Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
FAKh.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
981.5 Кб
Скачать

84. Поняття, ознаки та сутність екскурсії як складової турпродукту.

Сутність та поняття:Гент(теоретик)-дав визначення екскурсії-це форма суспільно-просвітницької роботи,коли група осіб або екскурсантів під керівництвом більш обізнанної особи,екскурсовода,вивчає явища в її природньому оточенні.екскурсія-це цілеспрямованний научний процес пізнання оточуючого світу. Будується на завчасно підібраних об єктах,які розташовані або в природніх умова,або вприміщенні,і показ цих об єктів проводиться під керівництвом кваліфікованного керівництва-екскурсовода. Метою є розкриття чітко вираженної теми. Ознаки екскурсії:1.тривалість (1год-1доба)2.наявність групи екскурсантів (від 10 чоловік) 3.наявність кваліфікованого керівника,екскурсовода,який є спеціалістом певної галузі знань (і мед. Допомоги) 4.на 1місці-зорові враження 5.завчасно спланований маршрут 6.завчасно чітко визначенної теми,яка зумовлює цілеспрямованість підбору і показу об єкту. Ознаки екскурсії 1. Тривалість екскурсії – 1год. – 1доба.

2. Наявність групи екскурсантів – від 10 чол.

3. Наявність кваліфікованого працівника

4. Показ – 1хв., Розповідь – 2хв.

5. Завчасно спланований маршрут

6. Наявність чітко визначеної теми

85.Класифікація екскурсій

Екскурсійна діяльність має свої характерні ознаки: зміст, тематику, склад учасників, місце проведення, впорядкований маршрут, тривалість за часом, форму проведення, спосіб пересування, наявність екскурсовода, тексту екскурсії, об'єктів показу і безпосередньо наявність самих учасників.

За змістом екскурсії бувають багатопланові (оглядові) і тематичні. Тематичні екскурсії, як правило, присвячені одній темі або події. Такі екскурсії поділяються на природознавчі, історичні, літературні, мистецькі, екологічні, виробничі та інші.

За складом учасників екскурсії поділяються на індивідуальні, групові, для школярів та студентів, для місцевого населення та приїжджих.

За місцем проведення екскурсії бувають: по місту, за містом та на міжміських маршрутах (інформація в дорозі).

За способом пересування екскурсії поділяються на пішохідні, з використанням транспортних засобів та комбіновані.

Тривалість екскурсії складає від 1 години до 1 доби.

За формою проведення екскурсії поділяються на звичайні, навчальні, рекламні, екскурсії-лекції, екскурсії-прогулянки, екскурсії-концерти.

86. Екскурсійні об’єкти

Об'єктами екскурсій можуть бути: місця, пов'язані з історичними подіями; природні об'єкти і заповідники; будівлі і споруди; меморіальні пам'ятники і комплекси;об'єкти, пов'язані з життям і творчістю видатних особистостей;пам'ятники мистецтва;експозиції музеїв, картинних галерей, виставок, технічні експонати; археологічні пам'ятки. Класифікація екскурсійних об’єктів За змістом – однопланові об’єкти, багатопланові ( вулиці,будинки) , За функціональним значенням – основні(розкривається підтема) – 15хв. Додаткова(під час переїздів)-1-2хв. За ступенем збереження – об’єкти,що збереглися;перебудовані;реконструйовані;руїни. На кожен об’єкт готується його паспорт.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]