Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
FAKh.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
981.5 Кб
Скачать

47. Формування та напрями використання доходу тур під-ва

Діючі нині механізми утворення й розподілу доходу в туризмі є результатом ринкового реформування економіки країни та нової системи оподатковування доходів і прибутку підприємств. Основним видом оподаткування доходів туристичних підприємств є податок на додану вартість (ПДВ). Розподіл доходу регулюється законом України "Про оподаткування прибутку підприємств". Крім законів, механізми формування й розподілу доходу підприємств визначаються Положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку.Першим і основним джерелом отримання валового доходу в тур бізнесі є доход від реалізації тур продукту і/або окремих послуг. Це джерело доходу виступає у формі виручки, вираженої в цінах реалізації з урахуванням ПДВ.Скоригований валовий доход туристичних підприємств використовується за трьома основними напрямами:1) відшкодування валових витрат;2) формування фонду амортизаційних відрахувань;3) забезпечення оподатковуваного прибутку.

Доход у будь-якій формі - це результат фінансово-господарської діяльності, який виступає джерелом покриття внутрішніх і зовнішніх зобов'язань підприємств. Тому формування і використання доходу являє собою взаємозалежну систему.У процесі розподілу доходу визначається прибуток (збиток) підприємства.Оскільки з доходу від реалізації туристичного продукту і послуг сплачується ПДВ, то доход після його сплати називається чистим доходом. Чистий доход без собівартості реалізованої туристичної продукції є валовим прибутком (збитком) від реалізації.Різниця між валовим прибутком (збитком) з урахуванням інших операційних доходів і витратами (адміністративними, збутовими та іншими операційними витратами) утворює прибуток (збиток) від операційної діяльності.Прибуток (збиток) можуть одержувати підприємства і від фінансової діяльності. Він виступає як різниця між доходами і витратами, пов'язаними з фінансовою діяльністю. Сума прибутку (збитку) від операційної та фінансової діяльності - це прибуток (збиток) від звичайної діяльності, що підлягає оподатковуванню. Після сплати податку на прибуток від звичайної діяльності (операційної та фінансової) залишається чистий прибуток (збиток) від звичайної діяльності.

48.Гостинність як система, її структура, класифіка закладів гостинності.

Гостинність – створення комфортних умов проживання, спрямоване на реалізацію мети подорожі. Структура: 1. функціонально-господарська а)гостинність (включає розміщення, харчування, дозвілля), б) організація туризму, в) транспортні послуги. 2. Територіально-господарська, 3. інституційно-організаційна. Специфіка послуги гостинності в тому що вона комплескна. Види послуг: 1. основні (розміщення, харчування), 2. додаткові (побутові, торгові, транспортні, анімаційні, медичні). Класифікація ВТО: 1. Готелі і прирівняні до них заклади розміщення (панссіонат – готель квартирного типу, мотелі, клубні заклади, таймшери). 2. Комерційні і соціальні заклади розміщення а) турбази б)туркемпінги в)хостели – уніфіковане обслуговування, г) турсела, д) бунгало. 3. Спеціальні а) гоетлі б) ботель в)лайттелі, г) альпателі – в горах, д) лікувальні флотелі в зонах курортів, е) табори праці та відпочинку, є) транспортні засоби як засоби розміщення. 4. Приватні, які тимчасово використовують туристи. Апартаменти – приватне тимчасове житло з сертифікатом. Готель –підпр-во в сфері обслуговування з надання комплексу послуг тимчасвого відвідувачам, які необхудня для забезпечення життя поза місцем постйного прожив в обсязі розміщення+харчування. Класифікація готелів. 1. за потужністю а) малі до 50 місць, б) надмалі до 20, в) середні 50-300, г)крупні 300-500, д)великі 500-1000, е) готельний комплекс понад 1000. 2. за формою власності а) державна (комунальна або державна відомча), б) приватна (колективна або особиста). 3. за характером роботи: відкриті, закриті, напівзакриті. 4. за місцем розташування: міські, сільські, транспортні, придорожні, курортні, замкові.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]