Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
FAKh.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
981.5 Кб
Скачать

63.Особливості обслуговування туристів на курортах.

До основних послуг належать проживання та харчування. Оформлення проживають у готелі і відбувають з неї повинно проводитися цілодобово. В організаціях громадського харчування, зв'язку та побутового обслуговування, розміщених у готелі, особи, які проживають у готелі, обслуговуються позачергово.Без додаткової оплати гостям можуть бути надані наступні види послуг:- Виклик швидкої допомоги;- Користування медичною аптечкою;- Доставка в номер кореспонденції при її отриманні;- Побудка до певного часу;- Надання окропу, голок, ниток, одного комплекту посуду і столових приладів.Крім обов'язкових і безкоштовних послуг, готелі надають цілий комплекс всіляких додаткових послуг, які оплачуються додатково. Перелік і якість надання платних додаткових послуг повинен відповідати вимогам присвоєної готелю категорії (ГОСТ 50645-94 РК. «Туристично-екскурсійне обслуговування. Класифікація готелів»).Для середніх і великих туркомплексів (турготель, повносервісних готелів та інших) з середнім і високим рівнем комфортабельності характерна наявність величезного переліку додаткових послуг:- Послуги організації громадського харчування (бар, ресторан, кафе, буфет, пивний бар);- Магазини (сувенірний, продуктовий), торговельні автомати;- Інфраструктура розваг (дискотека, казино, нічний клуб, зал ігрових автоматів, більярдна);- Екскурсійне обслуговування, послуги гідів-перекладачів;- Організація продажу квитків в театри, цирк, на концерти і т.д.;- Транспортні послуги (бронювання квитків на всі види транспорту, замовлення автотранспорту за заявкою гостей, виклик таксі, прокат автомобілів);- Купівля та доставка квітів;- Продаж сувенірів, листівок та іншої друкованої продукції;- Побутове обслуговування (ремонт та чищення взуття; ремонт і прасування одягу; послуги хімчистки та пральні; зберігання речей і цінностей; розвантаження, навантаження і доставка багажу в номер; прокат предметів культурно-побутового призначення - телевізори, посуд, спортивний інвентар та ін; ремонт годинників, побутової техніки, радіоапаратури; послуги перукарні, манікюрного і масажного кабінетів та інші побутові послуги);- Послуги салону краси;- Сауна, лазня, басейни, тренажерний зал;- Оренда залів переговорів, конференц-залу;- Послуги бізнес-центру;- Інші послуги.Система заходів, що забезпечують високий рівень комфорту, що задовольняють різноманітні побутові і господарські запити гостей, називається в готельному господарстві сервісом.Сервіс потрібно будувати не тільки за принципом попиту (що хоче гість), але і за принципом пропозиції (готель пропонує нові послуги, які може надати, а гість вибирає).

64 Підходи до класифікації курортів.

Курорт - освоєна і використовується з метою лікування, медичної реабілітації, профілактики захворювань та оздоровлення, що особливо охороняється природна територія, що має природними лікувальними ресурсами і необхідними для їх експлуатації будівлями і спорудами, включаючи об'єкти інфраструктури. Інакше кажучи, курорт це населений пункт, розташована природними (природними і географічно-кліматичними) умовами та інфраструктурою для оздоровчих програм.

Всі курорти поділяються на три основні групи: кліматичні, бальнеологічні і грязьові. Ділення це досить умовно, тому що на одному і тому ж курорті можуть бути мінеральні води і лікувальні грязі, а також сприятливий клімат, що володіє певними лікувальними властивостями. Залежно від поєднання природних лікувальних факторів курорти поділяються на: Бальнеогрязевих, бальнеокліматіческіе, кліматогрязевие, клімато-бальнео-грязевих.

Також курорти класифікуються на:Курорти за переважанням природного фактора.Бальнеологічні курорти (Великобританія, Україна, Латвія, Туреччина)

Грязелікувальних курорти (Татарстан, Росія, Прибалтики (Кемері, Майорі)

Кліматичні курорти: Рівнинні приморські курорти Рівнинні континентальні Гірські курорти (Грузія, Україна, Греція)

Курорти з клімату:Клімат пустель.Клімат степів.Клімат лісостепів.Гірський клімат..Приморський клімат

Курорти з лікування захворювань:Хвороби жіночих статевих органів.обміну речовин і ендокринних залоз.органів дихання нетуберкульозного характеру.

органів травлення.нирок і мочевивoдящіх шляхів.серцево-судинної системи. вуха, горла,носа.нервової системи.опорно-рухового апарату.Шкірні хвороби

Лікування дітей,Туберкульоз

Термальні курорти - Угорщина, Італія, Китай, Австрія, Німеччина, Швейцарія, Бразилія.SPA курорти - Японія, Греція, В'єтнам, Великобританія, Іспанія.

Аюрведичні курорти та курорти нетрадиційної медицини - Індія, Філіппіни, Хорватія.Мінеральні курорти:Україна, Чехія, Франція, Кавказ, Словенія.

Курорти таласотерапії:Греція, Болгарія, Іспанія, Ізраїль, Туніс, Куба.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]