Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
FAKh.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
981.5 Кб
Скачать

100.Маркетинг у сфері екскурсійного обслуговування.

Враховуючи те, що екскурсійна діяльність являє собою складну систему, симбіоз економіки, політики, соціології, екології та культури, виникає необхідність координації маркетингу різних організацій і підприємств, що працюють у цій сфері. Концепція маркетингу тут має цілісний і всеосяжний характер. Особливості екскурсійного маркетингу: важливішим є не стільки стимулювання попиту, скільки напрямок його в потрібне русло; велике значення набувають ретельність у розробці екскурсій та екскурсійних програм, диференційованість підходу, достовірна інформаційна політика щодо клієнта, особливо на етапі продажу послуг; спеціалізація екскурсійних послуг вимагає проведення спеціалізованого маркетингу; в процесі управління маркетингом слід враховувати не тільки матеріальні аспекти, але й психологію, духовно-емоційний стан, місцеві та регіональні особливості споживача; незначний вплив фактора сезонності в екскурсійній діяльності дозволяє зробити екскурсійний бізнес більш стійким; є можливість координації маркетингу учасників ринку туристсько-екскурсійних послуг.

101. Ціна та ціноутворення в туризмі та екскурсійному обслуговуванні

При формуванні цінової стратегії турфірмі слід враховувати наступні характерні особливості, які впливають на процес ціноутворення в туризмі:висока цінова еластичність попиту;великий розрив у часі між моментом встановлення ціни та моментом купівлі-продажу;неможливість зберігання турпродукту, внаслідок чого невчасно реалізовані турпродукти призводять до збитків;сильний вплив конкурентів на процес ціноутворення;державне регулювання цін у сфері транспорту;необхідність сезонної диференціації цін;високий рівень орієнтації на психологічні особливості споживача, оскільки ціна може пов’язуватись із соціальним статусом клієнта;Процес вироблення цінової стратегії проходить в 4 етапи:виявлення факторів зовнішнього впливу на ціни турпродуктів;постановка мети та цілей ціноутворення;вибір методу ціноутворення;визначення цінової стратегії туристичної фірми.До числа найважливіших факторів ціноутворення в туризмі слід віднести:співвідношення туристичного попиту та пропозиції;рівень та динаміка конкуруючих цін;державне регулювання ціноутворення в туризмі;споживачі туристичних послуг.Методи ціноутворення в туризмі:на основі витрат;з орієнтацією на попит;з орієнтацією на конкуренцію.Стратегія зняття вершків (високих цін) передбачає початкову продажу нового продукту по високих цінах.Стратегія проникнення на ринок базується на низькому рівні цін з метою залучення якнайбільшої кількості споживачів. Стратегія слідування за лідером передбачає співставлення цін на турпродукти із динамікою цін лідера даного ринку.Стосовно туристичних продуктів, які вже закріпилися на ринку збуту, можуть бути використані наступні стратегії.Стратегія сповзаючої ціни  Стратегія переважаючої ціни є Стратегія ціни сегменту ринку. Стратегія цінових маніпуляцій. При створенні та реалізації екскурсійних послуг ціноутворення має велике значення і визначається тими ж ф акторами, що і інші види туристичних послуг. Сутність цінової політики – встановлення таких цін, які б задовольняли попит і відповідали можливостям покупця, забезпечуючи компенсацію витрат туристичного підприємства і отримання бажаного прибутку.Формування ціни на екскурсію можна провести за формулою:Ц = С + П + Н, де Ц – ціна екскурсії, С – собівартість, П – прибуток (10-15%), Н – ПДВ (20%).Якщо буде транспорт, то може ще враховуватись вартість проїзду, інколи до ціни додають і вартість вхідного квитка до музею.

102. організація перевезення туристів. У залежності від етапу туру, мети поїздки та обсягу, що надаються на маршруті послуг перевізників ділять на основних і допоміжних.

Операції трансферу туристів: а) від місць прибуття в початковий пункт туру (вокзал, порт, пристань) до місця їх збору; б) назад з кінцевого пункту маршруту до місця їх вибуття з туру; в) в місця (з місць) відвідування або нетривалого перебування в даній рекреаційній зоні; можливі такі варіанти перевезення туристів: групові перевезення туристів на далеку відстань до місць відвідування або до об'єктів туристичного інтересу Це просторові переміщення транспортом регулярного сполучення в межах відстаней, передбачених програмою подорожі; автобусні або залізничні, або авіаційні подорожі за маршрутом туру, а також річкові і морські круїзні тури з наданням часткового або повного набору послуг, транспортні послуги при екскурсійному (груповому чи індивідуальному) обслуговуванні в місті, в парковій або заповідно-ландшафтної зони і т.п.; вантажні та вантажопасажирські перевезення для учасників шопінг-турів. Відповідно до певної тематики ознайомлення або відвідування послуги транспорту при екскурсійному обслуговуванні характеризуються строго встановлюється тривалістю і впорядкованістю маршруту пересування. До етапів споживання транспортної складової необхідно додати послуги з короткочасної оренду транспортних засобів - послуги прокату, якщо вони включені у вартість туристичної путівки.

Транспортні подорожі - це подорожі організованих груп туристів при наявності путівок (ваучерів) по розроблених маршрутах з використанням різних транспортних засобів.

Туристичне транспортний подорож, як правило, реалізується декількома видами транспорту: залізничний плюс автомобільний (автобус і легковий автомобіль), авіаційний плюс автомобільний, водний плюс залізничний, плюс автомобільний. Транспортні подорожі класифікуються за: способу пересування на маршруті; виду використовуваного транспорту; побудови траси маршруту; тривалості подорожі; сезонності; інших факторів

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]