Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
відп на екзамен.docx
Скачиваний:
24
Добавлен:
07.11.2022
Размер:
339.32 Кб
Скачать

1.Гемоторакс: етіопатогенез ,класифікація,клініка:

Гемоторакс - це накопичення крові в плевральній порожнині. Причиною виникнення цього ускладнення є пошкодження судин грудної стінки, плеври, легені та середостіння.

I. За поширеністю переломів: 1. Однобічний. 2. Двобічний. 

II. За величиною крововтрати: 1. Малий (втрата до 10 % об'єму цирк крові (ОЦК)). 2. Середній (до 10-20 % ОЦК). 3. Великий (до 20-40 % ОЦК). 4. Тотальний (більше 40 % ОЦК). 

III. За тривалістю кровотечі:

1. Із кровотечею, що продовжується. 2. Із зупиненою кровотечею.

IV. За наявністю згортків у плевральній порожнині:

1. Згорнений. 2. Незгорнений.

V. За наявністю інфікованих ускладнень:

1. Неінфікований. 2. Інфікований (нагноєний).

При малому гемотораксі клінічна картина, що пов'язана з крововтратою, незначно виражена або зовсім відсутня. 

Середній гемоторакс проявляється задишкою, кашлем, загальною слабістю й запамороченням. Шкірні покриви бліді. Спостерігаються гемодинамічні розлади - тахікардія та зниж артеріального тиску. 

Великий і тотальний гемоторакс супроводжується дуже тяжким станом. Хворих турбують виражена загальна слабість, запаморочення, задишка, утруднене дихання. У ряді випадків вони потрапляють у лікувальні заклади в термінальному стані. Шкірні покриви різко бліді. Пульс на периферичних артеріях слабкого наповнення або ж не виявляється. Наявна тахікардія, серцеві тони послаблені, артеріальний тиск різко знижений. 

При перкусії визначається укорочення перкуторного звуку. При аускультації - дихання над ділянкою гемотораксу різко ослаблене або не прослуховується. 

Рентгенологічна картина гемотораксу досить специфічна. Характерним є інтенсивне гомогенне затемнення на боці ураження з косим верхнім контуром (лінія Дамуазо). Френіко-костальний синус не візуалізується. При малому гемотораксі, залежно від величини внутрішньоплевральної кровотечі, затемнення спостерігають лише в зоні синуса При середньому гемотораксі воно доходить до кута лопатки (по задній поверхні) або до V ребра по передній поверхні грудної стінки .При великому гемотораксі подібна тінь досягає III ребра ,а для тотального гемотораксу характерним є повне затемнення плевральної порожнини, а в деяких випадках - зміщення середо стіння в здоровий бік 

Причини гемотракса

Виділяють три групи причин, найбільш часто призводять до розвитку гемотораксу: травматичні, патологічні та ятрогенні.

Під травматичними причинами розуміють проникаючі поранення або закриті пошкодження грудної клітки. До торакальної травмі, що супроводжується розвитком гемотораксу, відносяться ДТП, вогнепальні і ножові поранення грудної клітки, переломи ребер, падіння з висоти та ін При подібних травмах досить часто відбувається пошкодження органів грудної порожнини (серця, легень, діафрагми), органів черевної порожнини (печінки , селезінки), міжреберних судин, внутрішньої грудної артерії, внутрішньогрудних гілок аорти, кров з яких виливається в плевральну порожнину.

До причин гемотораксупатологічного характеру зараховують різні захворювання: аневризма аорти, туберкульоз легенів, рак легені або плеври, абсцес легенів, новоутворення середостіння та грудної стінки, геморагічний діатез, коагулопатії та ін

Ятрогенними факторами, що приводять до розвитку гемотораксу, виступають ускладнення операцій на легенях і плеври, Торакоцентез, дренування плевральної порожнини, катетеризації центральних вен.

Соседние файлы в предмете Хирургия