Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
адмін нормативно прав акт.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
11.03.2020
Размер:
104.46 Кб
Скачать

2Види нормативно правових актів

Однозначне розуміння видів нормативно-правових актів може дати їх юридична класифікація.

Види нормативно-правових актів за юридичною силою.

Закони-це нормативно правовий акт,прийнятий в особливому порядку органом законодавчої влади або на референдумі,володіє вищою юридичною силою,та регулює найбільш важливі суспільні відносини.

Конституція України (Основний Закон держави)- основоположний установчий політико-правовий акт,що закріплює конституційний лад,права і свободи людини і громадянина,визначає форму правління і державного устрою,правовий статус органів державної влади).

Закони прийняті на Референдумі;нормативно-правові акти Верховної Ради України.

Закони України

Підзаконні-нормативно правові акти-це нормативні акти компетентних органів,що видають на підставі закону,відповідно до закону і для його виконання. Вони містять норми ,володіють рядом специфічних ознак,видаються лише уповноваженими органами державної влади у визначеній формі з метою конкретизації та на виконання законів.

Постанови і розпорядження Верховної Ради України.

Нормативно-правові акти Президента України-Укази і розпорядження Президента України(є обов'язковими для виконання на всій території України, приймаються у межах президентських повноважень, передбачених конституцією та конституційними законами і при цьому не повинні суперечити Конституції України та законам України). За своєю природною діяльністю діляться на нормативні і не нормативні. Ненормативні укази не містять норм права і відносяться до числа актів застосування права. Укази і розпорядження Президента набирають чинності через 10днів після їх офіційного оприлюднення,якщо інше не визначено самими актами,але не раніше дня їх опублікування в офіційному друкованому виданні.1

Нормативно-правові акти Кабінету Міністрів України - постанови і розпорядження Кабінету Міністрів України. Постанови переважно носять загальний характер і є нормативно-правовими актами,а розпорядження,як правило,приймаються з конкретних питань і не мають нормативного характеру. Постанови і розпорядження ,які не визначають права та обов’язки громадян,набирають чинності з моменту їх прийняття,якщо більш пізній термін набрання ними чинності не передбачений цими актами.1

Нормативно-правові акти міністерств та інших центральних органів державної виконавчої влади-накази,інструкції,положення,правила…

Накази-розпорядчі документи оперативного характеру, якими, як правило, затверджуються або скасовуються інші підзаконні нормативно-правові акти або продовжується строк їх дії. Накази бувають як нормативні,так і індивідуальні.

Наказ є найкатегоричнішою регламентуючою формою передачі рішення. Він зобов'язує підлеглих точ­но виконати передане рішення в установлені строки й може передбачати можливі санкції в разі його невиконання. Наказ може вказувати, як слід діяти, а як не слід.

Інструкції-називаються акти управління, що визначають порядок здійснення певних дій, робіт тощо. Вони видаються й діють у зв'язку з виданням закону або акта управління, що потребують встановлення порядку їх виконання. Інструкції можуть бути більш або менш докладними. Вони мають не обмежуватися визначенням засобів і способів дій, а визначати кінцеві цілі таким чином, щоб виконавці могли в разі необхідності творчо їх інтерпретувати відповідно до задуму того, хто видав інструкцію. Необхідний ступінь деталізації інструкції здебільшого залежить від ступеня кваліфікації тих, кому її адресовано. Інструкції видають міністри та керівники багатьох єдиноначальних органів управління. Інструкції завжди є нормативними.

Положення-закріплюють правове становище, структуру, функції і компетенцію певної державної організації, установи, підприємства.

Нормативно правові акти даного виду набувають чинності через 10 днів після їх державної реєстрації,яка здійснюється Міністерство юстиції України,якщо в них не передбачений більш пізній термін набрання чинності,але не раніше їх офіційного дня оприлюднення.2

Нормативно-правові акти державних адміністрацій-розпорядження Голови адміністрації,накази керівників відділів і управлінь.

Нормативно-правові акти органів місцевого самоврядування-рішення відповідної ради,розпорядження сільського,селищного голови,рішення виконавчого комітету відповідної ради.

Незважаючи на те, що в нормативному правовому регулюванні суспільних відносин головне й визначальне місце займає закон, підзаконні акти теж мають дуже важливе значення у житті будь-якого суспільства, відіграючи допоміжну і деталізуючу роль. Відповідно до Конституції України повноваження з прийняття підзаконних нормативно-правових актів закріплені за Президентом України, Кабінетом Міністрів України,міністерствами та іншими центральними органами виконавчої влади. У обмеженому обсязі та у випадках, передбачених конституцією і законами України, право підзаконної правотворчості має Верховна Рада та Рада міністрів Автономної Республіки Крим, голови місцевих державних адміністрацій,органи місцевого самоврядування та їх посадові особи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]