Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
anat_sv_tvaryn.pdf
Скачиваний:
357
Добавлен:
14.02.2015
Размер:
15.64 Mб
Скачать

Розділ 11

ТИМУС

Тимус — thýmus — непарний орган, який має багато синонімів (рис. 11.1): вилочкова залоза, зобна залоза, загруднинний вузол. Крім кровотвор- ної функції тимус забезпечує вироблення біологічно активних речовин, які стимулюють утворення Т-лімфоцитів, зменшують вміст у крові інсуліну, кальцію і впливають на ріст тварин. Тимус добре розвинений у молодих тварин, з віком він значно редукується.

Тимус складається з парної шийної і непарної грудної часток. Права й лі- ва шийні частки лежать на відповідних поверхнях трахеї. Грудна частка розміщена в грудній порожнині спереду від серця. Вона вкрита середостін- ною плеврою. Частки тимуса поділяються на часточки, в яких розрізняють кіркову та мозкову речовини.

Увеликої рогатої худоби грудна частка тимуса велика, шийні частки до- сягають гортані. Найбільшу масу тимус має у 7–8-тижневих телят (1050 г).

Увівці й кози передній кінець грудної частки тимуса виступає в ділянку шиї і в її середній третині поділяється на шийні частки, які досягають гор- тані. Найбільша маса тимуса встановлена у 7-тижневих ягнят і козенят.

Уконя грудна частка велика. Шийні частки короткі, їх довжина зале- жить від віку тварин.

Усвині шийні частки простягаються до гортані і глотки. Найбільша маса тимуса відмічена у 9-місячних тварин.

Усобаки грудна частка розміщена на груднині на рівні 1–6-го ребра. Шийні частки короткі.

СЕЛЕЗІНКА

Селезінка — líen — непарний плоский багатофункціональний орган (див. рис. 11.1). В постнатальному періоді онтогенезу тварин у ній відбувається диференціація Т- і В-лімфоцитів в ефекторні клітини, здійснюється елімі- нація еритроцитів і лейкоцитів, депонується до 16 % крові, яка циркулює в кровоносному руслі. У плодів у селезінці утворюються еритроцити. У гризунів селезінка є універсальним органом кровотворення впродовж усього життя.

Селезінка розміщена в лівому підреберї черевної порожнини. У коня, свині й собаки вона лежить на більшій кривині шлунка, у жуйних на лі- вій поверхні дорсального мішка рубця. Форма і колір селезінки у різних тварин неоднакові.

На селезінці розрізняють парієтальну й вісцеральну поверхні, дорсаль- ний і вентральний кінці, краніальний і каудальний краї. Парієтальна пове- рхня прилягає до діафрагми, вісцеральна до стінки шлунка. На вісцера- льній поверхні знаходяться ворота селезінки — hílus liénis, через які в орган входять артерія й нерви і виходять вена та лімфатичні судини. Дорсальний кінець спрямований до хребетного стовпа, вентральний у ділянку мечо- подібного відростка або в пупкову ділянку (в собаки). Краніальний край се- лезінки спрямований у бік грудної порожнини, каудальний у бік тазової порожнини.

444

ОРГАНИ КРОВОТВОРЕННЯ ТА ІМУННОГО ЗАХИСТУ

Рис. 11.1. Селезінка і тимус:

вгорі селезінка собаки (А), свині (Б), корови (В), вівці (Г), коня (Д); Е тимус теляти: 1 ліва шийна частка; 2 грудна частка

445

Розділ 11

Зовні селезінка вкрита серозною оболонкою, яка переходить на більшу кривину шлунка і утворює шлунково-селезінкову звязку — lig. gastrolienále. Остання є частиною більшого сальника. Серозна оболонка щільно зєднується з капсулою селезінки. Від капсули в середину органа відходять перегородки трабекули. Капсула і трабекули формують сполучнотканин- ну строму селезінки, яка побудована з щільної сполучної тканини. В ній знаходяться пучки мязових клітин. Між капсулою і трабекулами розміщена паренхіма селезінки пульпа. Консистенція селезінки у свійських тварин пухка, лише у свині й собаки вона щільна.

Увеликої рогатої худоби селезінка має видовжено-овальну форму із заок- ругленими кінцями і прямими краями. Довжина її становить 4—50 см, ши- рина 10–15 см, товщина 2–3 см, відносна маса 0,1–0,3 %. У корів селезінка має сіро-синій колір, у биків червоно-коричневий. Серозна оболонка із селезінки переходить на рубець і діафрагму.

Увівці селезінка має округло-трикутну форму, у кози округло-чотири- кутну. Колір селезінки червоно-коричневий. Відносна маса становить 0,15 %.

Уконя селезінка зовні нагадує косу. Її дорсальний розширений кінець утворює основу селезінки — básis liénis, а вентральний звужений верхів- ку селезінки — ápex liénis. Краніальний край селезінки увігнутий і загост- рений, каудальний опуклий і тупий. Колір селезінки буває синьо-черво- ним, синьо-фіолетовим або червоно-коричневим, що, очевидно, залежить від

їїкровонаповнення. Селезінка розміщена в площині останніх 2–3 ребер і 1-го поперекового хребця, довжина її становить 30–35 см, відносна маса

0,2–0,35 %.

Усвині селезінка має видовжено-овальну форму із загостреними кінця- ми. Форма поперечного розрізу трикутна. Колір селезінки ясно-червоний. Довжина її коливається від 38 до 45 см, ширина 5–8 см, відносна маса

0,1–0,3 %.

Усобаки селезінка видовжена і має форму неправильного трикутника. Її вентральний кінець ширший за дорсальний. На краніальному краї є глибо- ка вирізка. Колір селезінки червоний з синюватим відтінком. Відносна маса коливається від 0,08 до 0,4 %, що залежить від породи тварин.

446

ЕНДОКРИННІ ЗАЛОЗИ (ЗАЛОЗИ ВНУТРІШНЬОЇ СЕКРЕЦІЇ)

Р о з д і л

12

ПЕРИФЕРИЧНІ ОРГАНИ ЕНДОКРИННОЇ СИСТЕМИ

ЕНДОКРИННІ ЗАЛОЗИ (ЗАЛОЗИ ВНУТРІШНЬОЇ СЕКРЕЦІЇ)

Кму властивий обмін речовин, у резуль- таті якого виділяються продукти життє- діяльності. Вони надходять у внутрішнєожній клітині багатоклітинного організ-

середовище і впливають на весь організм або на його окремі системи. В процесі історичного розвит- ку тварин виділилась група органів, продукти життєдіяльності яких специфічно впливають на життєдіяльність інших органів, і ця функція стала для них основною. Такі органи називають ендо-

кринними, або залозами внутрішньої секреції. За-

лози (без проток) внутрішньої секреції — glándulae síne dúctibus, на відміну від залоз зовнішньої сек- реції, не мають вивідних проток. Вони виробляють гормони, які надходять у кров або лімфу і розно- сяться по всьому організму. Гормони є біологічно активними речовинами. Вони стимулюють або пригнічують основні функції організму: обмін ре- човин, ріст і репродуктивні функції. Отже, ендо- кринні органи, паралельно з нервовою системою, регулюють і координують функції організму. Крім залоз внутрішньої секреції ендокринну функцію виконують окремі органи, які поєднують її з неен- докринною, і поодинокі клітини (ендокриноцити). Усі вони разом із залозами внутрішньої секреції утворюють ендокринну систему.

Складові частини ендокринної системи поділя- ють на чотири групи: 1) центральні; 2) периферичні; 3) органи, що поєднують ендокринні функції з неен- докринними; 4) поодинокі ендокриноцити.

До центральної групи органів належать епіфіз, гіпофіз і нейросекреторні ядра гіпоталамуса. Ці ор- гани тісно повязані з головним мозком. Їхні гормо- ни регулюють не лише зазначені вище функції, а й роботу всіх інших елементів ендокринної системи.

447

Розділ 12

Периферичну групу органів складають щитоподібна, прищитоподібні і надниркові залози.

До органів, що поєднують ендокринні функції з неендокринними, нале-

жать підшлункова залоза, тимус і статеві органи.

Поодинокі ендокриноцити є майже в усіх органах тварин і утворюють ди- соційовану ендокринну систему. Крім перелічених складових частин ендо- кринної системи до неї відносять і тимчасові органи вагітних самок (жовте тіло, плаценту).

За походженням ендокринні органи поділяють на ектодермальні, ентоде- рмальні й мезодермальні. До ектодермальних належать епіфіз, задня част- ка гіпофіза, мозкова речовина надниркової залози; до ентодермальних щитоподібна й прищитоподібна залози, тимус, передня частка гіпофіза (бранхіогенна група) та острівці Лангерганса підшлункової залози. З мезо- дерми розвиваються кіркова речовина надниркової залози і статеві залози.

Рис. 12.1. Щитоподібна залоза:

А собаки; Б свині; В корови; Г коня; 1, 2 права і ліва частки; 3 перешийок; 4 прищитопо- дібна зовнішня залоза; 5 прищитоподібна внутрішня залоза; а стравохід; b трахея; с гортань

448