той самий мяз у сусідніх ділянках може виконувати різну дію. Так, двоголовий мяз плеча для плечового суг- лоба є розгиначем, а для ліктьового згина- чем. Це можливо тому, що мяз може бути не тільки односуглобовим, а й дво- і багатосуглобо- вим і відносно кожного з суглобів розміщується неоднаково (в одному суглобі мяз проходить через вершину кута суглоба, в іншому всере- дині кута). Проте в одному суглобі або ділянці тіла певний мяз може виконувати лише один основний рух, наприклад, або зігнути даний суглоб, або розігнути його. Відносно інших цей самий мяз зазвичай може виконувати й інші види рухів і роботу (рис. 3.3).

КЛАСИФІКАЦІЯ МЯЗІВ

Розмір і форма мязів надзвичайно різнома- нітні й тісно повязані із взаєморозміщенням плечей важеля, на яких закріплюється мяз, та силою скорочення в тому чи іншому місці орга- нізму.

Як активні органи апарату руху мязи особ- ливо рельєфно виступають на вільних кінцівках у вигляді окремих структур. Порівняно з мязами тулуба й голови вони мають здебільшо- го подовжену, а в поперечнику округлу форму, нагадуючи циліндр, конус чи веретено. На по- ясах кінцівок ця рельєфність форми і відособ- леність згладжена, а мязи, що тягнуться між тулубом і плечовим поясом, мають здебільшого

124

МІОЛОГІЯ ВЧЕННЯ ПРО МЯЗИ

пластинчасту форму. Це так звані широкі мязи. За формою мязи поділяють на такі типи.

1.Плоскі мязи (mm. pláni) сполучають тулуб з грудними кінцівками або розміщуються на стінках порожнин тіла. Плоскі мязи можуть бути віялопо- дібної форми (найширший мяз спини), куполоподібної (діафрагма), зубчасті (вентральний зубчастий мяз), витягнуті в довжину, стрічкоподібні (прямий мяз живота).

2.Колові мязи (mm. orbiculáres) розміщуються навколо отворів.

3.Веретеноподібні мязи (mm. fusifórmes), в яких чітко виражені робоча ділянка мязове черевце (vénter), від якого продовжується кінцевий сухо- жилок або мязовий хвіст (cáuda), і початкова частина мязова голівка (cáput). Мязи такої форми найчастіше зустрічаються на кінцівках.

Іноді мяз має лише один хвіст (сухожилок), а починається двома, трьома і навіть чотирма голівками, які часто переходять у відособлені черевця дво-, три- і чотириголовий мязи. Інколи мяз має одну голівку й черевце, а сухожилок мяза поділяється на кілька хвостів (гілок), що закінчуються на різ- них частинах скелета кінцівок.

За походженням розрізняють сома- тичні мязи похідні міотомів сомітів та вісцеральні похідні мязів зябро- вого апарату.

Топографічно розрізняють мязи го- лови, шиї, тулуба, грудної й черевної стінок, грудної й тазової кінцівок.

Допоміжні органи мязів це фас- ції, звязки, сумки, синовіальні піхви, блоки та сезамоподібні кістки (рис. 3.4, 3.5).

Фасції — fásciae — це тонкі сполучно- тканинні пластинки, побудовані з пучків колагенових волокон, які мають різний напрям. Фасції оточують мязи й мязові групи, прикріплюються на кістках, ство- рюючи своєрідний скелет мязів. Закріп- лення фасцій на кістках сприяє натяг- ненню мязів, а розміщення навколо ко- жного мяза його ізоляції при скоро- ченні. Фасції полегшують кровообіг і лі- мфовідтік, а за рахунок значної кількості в них нервових рецепторів сприяють по- внішому сприйняттю мязово-суглобового відчуття.

Усе тіло тварини під шкірою вкрите сполучнотканинною оболонкою пове- рхневою, або підшкірною, фасцією — fáscia superficiális s. subcutánea. Ця фас-

ція належить переважно до шкірного

Рис. 3.4. Схема розміщення фасцій на поперечному розрізі шиї коня (за Плахотіним):

1 шкіра; 2 поверхнева фасція; 3 пове- рхневий, 4 глибокий листки глибокої фас- ції; 5 між мязові перетинки; 6 мяз, ото- чений власною фасцією (перимізієм); 7 ділянка зрощення фасцій між собою та з шкі- рою; 8 кістка; 9 судинно-нервовий пучок, оточений фасцією

125

Розділ 3

мяза тулуба та мімічних мязів. На кінцівках поверхнева фасція може мати прикріплення на шкірі й на кісткових виступах, що сприяє струшуванню шкіри за допомогою шкірних мязів.

Під поверхневою фасцією знаходиться другий шар сполучнотканинного чохла глибока фасція — fáscia profúnda, що безпосередньо прилягає до поверхневих скелетних мязових груп, вкриваючи останні і в деяких місцях зєднуючись з поверхневою фасцією. Від внутрішньої поверхні глибокої фас- ції відходять вглиб пластинки, які охоплюють більш глибокі мязові групи, проникають між окремими мязами і місцями закріплюються на кістковому скелеті. Кожний мяз ніби обгорнутий своїм сполучнотканинним покрива- лом, що являє собою спеціальну фасцію — fáscia propría.

Якщо уявно витягнути з організму всі скелетні мязи, то в апараті руху залишиться подвійний остов: твердий кістковий і звязаний з ним мякий сполучнотканинний. Останній, як доповнення до першого, являтиме собою серію порожніх футлярів. Стінки цих футлярів це фасції (див. рис. 3.4). Не завжди пластинчасті фасції рельєфно виражені. В одних місцях вони щільні і чітко виступають, в інших слабкі, пухкі і є лише міжмязовими перетинками. Перші з них виділяються особливо і мають спеціальні назви: фасція плеча, фасція стегна та ін.

Фасції з мязового черевця продовжуються на його сухожилок. Тут вони закріплюються на кістках вздовж країв сухожилків, утримують їх на своїх місцях і називаються фіброзними піхвами сухожилків, або сухожилковими піхвами. Вони місцями сильно потовщуються, перекидаються через сухожил- ки у вигляді вузьких містків, створюючи утримувачі (згиначів чи розгиначів)

— retinácula (flexórum, extensórum) — чи перевязки сухожилків — vínculae tendíneum.

Фіброзна піхва сухожилка — vagína fibrósa tendínea — утворюється за рахунок потовщення глибокої фасції в ділянці суглоба, де вона запобігає зміщенню сухожилка при скороченні мяза. Між фіброзною піхвою і сухожи-

Рис. 3.5. Схематичний розріз сухожилка в сухожилковій піхві:

1 основа (кістка); 2 пучки волокон сухожилка; 3 перитендиній; 4 епітендиній, зрощений з вісце- ральним листком фіброзної сухожилкової піхви; 5 парієтальний листок фіброзної піхви; 6 синовіальна оболонка; 7 порожнина сухожилкової піхви, заповнена синовією; 8 мезотендиній з 9 артерією, 10 веною, 11 лімфатичною судиною, 12 нервом; 13 пухка сполучна тканина

126

МІОЛОГІЯ ВЧЕННЯ ПРО МЯЗИ

лком знаходиться синовіальна піхва — vagína synoviális tendínis, яка охоплює сухожилок зовні у вигляді футляра, сприяє зменшенню тертя сухожилка об кістку (див. рис. 3.5). Один листок синовіальної оболонки зростається з су- хожилком нутрощевий (вісцеральний), а другий з фіброзною піхвою пристінковий (парієтальний). Місце переходу пристінкового листка в нут- рощевий утворює брижу сухожилка — mesotendíneum, по якій до сухожилка проходять судини і нерви.

Синовіальна сумка — búrsa synoviális — побудована так, як і синовіальна піхва, але розміри її значно менші, розміщується вона в ділянці кісткових виступів безпосередньо під шкірою, фасцією, мязом, сухожилком чи звязкою і відповідно називається búrsa synoviális subcutánea, subfasciális, submusculáris, subtendínea et subligamentósa. Окремі сумки заповнені сли-

зом і називаються слизовими.

Мязовий блок — tróchlea musculáris — утворюється там, де змінюється напрям мязового зусилля. Блок вкритий гіаліновим хрящем і має синові- альну сумку чи синовіальну піхву. Цим усувається тертя сухожилка об кіст- ку (наприклад, дорсальний косий мяз ока).

Сезамоподібні кістки — óssa sesamoídea — утворюються в сухожилках, що проходять через вершину кута суглоба, або в місцях, де додатково ство- рюється важіль опори. Такими кістками є надколінок, проксимальні та дис- тальні сезамоподібні кістки, додаткова кістка запястка.

ФІЛОГЕНЕЗ МЯЗІВ ТУЛУБА І ХВОСТА

Серед хордових тварин мязи тулуба найпримітивніше побудовані у лан- цетника. Вони являють собою два сильно розвинених, але не диференційо- ваних мязи, правий і лівий, що облягають тіло майже по всій довжині. Кож- ний з них має чітко виражену міомерію, тобто розчленований на багато (близько 60) сегментів поперечними сполучнотканинними перетинками. Ця сегментація поширюється і на ділянку зябрового апарату, розміщуючись до- рсально від нього. Короткі пучки мязових волокон між поперечними пере- тинками завжди мають поздовжній напрям.

У риб, одночасно з відособленням голови й плавників, мязи тіла поділя- ються на мязи голови, тулуба, хвоста і плавників. У мязах тулуба й хвоста з такою ж чіткою міомерією, як і у ланцетника, на кожному симетричному мязі є поздовжня бічна перетинка, що відмежовує дорсальний і вентраль- ний мязи (рис. 3.6, 12). Дорсальний мяз — m. dorsális — іннервується дор- сальними гілками спинномозкових нервів і схожий на такий самий мяз у ланцетника, причому краніальний його відділ закінчується на черепі і дор- сальній частині плечового поясу. Вентральний мяз — m. ventrális — іннер- вується вентральними гілками спинномозкових нервів, у деяких риб почи- нає диференціюватись. Ця диференціація стосується лише ділянки тулуба, оскільки ділянка хвоста зберігає простоту міомерії і поздовжній напрям мязових волокон.

Зміни на тулубі виявляються у відособленні біля серединної лінії живота парного прямого мяза — m. réctus — з чіткою міомерією. Збоку (у хрящових

127

Розділ 3

та у кісткових риб) мязова маса, зберігаючи міомерію, розчленовується на два косих шари поверхневий і глибокий.

Поверхневий шар являє собою зовнішній косий мяз — m. oblíquus extérnus, його пучки йдуть спереду і згори назад і вниз. Глибокий шар у ви- гляді косого внутрішнього мяза — m. oblíquus intérnus, пучки якого спрямо- вані ззаду і згори вперед і вниз, перехрещує перший. Сегментальне розчле- нування залишається чітко вираженим у всіх вентральних мязів. Біля го- лови риб із вентральних мязів виділяються вісцеральні мязи. Вони йдуть від коракоїдної кістки до нижньої щелепи, підязикової і зябрових дуг. Отже, диференціація вентральних мязів тулуба повязана з дією їх на зяброві дуги.

Уземноводних дорсальні мязи починають місцями втрачати чітку міо- мерію або ряд міомерів зливаються між собою.

На шиї поблизу голови відособлюються самостійні мязи: хребетно-голов- ний поверхневий, хребетно-головний глибокий та міжпоперечний.

Вентральні мязи у деяких амфібій тільки в стадії личинки схожі на такі самі мязи у риб, у дорослих диференціація поглиблюється (рис. 3.7). Від ко- сого внутрішнього мяза відокремлюється більш глибокий пласт попере- чний мяз — m. transvérsus 6. Від косого зовнішнього мяза відокремлюється поверхневий шар зовнішній косий поверхневий мяз — m. oblíquus extérnus superficiális 3, а сам зовнішній косий мяз називається зовнішнім косим глибоким мязом — m. oblíquus extérnus profúndus 4. Через відсутність ребер мяз тягнеться по всьому тулубу, причому міжреберні мязи — mm. intercostáles — не виражені внаслідок вторинної редукції ребер. Прямий мяз та- кож поділяється на прямий поверхневий мяз — m. réctus superficiális — і

прямий глибокий мяз — m. réctus profúndus.

Увідділі шиї диференціація прямих мязів деякою мірою така, як і у риб, але з певними особливостями. Початок мязів знаходиться на грудній клітці (у четвероногих) і частково, але не завжди на поясі грудної кінцівки. Шар, що тягнеться до нижньої щелепи, переривається на підязиковому ске- леті — m. sternohyoídeus superficiális, а зяброві зубці, з частковим перетво-

Рис. 3.6. Схема розподілу соматичних і вісцеральних мязів голови у нижчих хребетних:

1 дорсальні бічні мязи; 2 вентральні бічні мязи; 3 вісцеральні мязи: 4, 610 мязи, що рухають очне яблуко; 5 щелепи; 11 орган слуху; 12 поздовжня бічна сполучнотканинна перетинка між дор- сальними й вентральними мязами тулуба

128

МІОЛОГІЯ ВЧЕННЯ ПРО МЯЗИ

ренням зябрових дуг на хрящі гортані та підязикового скелета, закріплю- ються на щитоподібному хрящі — m. sternothyroídeus — та підязиковому скелеті — m. sternohyoídeus profúndus. Від підязикового скелета вони безпо- середньо продовжуються до підборідного кута мязовим черевцем, що являє собою підборідно-підязиковий мяз — m. geniohyoídeus. Цей мяз, у свою чер- гу, розгалужується в язик двома мязами: підборідно-язиковим — m. genioglóssus — та підязиково-язиковим — m. hyoglóssus. Усі ці мязи у зем- новодних втрачають міомерію. Вздовж хребта на вентральному його боці розвивається підхребетний мяз — m. subvertebrális.

У рептилій дорсальні мязи тулуба ще більше диференціюються. Простота міомерії зберігається лише в хвості, а в решті відділів тулуба дорсальні мязи поділяються на два поздовжніх тяжі: медіальний поперечно- остистий — m. transversospinális, що починається від крижової кістки і спрямовується до голови з напрямом пучків від поперечних відростків до остистих, і латеральний поперечнореберний — m. transversocostális — з напрямом пучків від поперечних відростків до ребер. Сюди входять найдов-

ший m. lomgíssimus — і клубово-реберний — m. iliocostális — мязи. Ці мязи в напрямі голови поділяються на ряд самостійних мязів: m. longíssimus cervícis, m. longíssimus cápitis superficiális et profúndus, m. oblíquus cápitis, m. réctus cápitis dorsális, m. spinális cápitis (продовження m. transversospinális) i mm. intertransversárii.

Більшість описаних груп втрачають чіткість метамерії, і тільки глибокі пучки, що прилягають до хребта, залишаються короткими й зберігають ме- тамерію.

Комплекс вентральних мязів одночасно з виділенням грудної клітки — thórax, а також відділу шиї й живота набуває певної самостійності в кожно- му з них. Так, повністю виражені ребра дають можливість виділити грудний відділ косих мязів: міжреберні зовнішні мязи — mm. intercostáles extérni, що зявляються в результаті диференціації зовнішнього косого глибокого мяза, міжреберні внутрішні мязи — mm. intercostáles intérni — і попере- чний грудний мяз — m. transvérsus thorácis — похідні косого внутрішнього мяза. У черевному відділі залишаються всі шари з тими самими назвами мязів, що й у земноводних. Тільки один сегментований прямий мяз живота закріплюється на грудній кістці, від якої вже із значним розривом йдуть груднино-підязикові мязи. Диференціюється підхребетний мяз.

Рис. 3.7. Мязи хвостатої амфібії:

1 дорсальні мязи; 2 поверхневий прямий мяз; 3 поверхневий, 4 глибокий зовнішні косі мязи; 5 внутрішній косий мяз; 6 поперечний мяз

129

Розділ 3

У ссавців відбувається диференціація дорсальних мязів хребта. Поверх- невий шар кожного міотома зливається з таким самим сусіднім на протязі кількох сегментів, в той час як глибокі шари міотомів, тобто ті, що приляга- ють до кісткових важелів, залишаються розчленованими. В результаті ди- ференціації мязів у них розрізняють два мязових тяжі: латеральний і меді- альний.

1. Латеральний тяж складається з двох комплексів мязів:

а) найдовші, або остисто-поперечні, мязи. Вони характеризуються тим, що пучки, які починаються на остистих відростках, йдуть краніовентрально, з деяким відхиленням убік до поперечних (соскоподібних) відростків і хреб- цевих кінців ребер. Сюди входять: найдовший мяз — m. longíssimus; плас- тироподібний — m. splénius; крижово-хвостовий дорсальний латеральний мяз — m. sacro-coccýgeus dorsális laterális; короткі мязи: міжпоперечні мязи попереку й шиї — mm. intertransversárii lumbórum et cervícis — і каудаль- ний косий мяз голови — m. oblíquus cápitis caudális;

б) клубово-реберні мязи. Їх пучки тягнуться від клубової кістки вздовж поперечних відростків до голови. Це клубово-реберний мяз — m. iliocostális — і латеральний прямий мяз голови — m. réctus cápitis laterális.

2. Медіальний мязовий тяж. У ньому розрізняють:

а) поперечно-остисті, або напівостисті, мязи. Ці мязи, як і остисто-попе- речні, прикріплюються на різного роду відростках і мають зворотний на- прям пучків мязових волокон, від поперечних (соскоподібних) до остистих, тобто краніодорсально. До цієї групи відносять: напівостистий мяз — m. semispinális; багатороздільні мязи — mm. multífidi; частину краніального ко-

сого мяза голови — m. oblíquus cápitis craniális;

б) прямі остисті мязи, які починаються і закінчуються на остистих відрос- тках. До них належать: остистий мяз — m. spinális; дорсальний прямий мяз голови більший і менший — m. oblíquus cápitis dorsális májor et mínor; міжос-

тисті мязи — mm. interspináles; а також медіальний крижово-хвостовий дор-

сальний мяз — m. sacro-coccýgeus dоrsális mediális.

Отже, вздовж хребта з кожного боку диференціюються чотири тяжі дов- гих мязових комплексів, проте вони не завжди однаковою мірою відокрем- лені. Найменше вони розєднані в ділянці попереку і ближчому до нього відділі спини, найбільше в ділянці шиї. В ділянці хвоста деяких дорсаль- них комплексів зовсім немає, оскільки на хвостових хребцях не розвивають- ся повністю їх складові частини.

Дорсальні мязи здатні напружувати хребет; розгинати його, піднімаючи при цьому шию з головою і хвостовий відділ; обертати хребет і нахиляти йо- го в той чи інший бік від серединної площини.

3. Підхребетні мязи. На вентральній поверхні хребта розміщені мязи, що значною мірою зберегли міомерію. За походженням їх відносять до вент- ральних мязів. Складаються вони з парних пучків, що чергуються один за одним, знаходяться переважно в поперековому, шийному, хвостовому і част- ково в грудному відділах. До них належать: квадратний мяз попереку — m. quadrátus lumbórum; довгий мяз шиї — m. lóngus cólli; довгий мяз голови — m. lóngus cápitis; вентральний прямий мяз голови — m. réctus cápitis ventrális; хвостовий мяз — m. coccýgeus; крижово-хвостові вентральні латераль-

130

МІОЛОГІЯ ВЧЕННЯ ПРО МЯЗИ

ний і медіальний мязи — mm. sacro-coccýgeus ventrális laterális et mediális; міжпоперечні мязи хвоста — mm. intertransversárii cáudae.

Вентральні мязи хребта є антагоністами дорсальних. Вони згинають хре- бет, опускають шийний відділ разом з головою, опускають хвіст. Однобічна їх дія призводить до відведення шиї або хвоста в той чи інший бік. Це одна група мязів.

Друга група вентральних мязів мязи стінок грудної клітки здебіль- шого зберігає метамерію, двошарове розміщення, пластинчасту форму, косо розміщені пучки мязових волокон, що перехрещуються. Тут також зберег- лись мязи, що мають прямо розміщені мязові пучки волокон.

Третя група це мязи черевної стінки, в основному зберігають напрям мязових пучків. До них належать: дві пари косих мязів і парні поперечні та прямі мязи живота.

В онтогенезі скелетні мязи розвиваються з міотомів. Розростаючись у до- рсальному й вентральному від хорди напрямах, міотоми утворюють усі мязи спинного й черевного боків тіла зародка. При цьому спинні частини міото- мів іннервуються дорсальними гілками спинномозкових нервів, черевні вентральними гілками. Межею між спинними й черевними частинами міо- томів є поздовжня сполучнотканинна перетинка, яка перетворюється на фа- сцію.

Пізніше міотоми утворюють загальну масу синцитію, з якого виникають спочатку дорсальні тяжі посмугованих волокон, а потім окремі мязові пласти, що зберігають метамерний поділ. У подальшому ці пласти поділяються спо- лучнотканинними прошарками на поверхневий і глибокий шари. З останніх розвиваються окремі метамерні короткі мязи хребта: міжостисті, міжпопе- речні й прямі дорсальні мязи голови. З поверхневого шару злиттям суміж- них міотомів розвиваються інші дорсальні мязи: остисті, напівостисті, най- довші, клубово-реберні.

Вентральні мязи тулуба розвиваються з вентральних виростів (пупянків) міотомів. Міосепти, що відходять у вентральному напрямі від поздовжньої перетинки, розміщуються в ділянці грудної клітки між сусідніми міотомами. На їх місці потім розвиваються сполучнотканинні ребра, що з часом замі- нюються на хрящові, а потім на кісткові.

Розміщені між ребрами міотоми розшаровуються і з них утворюються зо- внішні й внутрішні міжреберні мязи. З глибоких шарів міотомів, що зли- лись, розміщених усередині грудної порожнини, утворюється поперечний мяз грудної клітки. З поверхневих шарів міотомів, що злились, розвивають- ся дорсальні зубчасті мязи. В ділянці живота з різних міотомів їх злиттям і розшаруванням утворюється чотири шари мязів: зовнішній косий, внутрі- шній косий, поперечний та прямий мязи живота. Наявність у прямому мязі живота сухожилкових поперечних перетинок, що є залишками сполучно- тканинних міосепт, свідчить про метамерне зародження цього мяза.

Новим набуттям ссавців у ділянці вентральних мязів тулуба є діафраг- ма грудочеревна перетинка. Започатковується вона з пятого-шостого шийних міотомів сомітів, мязові пучки яких ростуть каудально, потім зли- ваються з парою мязових складок, що ростуть від черевної стінки тіла і та- ким чином поділяють грудочеревну порожнину на дві самостійні порожни- ни: грудну і черевну.

131