Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
FAKh.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
981.5 Кб
Скачать

125. Збутові механізми.

Для забезпечення ефективної реалізації туристичних послуг підприємство індустрії туризму має здійснювати комплекс заходів, що знаходять своє вираження у формуванні маркетингової збутової стратегії. Необхідно враховувати, що в сучасних умовах збут розглядається усього лише як один з багатьох елементів маркетингу. оль збуту в маркетинговій діяльності обумовлена наступними обставинами:- у сфері збуту остаточно визначається результат усіх маркетингових зусиль підприємства;- пристосовуючи збутову мережу до запитів споживачів, створюючи їм максимальні зручності до, під час і після придбання продукту, підприємство має значно більше шансів для виграшу в конкурентній боротьбі;- під час збуту відбувається виявлення смаків і переваг споживачів.Розробка і реалізація збутової стратегії вимагає рішення наступних принципових питань:- вибір каналів збуту;- вибір посередників і визначення прийнятної форми роботи з ними.Канали збуту туристичного продукту. Канал збуту (по визначенню Філіпа Котлера) – це сукупність фірм або окремих осіб, що приймають на себе або допомагають передати комусь іншому право власності на конкретний товар або послугу на їх шляху від виробника до споживача.З огляду на специфіку туристичного бізнесу, де туристичне підприємство часто не здійснює виробництва конкретних послуг, а лише формує туристичні продукти, тому під каналом збуту (розподілу) у туризмі слід розуміти сукупність способів організації продажу туристичного продукту туристичним підприємством споживачеві. Канали збуту характеризуються числом рівнів. Під рівнем каналу збуту розуміють будь-якого посередника на шляху туристичного продукту від підприємства до кінцевого споживача. Число рівнів визначає довжину каналу збуту. Туристичне підприємство може організувати прямий продаж власного турпродукту споживачам, організувати продажі через турагентства або використовувати сукупність декількох каналів збуту. Канали збуту з великим числом рівнів використовуються рідко, тому що вони не дозволяють туроператору здійснювати ефективне управління і контроль функціонування збутової мережі.Вибір посередників та напрямки співпраці з нимиКритерії вибору посередників для каналу збуту:- професіоналізм і наявність досвіду роботи;- територія, охоплювана посередником;- охоплення цільового ринку;- обсяг реалізації послуг;- організаційно-правовий статус посередника;- використовувані технології і методи продажів;- простота і надійність системи заєморозрахунків;- ділова репутація.

126. Середовище ринкової діяльності: зовнішнє та внутрішнє середовище.

Мікросередовище

Зовнішнє середовище – сукупність активних суб’єкті господарювання економічних, сусп., природних умов, національних та міждержавних структі що впливають на підприємство. Властивості: взаємопов’язаність, складність, рухомість, невизначеність. Мікросередовище – система матеріальних фінансових та інфо зв’язків. Складові: постачальники, закони і державні органи, конкуренти, споживачі (шляхи покращення – матеріалізація товару, урахування специфіки підприємства, вдосконалення упр персоналом), трудові ресурси.

Макросередовище. Зовнішнє середовище – сукупність активних суб’єкті господарювання економічних, сусп., природних умов, національних та міждержавних структі що впливають на підприємство. Властивості: взаємопов’язаність, складність, рухомість, невизначеність. Вплив загальних економічних факторів на туризм може бути як позитивний, так і негативний. Серед позитивних факторів слід вирізнити:зростання реальних доходів;більш рівномірний розподіл прибутків;стабільна валютна ситуація;— вигідна кон'юнктурна ситуація (висока місткість ринку і ви­сокі темпи його розвитку, які характеризуються низьким або серед­нім рівнем конкуренції).Негативний вплив на туризм мають:— кризові економічні явища;— занепад промисловості (зростання безробіття, скорочення за­робітної плати, тимчасовість роботи);—нестабільна валютна ситуація;— невигідна кон'юнктурна ситуація. Стан економіки у країні впливає на вартість ресурсів і спромож­ність споживачів купувати товари і послуги. Вплив туризму на економіку можна визначити завдяки еконо­мічним функціям туризму. : виробницо-обслуговуюча, забезпечення зайнятості, створення доходу, збільшення ВНП, вирівнювання регіонів, нівелювання платіжного балансу. Технологічний складник макросередовиїца турбізнесу визнача­ється сукупністю засобів, процесів, операцій, за допомогою яких елементи, що входять у виробництво перетворюються на ті, що ви­ходять з нього. Зв'язок між політикою і туризмом полягає в тому, що держава управляє туризмом і туристична активність потребує втручання дер­жави. Політика туризму — цілеспрямоване сприяння розвитку ту­ризму і його формуванню шляхом впливу на найважливіші для цієї галузі показники. Типи політики: економічна, політика пасажирських перевезень, політика шляхів сполучення, соціальна політика, законодавче регулювання права на відпочинок, політика дозвілля, територіальна. Соціальний туризм – створеня умов для відпочинку певних соц. Груп.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]