Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
FAKh.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
981.5 Кб
Скачать

115. Типи підприємств сфери дозвілля.

Дозвілля - частина неробочого часу, яка залишається у людини після виконання непорушних невиробничих обов'язків. Дозвілля та відпочинок можуть включати наступні види діяльності: - спорт або різноманітна фізична активність (роль глядача, учасника, тренера або яка-небудь інша організаційна діяльність); - художня діяльність (живопис, малювання, літературна творчість); - вироби (вишивання, в'язання, плетіння різних виробів і інше ручне творчість); - турбота про тварин; - хобі (різноманітна діяльність по інтересах); - відвідування музеїв, театрів, галерей, екскурсії; - ігри (настільні, комп'ютерні ігри); - розваги (перегляд телепередач, фільмів, читання літератури, прослуховування радіопередач); - спілкування з іншими людьми (телефонні розмови, написання листів, запрошень, організація та відвідування вечорів та інших розважальних заходів). Індустрія дозвілля: комерційний сектор(паби,ресторані,кафе,готелі,азартні ігри,лотереї,дитячі центри,мистецтво,спорт,кіно,оздоровчі центри, туризм); волонтерський сектор(добровільні обєднання,жіночі та чоловічі організації,молодіжні організації,та ін.); державний сектор(громадське харчування,музеї,національні парки,дитячі майданчики,спорт,рекреація,бібліотеки,туризм.)

116. Особливості використання підприємств сфери дозвілля для обслуговування туристів. До дозвілля імовірніше всього можна віднести такі види занять, як читання, перегляд телепередач, відвідування кінотеатрів, театрів, концертів, спілкування з друзями, заняття спортом, розваги, прогулянки, ігри, пасивний відпочинок, фізкультуру, спорт, фізичні й психічні вправи, туризм, відвідування виставок, прослуховування музики, читання, дружнє спілкування т. ін. Для занять у години дозвілля характерна в основному самоособистісна спрямованість їхнього змісту.

117. Організація розважальних програм у туризмі. Рекреаційний туризм - із метою відпочинку для ряду держав є найбільш масовою формою. Поїздки іноземних туристів в Іспанію, Італію. Францію, Австрію переслідують насамперед саме цю мету. Рекреаційний туризм характеризується тривалістю подорожі, невеликою кількістю міст, що входять у маршрут, широким використанням авіаційного транспорту і насамперед чартерних рейсів.

Поїздки з метою відпочинку відрізняються великою розмаїтістю і можуть включати видовищно-розважальні програми (театр, кіно, фестивалі і т. д.), заняття по інтересах (полювання, музична і художня творчість), етнічні походи, пов'язані з вивченням національної культури країни перебування.

Формування розважальної програми - в окремих випадках турист хоче відвідати спортивні змагання або інші масові видовища, мати повну інформацію про можливість його участі в розважальних заходах у місцях майбутніх зупинок

118. Анімація

Анімація обслуговування, тобто пожвавлення програм обслуговування і організації дозвілля туристів, виникла в результаті конкурентної боротьби між подібними за рівнем сервісу і облаштуванням інтер'єрів готелями та курортами. Анімація обслуговування передбачає розробку і здійснення спеціальних програм по організації вільного часу відпочиваючих, які мають відповідну структуру — фабулу програми відпочинку. Остання представляє послідовність станів, конструйованої або звичайної діяльності: експозицію, зав'язку, розвиток, дію, кульмінацію, розв'язку. Головне завдання аиімаційного обслуговування — створити туристу комфортні умови, щоб він відчував себе учасником програми і щоб відпочинок йому запам'ятався. Цього можна досягти на основі індивідуального підходу в обслуговуванні кожного туриста. Можна виділити такі напрямки аиімаційного туризму: 1) Костюмоваиі тури - програми таких турів мають спеціальний сценарій і передбачають безпосереднє залучення туриста в дійство і атмосферу того чи іншого історичного періоду. Прикладами таких турів можуть бути етнофольклорні та пригодницькі тури, тури з відпочинком на ранчо, фермі тощо, а також тури, які організовуються в замках або маєтках. При цьому створюються умови, щоб туристи могли взяти на прокат костюми, стилізовані під певну епоху. 2) Шоу-музеї - цс музеї з ані маці йно організованою експозицією, в яких представлені живі персонажі експонованої епохи (наприклад, Музей перших англійських переселенців в м.Плітут (США), Музей «Скансен» у Стокгольмі (Швеція)).3) Тематичні парки - є не лише розважальними центрами, а являють собою справжню індустрію відпочинку і розваг з власною складною інфраструктурою, призначеною для розміщення, харчування, навчання. Головною рисою тематичних парків, поряд з цікавими і захоплюючими атракціонами, є саме дійство, яке розгортається навколо відвідувачів. Характерним є те, що такі парки найбільшою популярністю користуються у дорослих, особливо іноземних туристів, любителів сімейного відпочинку, молодят та невеликих молодіжних груп. Серед найбільш популярних тематичних парків слід назвати: «Диснейленд» (Каліфорнія, США), «Волт Дисней Вьолд» (Флорида, США), «Euro Dineyland», Франція, «Леголенд» (Данія), «Порт Авентура» (Іспанія), «Юніверсал» (Орландо, США) 4) Анімація відпочинку туристів в готелях і центрах відпочинку - передбачає організацію тематичних шоу на території готелю з безпосердньою активною участю туристів: танцювальних вечорів, карнавалів, спортивних ігор і змагань. До анімації відпочинку туристів залучаються фахівці-аніматори, як правило, молоді і енергійні люди, головним завданням яких є створення атмосфери свободи і невимушеності. Ефективість їх роботи оцінюється за тим, наскільки клієнтам не давали сумувати. Найчастіше такі спеціалісти залучаються до роботи в клубах і готелях типу «all-incluive». Аніматор повинен мати універсальні знання і вміння, володіти мінімум двома іноземними мовами, бути комунікабельним і артистичним.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]