Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
FAKh.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
981.5 Кб
Скачать

109. Основним районом круїзів Провідні морські круїзні території (регіони) світу.

За географією найбільш активної круїзної діяльності ви­діляють:

  • басейн Карибського моря і Мексиканської затоки;

  • басейн Середземного моря;

  • круїзи в Балтійському морі та навколо Скандинавії із заходом в Норвежські фіорди;

  • круїзи навколо Європи з відвідуванням столичних міст;

™ тривалі круїзи з Північної Америки навколо миса Доб­рої Надії в Індійський океан і далі в Індонезію і Ав­стралію;

- круїзи Океанією (о-ви Фіджі, Туамоту, Самоа, Га-вайські тощо);

-- круїзи в районі Австралії й Нової Зеландії.

Три регіони - Кариби, Середземномор'я та Балтика-Скандинавія багато років традиційно утримують лідер­ство за популярністю серед туристів. Але позиції в цьо­му списку наприкінці 2005 року змінилися. Круїзи Балтикою зараз займають друге місце в світі за популяр­ністю після Карибського басейну. Про це свідчать стати­стичні дані представлені проектом «Балтійський круїз», який включає Данію, Естонію, Фінляндію, Латвію, Ли­тву, Німеччину і Норвегію. Активно зростають відвідування Далекосхідного та Ан­тарктичного регіонів. Серед крупних портів - круїзних центрів, особливо виділяються Майамі (Флорида, США), Генуя (Італія). Майамі вважається провідним круїзним центром світу.

Річковий круїзний туризм у найбільшою мірою розвинений у європейських країнах (Франція, Німеччина, Румунія, Угорщина, Італія). Популярні круїзні маршрути по Луаре, Рейну, Роні, Сені, Ельбі. ), користуються популярністю також річки Польші та РосіЇ(Волга,Кама,Ока). - круїзи по китайських річках Янцзи та Хуанхе, є одними з найстаріших,і традиційно приваблюють туристів. - африканський Ніл – круїз по цій річці включають в обов’язкову прогаму відвідання Єгипту. - в США користуються попитом річні круїзи Гудзоном та Міссісіпі. -Важливими територіями річкових круїзів також є: річкові круїзи Австралією(р. Мюррей),круїзи у В’єтнамі та Камбоджі, річкові круїзи Амазонкою.

110. Перевезення іншими видами транспорту

За видами і різновидам послуги перевезення можна розділити на:

а) наземні види перевезень:

- переміщення та перевезення з допомогою м'язової сили

людини (пішохідні, лижні,велосипедні, рикші);

- за допомогою тварин (в'ючні, тяглові, під сідлом);

механічні засоби: - автомобільний транспорт (колісний, шнековий, гусеничний та іншої);

- рейковий транспорт - залізниці, метро, трамваї, фунікулери, канатні дороги;

- засоби транспорту на повітряній подушці;

б) повітряні види перевезень: - повітряні кулі та дирижаблі, планери і дельтаплани, парашути;

- вертольоти;

- літаки малої авіації, гідролітаки, широкофюзеляжні літаки, надзвукові лайнери;

- космічні апарати;

в) перевезення водним річковим і морським транспортом:

- плоти й гребні човни;

- катамарани;

- парусні судна;

- човни і судна маломірного флоту з механічним приводом;

- річкові та морські судна;

- судна на повітряній подушці;

- підводні судна.

111 Поняття «вільного часу», його структура та аспектиСтруктура вільного часу - сукупність видів діяльності, які характеризують проведення вільного часу. Вона охоплює: індивідуальне споживання культури (читання книг); публічно-видовищне споживання культури (відвідуваність театрів); спілкування з членами родини, родичами, сусідами, друзями тощо; фізичні заняття; розваги та ігри, які сприяють зняттю розумового і фізичного напруження, створенню гарного настрою; пасивний відпочинок; заняття, які є явищами; безцільне проведення часу. Зміст вільного часу - форми занять у вільний час, зумовлені соціальним середовищем, рівнем культури особистості, її самосвідомістю, потребами, інтересами, психологічними якостями. Це один з найважчих для аналізу аспектів феномена "вільний час". Існує кілька принципів оцінки змісту вільного часу. Один з них грунтується на вивченні його структурних елементів. Чим більше видів занять містить структура вільного часу, тим змістовніша і різноманітніша діяльність людини у вільний час, тобто тим вища оцінка змісту вільного часу. При вивченні змісту вільного часу використовують такий показник, як тривалість часу, що витрачається на визначений вид діяльності у вільний час. Зміст вільного часу допомагає охарактеризувати дані про види занять, їхню тривалість, частоту, поширеність, співвідношення між ними тощо. Межі між робочим і вільним часом змінюється залежно від тривалості робочого дня, числа днів щоденного відпочинку і тривалості оплачуваних відпусток, пов'язаних з навчанням без відриву від виробництва і т. ін. Важливу роль у збільшенні вільного часу покликані зіграти науково-технічний процес і розвиток на цій основі невиробничих галузей і сфери послуг, скорочення малоефективних витрат у домашньому господарстві. Класифікація видів діяльності у вільний час можлива насамперед на основі принципу залежності визначених типів використання вільного часу від матеріально-виробничої діяльності людей

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]