Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІУП_1семестр_Екзамен__відповіді_.docx
Скачиваний:
41
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
199.34 Кб
Скачать

79. Центральні суди Гетьманщини др.Пол. 17-18 ст., їх компетенція

До центральних судів Гетьманщини належали : суд гетьмана, Генеральний суд, Генеральна військова канцелярія.Генеральний суд. Генеральний суд у своєму складі мав двох генеральних суддів, кількох членів генеральної старшини та кількох бунчукових товаришів. Як суд першої інстанції, він відав справами членів генеральної старшини, полковників та бунчукових товаришів. Як суд другої інстанції - вирішував справи з апеляцій на вироки полкових канцелярій. До його компетенції належали земельні спори, які вирішувалися призначеними із членів суду комісарами з виїздом на місце спору.

● Генеральна військова канцелярія. Генеральна військова канцелярія від XVIII ст. мала повноваження розглядати апеляції на вироки та рішення Генерального суду (доти не мала жодних судових повноважень). У суді Генеральної військової канцелярії брали участь гетьман (формально рідко виступав у ролі судді, хоча траплялися випадки, коли втручався в окремі справи, милував засуджених) і призначені ним члени тільки генеральної старшини (найчастіше - генеральні обозний та осавули). Генеральна військова канцелярія остаточно розв'язувала справи з апеляцій на вироки Генерального суду. У виняткових випадках можна було оскаржити вироки Генеральної канцелярії апеляцією до російського царя.

● Суд гетьмана. Мав необмежену компетенцію . Міг розглянути будь-яку справу нижчих судів. Вирок не підлягав оскарженню. У XVIII ст. компетенція гетьмана, як найвищого судді, часто обмежувалася російським урядом

80. Місцеві судові органи Гетьманщини др. Пол. 17 -18 ст. Та їх компетенція

До місцевих судових органів Гетьманщини належали : сільські козацькі суди, сотенні суди, полкові суди.

● Сільські козацькі суди. Сільські суди мали компетенцію судити дрібні цивільні й кримінальні справи, що виникали серед сільського населення (селяни та козаки, не приписані до якоїсь сотні). До складу сільського суду входили представники козаків - сільський отаман і кілька козаків - та представники селян - сільський війт і кілька селян. Названі представники сільського населення становили таким чином змішану судову колегію.

● Сотенні суди. Сотенні суди були в кожній сотні. Як суди першої інстанції, вони вирішували справи, що виникали між сотенною старшиною або між козаками даної сотні. Як суди другої інстанції, сотенні суди вирішували справи з апеляції на вироки селянських судів у спорах між козаками. Апеляційною інстанцією для сотенних судів були полкові суди. До судової колегії сотенного суду входили: сотник, міський отаман, міський писар, сотенний осавул та хорунжий. Суд розглядав цивільні й тяжкі кримінальні справи, а також ті, в яких однією зі сторін виступали представники сільської старшини.

● Полкові суди. Суд очолював полковник, у його засіданні брали участь полковий суддя, представники полкової та значкової старшини.Як суд першої інстанції, полковий суд розглядав цивільні й кримінальні справи членів полкової старшини, сотників полкових сотень і значкових товаришів полку. Як друга інстанція - вирішував справи з апеляцій на вироки сотенних судів .Провадили судочинство у кримінальних справах, за які передбачалася смертна кара.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]