Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
FAKh.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
981.5 Кб
Скачать

87.Структура екскурсій

Вступ – організаційна частина,інформаційна частина. Тривалість вступу 5-7хв. Робиться до початку руху автобусу. Основна частина – розподіляється на під теми. Кожна під тема має декілька питань. Логічні переходи бувають :формальні, неформальні. Заключна частина – дає рекламу тур – фірми, узагальнення, відповіді на питання.

88. Показ і розповідь в екскурсії, їх особливості та співвідношення.

Будь-яка екскурсія базується на поєднанні двох головних елементів: показу екскурсійних об'єктів і розповіді про них. Зазвичай усе, про що йде мова під час екскурсії, має бути представлене в зоровому ряді і спостерігатися екскурсантами. Якщо немає об'єктів, що розкривають тему, не може бути і самої екскурсії. Тому теоретики екскурсійної справи показ вважають первинним елементом екскурсії, а розповідь – вторинним. Співвідношення вказаних елементів може і повинно змінюватися. Показ об'єктів під час екскурсії на певну тему відрізняється від показу під час іншої екскурсії на одну і ту ж тему як за часом показу, так і за методикою проведення. Це ж саме стосується і розповіді. Основні причини розходжень – у зміні змісту екскурсій залежно від особливостей аудиторії; забезпеченості даної теми об'єктами; у характері самих об'єктів; в обсязі фактичного матеріалу, яким володіє екскурсовод; у складнощах огляду і розуміння об'єктів екскурсантами.Показ об'єкта – це система цілеспрямованих дій екскурсовода й екскурсантів, огляд об'єкта під керівництвом кваліфікованого спеціаліста. Показ в екскурсії є сумою трьох елементів:самостійного спостереження екскурсантами об'єкта; ознайомлення екскурсантів з експонатами "портфеля екскурсовода"; показ під керівництвом екскурсовода .Умови для показу: правильно обрані місця спостереження; час, сезон, більш вигідні для показу; можливість відвернути увагу екскурсантів від об'єктів, що не мають стосунку до теми екскурсії; можливість пересування екскурсантів з метою використання методичного прийому при показі об'єкта з різних точок огляду;уміння і навички екскурсовода;Основою екскурсії є зорові сприйняття та уявлення, отримані з участю інших органів чуття. Таким чином, показ виступає у ролі спонуки до початку підготовленої екскурсоводом розповіді. Іншими словами, спочатку в поле зору учасників екскурсії потрапляє об'єкт показу, відтак екскурсовод дає необхідні пояснення до цього об'єкта.Однак у деяких випадках показ і розповідь використовуються одночасно, іноді розповідь передує показу.

Розповідь – умовно прийнята в екскурсійній діяльності назва усного мовлення, тобто повідомлення і пояснення, які екскурсовод дає групі. Розповідь екскурсовода виконує два завдання: а) коментує, пояснює, доповнює побачене; б) реконструює, відновлює те, що не може в цей момент побачити екскурсант.

У ході екскурсії відбувається наростання інформації: від усної до зорової, і навпаки: від зорових вражень до словесних оцінок і висновків.

Вимоги до розповіді: тематичність, сюжетність, конкретність, зв'язність, логічність, стислість, переконливість, доступність викладу, завершеність суджень, зв'язок із показом, науковість.За співвідношенням названих елементів, екскурсії можна поділити на три види: Екскурсія, в якій розповідь переважає показ, використовується для того, щоб заповнити час екскурсії на маршруті між основними об'єктами показу. 2. Екскурсія, в якій розповідь рівнозначна показу. 3. Екскурсія, в якій показ важливіший за розповідь

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]