Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.KL_OTO.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
5.7 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

СХІДНОУКРАЇНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

імені Володимира Даля

ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ІНСТИТУТ

(м. СЄВЄРОДОНЕЦЬК)

КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ

з дисципліни

ОХОРОНА ПРАЦІ В ГАЛУЗІ”

для студентів V курсу деннної

та заочної форм навчання

У х у а л е н про

на засіданні кафедри

технології полімерів

Протокол №

від ___ ___ 2010р

Сєвєродонецьк 2010

Конспект лекцій з дисципліни “Охорона праці в галузі”для студентів IV курсу деннної та заочної форм навчання /Скл. Г.В. Попенко, Єрешко В.П - Сєверодонецьк, ТІ, 2010. - 100 с.

Складачі Г.В. Попенко, доцент, кандидат технічних наук,

В.П. Єрешко, асистент.

Рецензент В.Т. Мякухіна, доцент, кандидат технічних наук

Відповідальгий за випуск Ю.П. Кудюков, зав. кафедрою технології полімерів, професор, доктор хімічних наук

Зміст

Стр

Ввдення

4

Лекція 1. Введення в дисципліну “Охорона праці

у галузі” 5

Лекція 2. Небезпечні і шкідливі фактори виробництва 8

Лекція 3. Потенційно небезпечні об'єкти в зоні

розміщення хімічних об'єктів 31

Лекція 4. Пожежонебезпечне технологічне та

допоміжне устаткування 72

Література 98

Додаток 100

Введення

Поняття «Охорона праці» визначено ст.1 нової редакції Закону України «Про охорону праці».

Охорона праці - це система правових, соціально-економічних, організаційно-технічних, санітарно-гігієнічних і лечебно-профилактичесих мір і засобів, спрямованих на збереження життя, здоров'я й працездатності людини в процесі праці.

Головним завданням охорони праці є створення на кожному робочому місці безпечних умов праці, безпечної експлуатації встаткування, зменшення або повна нейтралізація дії шкідливих і небезпечних виробничих факторів на організм людини й, як наслідок, зниження виробничого травматизму й професійних захворювань.

Охорона праці тісно пов'язана з економікою. Створення безпечних і здорових умов праці сприяє підвищенню його продуктивності й зниженню собівартості продукції. Підвищення продуктивності здійснюється за рахунок зниження стомлюваності працюючих протягом робочого часу, його раціонального використання. Собівартість продукції знижується при зменшенні витрат на компенсацію втрат робочого часу у зв'язку з тимчасовою або тривалою непрацездатністю, а також при зниженні витрат на оплату пільг за роботу в несприятливих умовах.

У Законі «Про охорону праці» уперше в історії України економічні заходи керування охороною праці зведені до рангу державної політики. Цим Законом у суспільстві затверджуються принципово нові взаємини, які базуються на економічному механізмі керування умовами роботи – формуванні у власника (роботодавця) економічної зацікавленості в здійсненні заходів, що стосується поліпшення умов праці.

До основних економічних методів керування охороною прац належатьі:

  • диференційовані тарифи на соціальне страхування залежно від рівня виробничого травматизму, ступеня шкідливості умов праці, ступеня ризику виробництва;

  • фінансування охорони праці;

  • економічне стимулювання.

Якщо внаслідок відповідних профілактичних заходів роботодавцеві вдається досягти належного стану охорони праці, знизити рівень або взагалі уникнути травматизму й професійних захворювань, йому зменшується сума страхового внеску до Фонду соціального страхування від нещасних випадків.

За високий рівень травматизму й професійних захворювань роботодавець виплачує до Фонду соціального страхування від нещасних випадків страховий внесок у розмірі, що перевищує встановлених страховий тариф.

Проведення технологічних процесів на підприємствах відповідно вимогам охорони праці та техніки безпеки дозволить одержати якісни та конкурентноспроможні продукти, і як результат – високі прибутки.

Лекція 1 Введення в дисципліну “Охорона праці в галузі” Основні питання теми

  1. Основні поняття в області охорони праці.

  2. Системи управління охороною праці на підприємстві (СУОП).

  1. Основні поняття в області охорони праці

Одним з найважливіших завдань охорони праці є забезпечення таких умов праці, які б виключали можливість дії на працівників різного роду небезпечних і шкідливих виробничих факторів.

Згідно ст. 153 Кодексу законів про працю, власник підприємства зобов'язаний забезпечити належне технічне устаткування всіх робочих місць і створювати на них умови праці відповідно до нормативних актів по охороні праці.

Умови праці – це сукупність факторів виробничого середовища й виробничого процесу, які впливають на здоров'я й працездатність людини під час його професійної діяльності.

Працездатність – здатність людини до праці, що визначається рівнем його фізичних і психофізіологічних можливостей, а також станом здоров'я й професійною підготовкою.

Безпека – відсутність неприпустимого ризику, що пов'язаний з можливістю завдання збитків.

Безпека праці – стан умов праці, при якому відсутній виробничий травматизм.

Безпека умов праці – стан умов праці, при яких вплив на працюючого небезпечного й шкідливого виробничого факторів взагалі відсутній або не перевищує гранично припустимих рівнів.

Безпека виробничого процесу – здатність виробничого процесу відповідати вимогам безпеки праці під час його проведення в умовах, установлених нормативно-технічною документацією.

Безпека виробничого встаткування – здатність устаткування зберігати безпечний стан при виконанні заданих функцій у певних умовах протягом установленого часу.

Фізично небезпечні виробничі фактори – це рухливі машини, елементи встаткування, продукти, матеріали, підвищена або знижена температура поверхні встаткування або матеріалів, небезпечна напруга електричної мережі, енергія стисненого газу, повітря й т.д.

Біологічно небезпечні й шкідливі виробничі фактори – це біологічні об'єкти, вплив яких на працюючим приведе до травм або захворювання (бактерії, віруси, рослини, тварини).

Психофізичні небезпечні й шкідливі фактори – це фізичні й нервово-психологічні перевантаження.

З погляду охорони праці основними умовами до встаткування є безпека для здоров'я й життя людей, надійність і зручність під час експлуатації. При проектуванні машин і механізмів обов'язково повинні враховуватися ергономічні вимоги: розміщення механізмів керування на робочому місці, зусилля для приведення в дію механізмів керування й т.д.

Діяльністьспецифічна, притамана людині, форма активного ставлення до навколишнього світу. Можна виділити три основні стадії праці: ручна, механізована та автоматизована, які відрізняються величиною фізичного навантаження та нервово- емоційного напрущення, що впливають на фізичні та психічні можливості людини.

Фізична діяльність пов'язана. в основному, з роботою м'язів. При цьму відбуваються витрати енергії. За величиною загальних енерговитрат організму фізичні роботи поділяються на легкі (Iа, Iб), середньої важкості (IIа, IIб) та важкі (III).

Розумова діяльність людини визначається, в основному, участю в трудовому процесі центральної нервової системи та органів чуття (у першу чергу органів зору та слуху). Порівняно з фізичною діяльностю напруженність органів чуття зростає в 5 - 10 разів.

Поділ трудової діяльності на фізичну та розумову досить умовний. При інтенсивній та довготривалій роботі може настати втома, для якоїхарактерним є зниження працездатності. Важливо щоб втома, накопичуючись, не перейшла в переутому, оскількипри ній можливі паталогічні зміни в організмі людини та розвиток захворювань центральної нервової системи.

Гігієнична класифікація праці необхідна для оцінки конкретних розумів та характеру праці на робочих місцях. На основі такої оцінки приймаються рішення , спрямовані на запобігання або максимальне обмеження впливу неспрятливих виробничих чинників.

Оцінка розумів праці проводитися на підставі “Гігієничної класифікації розумів праці за показниками шкідливості та небезпечності чинників виробничого середовища, важкості та напруженості трудового процесу”. Дана класифікація наведена в додатку для самостійного вивчення студентами та для використання в майбутній діяльності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]