Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
FAKh.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
981.5 Кб
Скачать

112. Дозвілля і проблеми його ефективного використання

 Дозвілля - це сукупність занять у вільний час, за допомогою яких задовольняються безпосередні фізичні, психічні і духовні потреби, в основному відновлювального характеру. На відміну від природної основи відновлення сил людини, дозвілля є специфічним, соціальним способом регенерації цих сил. На організацію дозвілля впливає багато чинників. Це сімейно-побутові звичаї та традиції (наприклад, на вихідних виїжджати за межі міста); рівень освіти (чим вищий рівень освіти, тим більш інтелектуальні та культурні способи проведення свого дозвілля - читання літератури, відвідування театрів, виставок); наслідування (як старші); смак (активний відпочинок або пасивний).

Зі збільшенням вільного часу проблема дозвілля стає все важливішою соціальною проблемою. Дозвілля можна класифікувати як активне і пасивне (так само, як і відпочинок), культурне і безкультурне, індивідуальне і колективне, сімейне, шкільне, суспільне, захоплююче і різноманітне. Сімейне дозвілля займає особливе місце в розвитку морально-естетичної культури. В організації дозвілля величезну роль відіграє читання літератури. Однак рівень читацької культури в значної частини як дітей, так і дорослих дуже далекий від бажаного. Візьміть, наприклад, домашні географічні подорожі, історичні вікторини, різні лінгвістичні змагання. І один з ефективних шляхів для цього - перетворення корисних, захоплюючих ігор у сімейні традиції.

113. Місце і роль дозвілля в індустрії туризму

Індустрію дозвілля розглядають як складову туристичної індустрії, куди входять підприємства розважального, культурно-просвітницького, спортивного та оздоровчого типу, основною метою яких є створення умов для повноцінного проведення відпочинку, задоволення духовних потреб людини, відновлення її психічних та фізичних сил.

Загалом для позначення даного сектору туристичної сфери, поряд із дефініцією «індустрія дозвілля», часто використовуються аналогічні їй «індустрія відпочинку», «індустрія розваг». Необхідність стимулювання розвитку індустрії дозвілля доводиться наступними перевагами: 1) рівень її розвитку безпосередньо впливає на туристичний вибір певного регіону; 2) вона сприяє відновленню психофізіологічних сил місцевого населення, задіяного в господарській діяльності; 3) збільшує надходження до місцевого бюджету.

Види діяльності, здійснюваної під час дозвілля, можуть бути найрізноманітнішими: фізичні навантаження (прогулянки, спорт), аматорські заняття (збирання ягід, грибів, мисливство, риболовля), зацікавлення світом мистецтв (відвідування театрів, кіно, музеїв, участь у художній самодіяльності), інтелектуальна діяльність, спілкування за інтересами на основі вільного вибору, розваги (активні, пасивні), подорожі заради задоволення тощо.

Класифікація за різними ознаками: 1. За кількістю учасників - індивідуальне сімейне групове 2. За віковою ознакою - молодіжне), доросле, «третього віку» 3. За характером організації - активне , пасивне 4. За сезонністю 5. За територіальною ознакою - міське , приміське). 6. За тривалістю 7. За метою 8. За доступністю 9. За умовами організації - природні), штучностворені). 10. За гостротою отримуваних відчуттів 11. За орієнтацією інтересів - професійно орієнтоване, конфесійно орієнтоване, вільно орієнтоване.

До індустрії дозвілля відносяться підприємства (організації, заклади), що мають за мету створити умови для ефективного відпочинку. Такими одиницями є підприємства з яскраво вираженим розважальним характером діяльності - цирки, зоопарки, атракціони, парки відпочинку тощо. Різноманітні видовищні підприємства - театри, кінотеатри, концертні зали.

114. Види та форми дозвілля Дозвілля (вільний час) – зазвичай позначають період часу, коли людина, не маючи обов'язкових справ (робота, домашні справи, навчання, тощо), наданий самому собі у виборі занять. Структура дозвілля складається з декількох рівнів, що відрізняються один від одного своєю психологічною і культурною значимістю, емоційною вагомістю, ступенем духовної активності.Найпростіший вид дозвілля - відпочинок. Він призначений для відновлення витрачених під час роботи сил і поділяється на активний і пасивний. Пасивний відпочинок характеризується станом спокою, що знімає стомлення і відновлює сили. Активний відпочинок, навпаки, відтворює сили людини з перевищенням вихідного рівня.

Форми та приклади проведення дозвілля. Слід розрізняти три основних його форми: 1) рекреаційний (відпочинок і відновлення сил після роботи), 2) раціонально-споживчий (з матеріальної і духовної точки зору) 3) діяльний (суміщення проведення часу з будь-яким видом діяльності). Класифікація за різними ознаками: 1. За кількістю учасників - індивідуальне сімейне групове 2. За віковою ознакою - молодіжне), доросле, «третього віку» 3. За характером організації - активне , пасивне 4. За сезонністю 5. За територіальною ознакою - міське , приміське). 6. За тривалістю 7. За метою 8. За доступністю 9. За умовами організації - природні), штучностворені). 10. За гостротою отримуваних відчуттів 11. За орієнтацією інтересів - професійно орієнтоване, конфесійно орієнтоване, вільно орієнтоване.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]