Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІУП_1семестр_Екзамен__відповіді_.docx
Скачиваний:
41
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
199.34 Кб
Скачать

81. Міський суд в українських містах з магдебурзьким правом

Головував в магдебургіях війт. Він мав широкі права та привілеї. Спочатку посада війта була спадковою, але згодом на українські магдебургії Великого князівства Литовського поширюється польське правило, за яким державні посади можуть бути відчуженими (дарування, продаж), переданими в оренду тощо. Влада війта в місті, у тому числі і судова, була практично необмеженою

Рада і лава складали магістрат. Рада виконувала адміністративні функції, лава – судові, але в українських магдебургіях чіткого розмежування між ними не було, отже, розподілу влади в сучасному розумінні цього слова не було. Рада складалась з бурмістрів та колегії радців, яких призначав війт з кандидатів, визначених міщанами.

У деяких містах рада мала право суду у цивільних справах, у яких правота позивача була очевидною, а також у найважливіших кримінальних справах. Однак, рада тільки вирішувала, чи винний звинувачений, а вирок виносився війтом. Також війт був апеляційною інстанцією для суду ради (на рішення самого війта апелювали до великого князя).

Основним судовим органом українських магдебургій була лава. До її складу входили війт і присяжні лавники, яких війт обирав разом із міщанами. За магдебурзьким правом, лавників мало бути 11 (за числом апостолів, крім Іуди), війт був 12-м. Але на практиці їх бувало 7, 6 і навіть 3. Лава засідала в суді, розглядала справу й ухвалювала вирок. Іноді лава об’єднувалася із радою для розгляду неординарних судових справ.Головою колегії̈ лавників був лентвійт.

В українських магдебургіях склалася своя система судів, відмінна від класичної. За «Саксонським Зерцалом» і «Вайхбільдом» існувало три види судів:

1) буркграфський суд (він же був і головною судовою інстанцією),

2) суд виложений,

3) суд поточний. Перші два види судів діяли в усталені терміни судових сесій, останній – за потребою в інтервалах між сесіями.

Крім лави і ради, судову компетенцію мали також цехи. Вони розглядали дрібні справи, які виникали в процесі трудової діяльності членів цеху. Так, до судової компетенції цехів належали справи про порушення трудової дисципліни, порядку на цехових зборах, правил торгівлі тощо. Цеховий суд відбувався на загальних зборах або на раді майстрів цеху. Рішення виносили або старші члени цеху, або цехмістр одноосібно. Характер покарання залежав від провини робітника. Цеховим судом застосовувалися грошові або «воскові» штрафи, ув’язнення і навіть виключення членів цеху з організації. До підмайстрів у деяких цехах застосовувалось побиття.

82. Судово-адміністративні органи Запорізької Січі XVII-XVIII ст.

Запорозька Січ мала свій адміністративний поділ. Окремі райони тут називалися паланками. В останні роки існування Запорозької Січі було вісім паланок:

1) Бугогардівська, 2) Кодацька, 3) Інгульська, 4) Протовчанська, 5) Орільська, 6) Самарська, 7) Кальміуська і 8) Прогнойська.

Верховна влада в Січі належала козацькій раді, в роботі якої брали участь усі приписані до куренів січовики. Рада збиралася щороку 1 січня, щоб обрати січову старшину – кошового отамана, суддю, писаря і осавула. Це був уряд Запорозької Січі, юрисдикція якого поширювалася на всі паланки.

Влада кошового отамана – адміністративна, судова і навіть духовна – була значною. Під час війни він командував усім запорозьким військом чисельністю понад 10 тис. осіб.

Суддя на Січі посідав після кошового отамана друге місце. За відсутності кошового він командував на правах наказного отамана. Суддя був також головним скарбником Січі. Важливі посади в січовому уряді займали писар і осавули. За ролями, які вони відігравали, їх можна порівняти з першим міністром уряду й міністром внутрішніх справ.

У паланках функції глави уряду виконували полковники, що підлягали кошовому отаманові. Йому допомагали суддя, писар, осавул, а в слободах – слобідські отамани.

Запорозьке військо поділялося ще й на курені. Їх було 38. Свої назви вони отримали здебільшого на згадку про міста України, з яких прибули на Січ козаки, що заклали курінь.

Покарання за провини були досить суворими, особливо за вбивство. Охороняв норми закону й права кошовий суддя. У польових або складних умовах діяла норма звичаєвого козацького права для тих, хто скоїв злочин. Двоє козаків мали право судити одного. Їхній вирок виконувався негайно.Система законодавчих (Загальновійськова рада) і виконавчих (кошова старшина) органів влади ґрунтувалася на демократичних засадах

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]