Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сімейне право - Червоний.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
2.87 Mб
Скачать

§ 6. Правовий режим майна фактичного подружжя

Частина 1 ст. 74 СК передбачає, що якщо жінка та чоловік проживають однією сім'єю, але не перебувають у шлюбі між собою, майно, набуте ними за час спільного проживання, на­лежить їм на праві спільної сумісної власності, якщо інше не встановлено письмовим договором між ними. А відповідно до ч. 2 цієї статті на майно, що є об'єктом права спільної сумісної власності жінки та чоловіка, які не перебувають у шлюбі між собою, поширюються положення гл. 8 СК, що регулює питання, пов'язані з правом спільної сумісної власності подружжя.

Таким чином, ст. 74 СК поширює на осіб, які не перебува­ють у шлюбі між собою, але проживають однією сім'єю, поло­ження СК, пов'язані з набуттям за час спільного проживання права на придбання майна, що регулюють аналогічні відносини між особами, які перебувають у зареєстрованому шлюбі.

Треба зазначити, що наведені положення суперечать правилам ч. 2 ст. 21 СК, які встановлюють, що проживання однією сім'єю жінки та чоловіка без шлюбу не є підставою для ви­никнення у них прав та обов'язків подружжя.

176

Доводиться констатувати, що у ст. 74 СК не закріплені ознаки фактичних шлюбних відносин. Зокрема, не зазначена тривалість спільного проживання жінки і чоловіка, необхідна для визнан­ня їх фактичним подружжям, що утруднює застосування цієї статті на практиці. За таких умов за наявності спору суду важко визначати початковий момент спільного проживання чоловіка та жінки, які не перебувають у шлюбі між собою, а отже, й розмежовувати їх роздільне та спільне майно.

Глава 9

АЛІМЕНТНІ ЗОБОВ'ЯЗАННЯ ПОДРУЖЖЯ

§ 1. Поняття аліментних зобов'язань

Під аліментами треба розуміти утримання, яке одна особа зобов'язана надавати тому, з ким вона перебуває у сімейних правовідносинах, за наявності умов, передбачених законом або договором. На думку деяких авторів, поняття "утримання" та "аліменти" є синонімами1. Однак у цілому перше поняття ширше за друге. Так, за договором довічного утримання (догляду) набу­вач майна зобов'язаний надавати відчужувачу останнього довічне матеріальне забезпечення, тобто утримання (ст. 744 ЦК).

Для сімейних правовідносин характерна взаємна моральна та матеріальна підтримка. Це одна з визначальних рис сім'ї. Тому дружина і чоловік зобов'язані матеріально підтримувати одне одного. Як слушно зазначає 3. Ромовська, обов'язок мате­ріальної підтримки одним із подружжя другого з них виникає з моменту реєстрації шлюбу і має моральний та юридичний характер з часу появи необхідних для цього підстав2.

Особливістю аліментних зобов'язань є їх особистий характер. Вони не передаються і не відчужуються. Це обумовлює при­пинення зазначених правовідносин у разі смерті будь-кого з їх учасників. Особистий характер права на аліменти зумовлює й неприпустимість зарахування аліментних вимог разом з іншими зустрічними вимогами. Аліментні, як й будь-які інші сімейні, правовідносини мають триваючий характер. Тому правомочна

1 Див.: Рясенцев В.А. Семейное право. — М., 1971. — С 111; Афана­сьева.Л.В. Аліментні правовідносини в Україні: Автореф. дис... канд. юрид. наук. - Харків, 2002. — С 8.

1 Див.: Ромовская З.В. Защита в советском семейном праве. — Львов, 1985. - С. 53.

177

особа у будь-який час має право зажадати сплати аліментів незалежно від того, скільки років минуло з моменту виник­нення права на них. До аліментних не застосовується позовна давність.