Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
FAKh.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
981.5 Кб
Скачать

139.Еволюція менеджменту туризму.

1)Зародження писемності в Давньому Шумері.(перша управлінська революція – релігійно-комерційна). 2) Друга управлінська революція (1760 р.до.н.е., цар Хамурапі видав «Список законів управління»). 3) Третя управлінська революція (цар Навуходоносор 2 – 6 ст.до н. е. поєднує державний метод управління з виробництвом та будівництвом). Сократ, Платон-класифікували форми управління. 4) 4 управлінська революція (17-18 ст – зародження капіталізму, Роберт Оуен виокремив проблеми управління) . 5) 5 управлінська революція (бюрократична – 19-поч 20 ст., 1911 р.-Тейлор видав «Принципи наукового управління»).Етапи менеджменту в туризмі:1)Попередня фаза (до 19 ст.); 2) Початкова фаза (1800-1917 р.); 3) Розвиток професійного менеджменту в туризмі(1917-1990); 4) Фаза розпаду централізованих організаційних структур, створення туристичних підприємств різних форм власності.На території Радянського Союзу етапи: 1) Просвітницький етап (до 1890 р.); 2) Підприємницький(1890-1920); 3) Організаційно-централізований(1920-1960,домінування ідеологічної функції над господарською);4) Адміністративно-нормотворчий(1969-1990 ); 5) Перехідний.

140. Система управління розвитко туризму та державна туристична політика.

Теорія «Систем» - між елементами системи управління існує тісний взаємозв’язок.ДЕРЖАВНА ПОЛІТИКА ТА ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ В ГАЛУЗІ ТУРИЗМУ.Держава проголошує туризм одним з пріоритетних напрямів розвитку економіки та культури і створює умови для туристичної діяльності.Реалізація державної політики в галузі туризму здійснюється шляхом:- визначення і реалізації основних напрямів державної політики в галузі туризму, пріоритетних напрямів розвитку туризму;- визначення порядку класифікації та оцінки туристичних ресурсів України, їх використання та охорони;- спрямування бюджетних коштів на розробку і реалізацію програм розвитку туризму;- визначення основ безпеки туризму;- нормативного регулювання відносин у галузі туризму (туристичного, готельного, екскурсійного та інших видів обслуговування громадян);- ліцензування в галузі туризму, стандартизації і сертифікації туристичних послуг, визначення кваліфікаційних вимог до посад фахівців туристичного супроводу, видачі дозволів на право здійснення туристичного супроводу;- встановлення системи статистичного обліку і звітності в галузі туризму та курортно-рекреаційного комплексу;- організації і здійснення державного контролю за дотриманням законодавства в галузі туризму;- визначення пріоритетних напрямів і координації наукових досліджень та підготовки кадрів у галузі туризму;- участі в розробці та реалізації міжнародних програм з розвитку туризму.Регулювання в галузі туризму здійснюється ВР України, КабМін України, центральним органом виконавчої влади в галузі туризму, ВР АРК та Радою міністрів АР, місцевими державними адміністраціями, органами місцевого самоврядування, а також іншими органами в межах їх компетенції.

141.Інноваційна модель у контексті формув концепцій інноваційного розв тур. Інноваційна діяльність - комплекс наукових, технологічних, організаційних, фінансових, комерційних заходів, які приводять до інновацій. Діяльність є інноваційної, якщо в неї приносяться нові знання, технології, приймання, підходи для одержання результату, який широко затребуваний у суспільстві. Інноваційну діяльність підприємства можна визначити як спільну роботу всіх працівників, спрямовану на створення й впровадження нововведення. Інноваційна діяльність носить системний характер, систему утворюють суспільство й суб'єкти інноваційної діяльності. Основні напрямки інноваційної діяльності в сфері туризму й гостинності: - випуск нових видів туристського продукту, ресторанного продукту, готельних послуг.;- використання нової техніки й технології у виробництві традиційних продуктів;- використання нових туристських ресурсів, що раніше не використовувалися. Унікальний приклад - подорожі туристів на космічних кораблях;- зміни в організації виробництва й споживання традиційного туристського, ресторанного продукту, готельних послуг і т.д.; новий маркетинг, новий менеджмент;- виявлення й використання нових ринків збуту продукції (готельні й ресторанні ланцюги). Основу інноваційної діяльності у всіх секторах економіки становить реалізація досягнень науково-технічного прогресу. Сказане повною мірою ставиться й до сфери соціально-культурного сервісу й туризму. Науково-технічна революція не тільки стала матеріальною основою формування масового туризму. Вона вплинула на інноваційну діяльність у соціально-культурний сервіс і туризм через високі технології, до яких належать нові матеріали, мікропроцесорна техніка, засоби інформації й зв'язки, біотехнології.Поява полімерних, композитних і інших нових матеріалів привело до появи нових видів одягу й взуття, нового спортивного й іншого спорядження, нової тари й упакування і т.д. Нові матеріали стали матеріальною основою екстремального туризму, сприяли розвитку водного, гірського й ряду інших видів туризму.Поява сучасних засобів інформації й зв'язку вплинула на суспільне виробництво й побут людей. Сучасну туристську діяльність і роботу туристських фірм не можна представити без Internet. Сучасна аудио-відео- техніка суттєво змінила технологію менеджменту. Керування переводиться в режим реального часу.Таким чином, інноваційна діяльність у сфері туризму спрямована на створення нового або зміна існуючого продукту, на вдосконалювання транспортних, готельних і інших послуг, освоєння нових ринків, впровадження передових інформаційних і телекомунікаційних технологій і сучасних форм організаційно-управлінської діяльності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]