Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
FAKh.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
981.5 Кб
Скачать

9. Поняття туристсько-рекреаційного кластеру

Кластерний аналіз - процес класифікації множини об'єктів на підмножини близьких між собою об'єктів; математична процедура багатовимірного аналізу, яка надіє можливість на основі багатьох показників, що характеризують ряд об'єктів, групувати їх у класи (кластери) таким чином, аби об'єкти, які входять до одного класу, були більш однорідними, схожими з об'єктами, що входять до інших класів. При проведенні географічних досліджень часто виникає необхідність об’єднання отриманих даних у групи за схожістю (кластер). Якщо в експерименті необхідно виявити групи змінних без встановлення фак­торів, що пояснюють зв'язки між ними, то застосовують кластерний аналіз. Методологічні особливості кластерного аналізу зводяться до виявлення єдиної міри, яка охоплює ряд досліджуваних ознак. Ці ознаки об’єднуються за допомогою метрики в один кількісний показник схожості (розрізнення) об'єктів, що групуються.

За допомогою кластерного аналізу було проведено класифікацію суб'єктів України за ознаками: а) кількості найвизначніших біосоціальних ресурсів, б) кількості найвизначніших подійних ресурсів. Серед біосоціальних та подійних ресурсів при аналізі використовувалися лише ті їх складові (показники), які найбільш повно відображають певний життєвий цикл або вид події найбільш повно представлені в кожному з адміністративно-територіальних суб'єктів. Таким чином, кластерний аналіз було застосовано для спроби визначення рис подібності та розбіжності між суб'єктами адміністративно - територіального поділу України за певними позиціями біосоціальних і подійних ресурсів. Як свідчать дані відповідні номінали біосоціальних ресурсів 25 суб'єктів адміністративно -територіального поділу України було розподілено за сьома кластерами.

До першого кластеру відносяться два суб'єкти (8% від 25 адмінодиниць) адміністративно-територіального поділу держави АР Крим і Волинська область. До другого – один (Житомирська область 4%), до третього – 18, до четвертого – один (Київська область), до п’ятого - один (Львівська область), до шостого – один (Одеська область), до сьомого – один – Хмельницька область. Аналогічну з попередньою будову має і таблиця, де відбито картину групування суб’єктів України за номінаціями «політичні» та «військові» в межах найвизначніших подій. Сім кластерів розподілилися таким чином: перший – дві області (Придніпров’я – Дніпропетровська, Запорізька) характеризуються двома сусідніми рівнями ресурсно-рекреаційного рейтингу – низьким і дуже низьким; другий - дві області (Полісся – Житомирська, Рівненська) характеризуються низьким рівнем рейтингу; третій – одна (Київська) – високий рейтинг; четвертий – чотири (Львівська, Одеська, Харківська, Черкаська) – високий рейтинг; п’ятий – дві області (Миколаївська, Полтавська) – середній ресурсно-рекреаційний рейтинг; шостий – вісім (АР Крим, Вінницька, Донецька, Кіровоградська, Луганська, Сумська, Тернопільська, Хмельницька області; сьомий – шість областей ( Волинська, Закарпатська, Івано-Франківська, Херсонська, Чернівецька) – характеризуються низьким і середнім ресурсно-рекреаційним рейтингом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]