Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Горбачевський В.Я. 2005 - Кримінальне право Укр...doc
Скачиваний:
65
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
2.17 Mб
Скачать

63. Незаконне втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), систем та комп’ютерних мереж і мереж електрозв’язку (ст. 361 кк).

Стаття складається з двох частин, які містять заборонювальні норми, та примітки. Родовим та безпосереднім об’єктом злочину є суспільні відносини, що убезпечують сферу використання електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), систем та комп’ютер­них мереж і мереж електрозв’язку. Предметом злочину є: 1) автоматизовані електронно-обчислювальні машини (АЕОМ) – комп’ю­тери – комплекси апаратно-програмних засобів, що призначені для автоматизованого оброблення інформації; 2) їх системи – це системи, що здійснюють автоматизовану обробку даних, до складу яких входять технічні засоби їх обробки (засоби обчислювальної техніки і зв’язку), а також методи і процедури, програмне забезпечення; 3) комп’ютерні мережі – це комплекси з’єднаних лініями електро­зв’язку АЕОМ чи їх систем; 4) носії комп’ютерної інформації – це фізичні об’єкти, поля і сигнали, хімічні середовища, нагромаджувачі даних в інформаційних системах (наприклад, жорсткі магнітні диски різних типів, гнучкі магнітні диски, оптичні диски тощо); 5) комп’ю­терна інформація – це текстова, графічна чи будь-яка інша інформація (дані), яка існує в електронному вигляді, зберігається на відповідних носіях і може створюватись, змінюватись чи використовуватись за допомоги АЕОМ; 6) мережі електрозв’язку – це сукупність засобів та споруд електрозв’язку, об’єднаних в єдиному технологічному процесі для забезпечення обміну інформацією; 7) інформація, що передається мережами електрозв’язку.

Об’єктивна сторона злочину (ч. 1 ст. 361) характеризується: 1) незаконним втручанням в роботу АЕОМ, їх систем чи комп’ю­терних мереж – це проникнення до АЕОМ, їх систем чи мереж і вчинення дій, які змінюють режим їх роботи або ж повністю чи част­ково припиняють їх роботу, без дозволу (згоди) відповідного власника або уповноважених ним осіб, а так само вплив на роботу АЕОМ за допомоги різних технічних пристроїв, здатних зашкодити роботі машини (наслідком цього діяння є перекручення чи знищення комп’ютерної інформації або носіїв такої інформації); 2) розповсюдженням комп’ютерного вірусу шляхом застосування програмних і технічних засобів, призначених для незаконного проникнення в АЕОМ, системи чи комп’ютерні мережі і здатних спричинити перекручення або знищення комп’ютерної інформації чи носіїв такої інформації – це введення до АЕОМ, їх систем або комп’ютерних мереж шляхом застосування вказаних засобів хоча б одного комп’ютерного вірусу, тобто комп’ютерної програми, здатної в разі її активізації порушувати нормальну роботу АЕОМ, системи чи комп’ютерної мережі, а також знищувати чи пошкоджувати комп’ютерну інформацію; 3) незаконним втручанням у роботу мереж електрозв’язку – це проникнення до мереж електрозв’язку та вчинення дій, які змінюють режим їх роботи або ж повністю чи частково припиняють їх роботу, без дозволу (згоди) відповідного власника або уповноважених ним осіб, а так само вплив на мережі електрозв’язку за допомоги різних технічних пристроїв, здатних зашкодити роботі мереж електрозв’язку (наслідком цього діяння є знищення, перекручення, блокування інформації або порушення встановленого порядку її маршрутизації).

Перекручення комп’ютерної інформації – це зміна змісту або форми інформації, закладеної в носії, коли можливість використання або відновлення цієї інформації або її фрагментів істотно ускладнена. Знищення комп’ютерної інформації – це повна втрата можливості користування відповідною інформацією. Знищення носіїв комп’ютер­ної інформації – це руйнівний (механічний або електронний) вплив на них, внаслідок чого вони стають повністю непридатними і не можуть використовуватися за своїм цільовим призначенням. Програмні засоби – це спеціальні комп’ютерні програми, за допомоги яких можна здійснити несанкціонований доступ до комп’ютерної інформації та які здатні спотворити або знищити інформацію (її носії) через вплив на процес обробки даних. Технічні засоби – це будь-які технічні пристрої, за допомоги яких без використання комп’ютерних програм здійснюється вплив на роботу АЕОМ.

Злочин у першій і третій його формах є закінченим з моменту настання хоча б одного із зазначених наслідків: а) перекручення чи знищення комп’ютерної інформації, знищення носіїв такої інформації – для першої форми; б) знищення, перекручення, блокування інформації або порушення встановленого порядку її маршрутизації – для третьої форми (матеріальний склад). Злочин у другій формі є закінченим з моменту вчинення дій, якими досягається передача на іншу АЕОМ, до системи або комп’ютерної мережі хоча б одного комп’ютерного вірусу чи програми, яка містить такий вірус (формальний склад).

Суб’єкт злочину загальний, тобто фізична осудна особа, яка досягла 16-річного віку.

Суб’єктивна сторона злочину характеризується прямим умислом (ставлення винного до наслідків злочину може характеризуватись як прямим, так і непрямим умислом).

Кваліфікуючою ознакою злочину (ч. 2 ст. 361) є вчинення його: 1) повторно; 2) за попередньою змовою групою осіб; 3) заподіяння ним істотної шкоди (згідно з прим. до ст. 361 істотною шкодою, якщо вона полягає в завданні матеріальних збитків, є така шкода, яка в 300 та більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян).

Покарання за злочин: за ч. 1 ст. 361 – штраф до 70 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправні роботи на строк до 2 років, або обмеження волі на той самий строк; за ч. 2 ст. 361 – штраф від 100 до 400 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, чи обмеження волі на строк до 5 років, чи позбавлення волі на строк від 3 до 5 років.