Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
відп на екзамен.docx
Скачиваний:
25
Добавлен:
07.11.2022
Размер:
339.32 Кб
Скачать

20.Гостра емпієма плеври. Етіопатогенез. Класифікація. Клініка

Це запалення вісцерального та паріє-тального її листків, що супроводжується накопиченням гною в плевральній порожнині.

Етіологія і патогенез

Причиною виникнення гострої емпієми плеври с запальні або гяійно-деструктивні процеси легень, гнійники черевної порожнини (вторинна емпієма плеври), відкриті й закриті пошкодження грудної стінки, а також, у поодиноких випадках, оперативні втручання на органах грудної клітки (первинна емпієма плеври).

У 88 % хворих зустрічається вторинна емпієма плеври. При цьому виникає фібринозний, ексудативний, а потім — гнійний плеврит.

При гангрені легень, гнійному медіастиніті, піддіафрагмаль- ному абсцесі стадія ексудативного плевриту надзвичайно короткотривала. Прогресування процесу призводить до переходу обмеженої емпієми плеври в поширену.

Класифікація

I. За етіологічним фактором:1. Специфічна.2.Неспецифічна.

II. За патогенетичним фактором:1. Первинна.2. Вторинна.

III. За клінічним перебігом:1.Гостра.2.Хронічна,

IV. За поширенням процесу:

1. Обмежена. 2.Поширена.

V. За наявністю деструкції легені:

1. Емпієма з деструкцією легеневої тканини.

2. Емпієма без деструкції легеневої тканини.

3. Піопневмоторакс.

VI. За наявністю сполучення із зовнішнім середовищем:

1. Закрита емпієма плеври.

2. Відкрита емпієма плеври:

а) бронхоплевральна нориця;б) торакоплевральна нориця,

в) торакоплевробронхіальна нориця;г) решітчаста легеня.

Симптоматика і клінічний перебіг

Клініка гострої емпієми плеври залежить від поширення процесу, реактивності організму та наявності ускладнень

Біль є симптомом, що вказує на втягненая в процес плевральних листків. Інтенсивність його наростає залежно від глибини дихання та положення тіла

Задишка виникас внаслідок накопичення гнійного вмісту в плевральній порожнині та виключення певної ділянки легеневої тканини з акту дихання. Вона прямо пропорційна кількості ексудату в плевральній порожнині

Кашель та підвищення температури тіла до 39-40 *С з проявами запалення або гнійно-деструктивного процесу в легеневій тканині. Головний біль, безсоння, загальна слабість, втрата апетиту — все це прояви інтоксикації.

Вимушене положення хворих та обмеження дихальних рухів треба трактувати як наслідок больового синдрому. При поширенні емпієми плеври відзначають резистентність грудної стінки, згладжених міжреберних проміжків.

При пальпації — послаблене голосове тремтіння з боку ураження

Дані перкусії й аускультації залежать від поширення процесу та кількості гною в плевральній порожнині. Прн перкусії в місці локалізації ексудату можна визначити притуплення з косим верхнім контуром. Над ексудатом — вкорочення звуку у зв'язку з ущільненням легеневої тканини. При аускультації дихання ослаблене або відсутнє при великій кількості ексудату.

Рентгенологічна симптоматика обмеженої та поширеної емпієми — наявність ексудату.

При обмеженій гострій емпіємі плеври наявне локальне інтенсивне гомогенне затемнення. Рентгенологічно виявляють такі локалізації обмеженої емпієми плеври

1) апікальна;2) парамедіастинальна;3) пристінкова,

4) міжчасткова;5) наддіафрагмальна.

Для поширеної емпієми плеври характерне інтенсивне гомогенне затемнення в базальних відділах із косим верхнім контуром (лінія Дамуазо). Купал діафрагми визначити не вдасться. Чим більше гнійного вмісту в порожнині плеври, тим вище знаходиться верхня межа ексудату.

Соседние файлы в предмете Хирургия