Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
відп на екзамен.docx
Скачиваний:
25
Добавлен:
07.11.2022
Размер:
339.32 Кб
Скачать

5.Пневмоторакс етіопатогенез ,класифікація,клініка:

Причини. Пневмоторакс травматичного генезу провокується травмуючим впливом на органи грудної порожнини: вогнепальні і колото-різані проникаючі пошкодження грудної порожнини, вплив на органи грудної порожнини тупим предметів, що викликає переломи ребер зі зміщенням відламків або розрив легеневої паренхіми. 

Ятрогенна природа пневмотораксу передбачає одностороннє або двостороннє скупчення повітря в плевральній порожнині, спровоковане неправильно виконаної діагностичної або лікувальної маніпуляцією (плевральна пункція з пошкодженням легеневої тканини, плевральна біопсія, катетеризація через центральний венозний доступ, ендоскопічна трансбронхіальна біопсія з перфорацією стінки бронха, баротравма, як ускладнення штучної вентиляції легенів). 

Виникнення спонтанного пневмотораксу неможливо прив'язати до якогось конкретного етіологічним фактором, так як він виникає на фоні повного благополуччя, проте існують патологічні стану, які відносяться до групи ризику і можуть виступати в ролі провокатора пневмотораксу: патології бронхопульмональной системи легень (хронічне обструктивне захворювання легень, бронхіальна астма , муковісцидоз , эмфизематозная булла), захворювання легких інфекційної природи ( туберкульоз пневмоцистна пневмонія, абсцес легені), патологія легеневого интерстиция (гранулематоз Вегенера, саркоїдоз , ідіопатичний пневмосклероз), системні патології сполучної тканини ( склеродермія , дерматоміозит , ревматоїдний артрит), злоякісні новоутворення легень ( саркома , центральний рак легені ). 

Існує окрема нозологічна форма «менструальний пневмоторакс», прояви якого мають чітку залежність від термінів настання менструацій і жінок, що страждають ендометріозом. Дана патологія спостерігається вкрай рідко і в більшості випадків не потребує специфічної діагностики. 

Класифікація:

I. За поширеністю процесу: 1. Однобічний. 2. Двобічний.

II. За ступенем колапсу легені:1. Частковий (до 1/3 об'єму).2. Субтотальний (до 2/3 об'єму).3. Тотальний (більший  2/3 об'єму).

III. За механізмом вин:1. Закритий.  2. Відкритий.  3. Клапанний.

Закритий пневмоторакс - це ускладнення, яке виникає при пошкодженні вісцерального листка плеври, що призводить до надходження повітря в плевральну порожнину та спричиняє спадання легені. При закритій травмі грудної клітки причиною виникнення закритого пневмотораксу є перфорація вісцеральної плеври та легеневої тканини, пошкоджених уламком ребра.

Відкритий  виникає внаслідок утворення дефекту грудної стінки при масивних травмах та вільному надходженні повітря під час вдиху в плевральну порожнину, а при видиху – назовні

Клапанний  виникає при пошк легеневої тк або грудної стінки з утвор клапана, коли повітря на вдиху надходить у плевральну порожнину, а на видиху, у зв'язку із закриттям клапана, не виходить назовні. Це найнебезпечніший вид пневмотораксу, що призводить до повного колапсу легені, зміщення середостіння, перегину великих судин і зупинки серцевої діяльності.

Симптоматика і клінічний перебіг Основним клінічним проявом посттравматичного пневмотораксу, що пов'язаний із колапсом легені, є задишка в спокої, що посилюється при незначному фізичному навантаженні. Цей симптом виникає у зв'язку із спаданням легені та виключенням її з дихання. На фоні колабованої легені вентилюються тільки головні, дольові бронхи та плевральна порожнина. Оксигенація крові в колабованій легені не відбувається, тому виникає шунтування венозної крові.

Біль у грудній клітці є більш характерним проявом травми з пошкодженням ребер, однак колабування легені також може супроводжуватися больовим синдромом. Проте до нього хворі швидко адаптуються і тоді задишка залишається основним клінічним проявом такого ускладнення.

При незначному надходженні повітря в плевральну порожнину на фоні тяжкої травми грудної клітки насамперед проявляються симптоми пошкодження. Пневмоторакс здебільшого виявляють при рентгенологічному обстеженні. При прогресуючому надходжені повітря в плевральну порожнину та колабуванні легені під час огляду спостерігається відставання ураженої половини в диханні. При пальпації голосове тремтіння не відчувається. Це свідчить про першопричину даного ускладнення - переломи ребер.      При перкусії наявні коробковий звук, легеневий звук із коробковим відтінком або тимпаніт. При аускультації - ослаблення або відсутність дихальних шумів, іноді - амфоричне дихання. Вираженість клінічної картини залежить від ступеня колапсу легені.      Рентгенологічна картина дає можливість встановити остаточний діагноз. При цьому знаходять спадання легені та наявність прошарку повітря в плевральній порожнині

Соседние файлы в предмете Хирургия