Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
відп на екзамен.docx
Скачиваний:
25
Добавлен:
07.11.2022
Размер:
339.32 Кб
Скачать

24.Піопневмоторакс. Етіопатогенез. Класифікація. Клініка

Піопневмоторакс — прорив гнійника легені в плевральну порожнину що супроводжується гнійними запаленнями листків плеври та колабувамням легені.

Етіологія та патогенез

Периферичне розміщення гнійно-деструктивного вогнища в легеневій тканині призводить до пошкодження (розплавлення) вісцерального листка плеври, У зв'язку з цим, гній і повітря потрапляють у плевральну порожнину. Виникає гнійне запалення парістального та вісцерального листків плеври. Порушення герметичності плевральної порожнини спричиняє спадання легені.

До іншої групи причин виникнення піопневмотораксу належать випадки, коли порушення цілісності паріетального листка плеври виникає внаслідок поранення грудної стінки, що зумовлює колапс легені, інфікування та гнійне запалення плевральних листків.

Основними причинами піопневмотораксу вважаються:

- гострий абсцес легень;

- гангренозний абсцес легень;

- гангрена легень;

- нагноєна кіста легені;

- абсцедивна пневмонія,

- бронхоектатична хвороба;

- піддіафрагмальний абсцес, що прорвався в плевральну порожнину;

- пошкодження стравоходу;

- медіастиніт;

- поранення грудної стінки;

- операції та діагностичні маніпуляції на органах грудної клітки.

Класифікація

I. За етіологічним фактором:1.Специфічний. 2.Неспецифічний.

II. За патогенетичним фактором:1.Первинний.2. Вторинний

III За перебігом :1.Стерта форма. 2.М'яка форма 3.Гостра

IV. За поширенням процесу:

1. Обмежений піолневмоторакс:

б) апікальний,

в) наддіафрагмальннй;

г) парамедіастинальний;

д) багатокамерний.

2. Субтотальний піопнеамоторакс.

3. Тотальний піопневмоторакс.

4 Напружений піопневмоторакс

Симптоматика і клінічний перебіг

Клініка піопневмотораксу залежить від величини вогнища деструкції, що впливас на ступінь колабування легені, та від кількості гнійного вмісту в плевральній порожнині

Біль внаслідок прориву вогнища деструкції в плевральну по-рожнину виникає переважно раптово.

Задишка з'являється в результаті колапсу легені у зв'язку з порушенням герметичності плевральної порожнини при пошкодженні одного з листків плеври Вираження її прямо пропорційне ступеню спаданню легені. Тому при субтотальному та тотальному пюпнезмотораксі спостерігають задишку і в спокої. Вона різко ПОСИЛЮЄТЬСЯ навіть при незначному фізичному навантаженні Участь у диханні беруть допоміжні м'язи.

Виділення харкотиння з гнильним запахом с наслідком гнійно- деструктивного процесу в легеневій тканині. Кількість його зменшується після прориву вогнища деструкції в плевральну порожнину.

Підвищення температури тіла з гектичними розмахами 2,5- 3,0 *С викликане збільшенням площі резорбції. Хворі адинамічні, в'ялі, У деяких із них свідомість затьмарена.

При огляді положення пацієнтів вимушене, сидять спершись руками на край ліжка (субтотальний, тотальний пюпневмоторакс). Уражена половина грудної клітки участі в диханні не бере.

При пальпації - послаблене голосове тремтіння на боці ураження

Перкуторно визначають різке вкорочення звуку над зоною ексудату та коробковий відтінок під ділянкою колабованої легені.

При аускультації характерним є відсутність дихальних шумів на боці ураження. При обмеженому яіотшевмотораксі - послаблене або різко послаблене дихання з бронхіальним або амфоричним відтінком над ділянкою ураження.

Рентгенологічне картина піопневмоторакеу залежить від його форми, але обов'язковими симптомами є горизонтальний рівень рідини та наявність повітря в плевральній порожнині. На його фоні чітко контурусться край колабованої легені.

Соседние файлы в предмете Хирургия