Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.KL_OTO.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
5.7 Mб
Скачать

3. Категорі приміщень та будівель за вибухопожежною та пожежною небезпекою

Приміщеня та будівлі за вибухопожежною та пожежною небезпекою поділяються на 5 категорій: А, Б, В, Г, Д.

Категорія А (вибухопожежонебезпечна). Горючі гази, легкозаймисті рідини з температурою спалаху не більше 28 0С в такій кількості, що можуть утворювати вибухонебезпечні паро- і газоповітряні суміші, при спалахуванні яких розвивається розрахунковий надлишок тиску вибуху в приміщенні, що перевищує 5 кПа. Речовини та матеріали здатні вибухати та горіти при взаємодії з водою, киснем повітря або один з одним у такій кількості, що розрахунковий надлишок тиску вибуху в приміщенні, що перевищує 5 кПа.

Категорія Б (вибухопожежонебезпечна). Горючий пил або волокна, легкозаймисті рідини з температурою спалаху більше 28 0С та горючі рідини в такій кількості, що можуть утворювати вибухонебезпечні пило- або пароповітряні суміші, при спалахуванні яких розвивається розрахунковий надлишок тиску вибуху в приміщенні, що перевищує 5 кПа.

Категорія В (пожежонебезпечна). Горючі та важкогорючі рідини, тверді горючі та важкогорючі речовини і матеріали, здатні при взаємодії з водою, киснем повітря або одне з одним лише горіти, за умови що приміщення, в яких вони знаходяться (використовуються) не належать до категорії А чи Б.

Категорія Г негорючі речовини та матеріали в гарячому, розжареному або розплавленому стані, процес обробки яких супроводжується виділенням променистого тепла, іскор, полум’я; горючі гази, рідини, тверді речовини, які спалюються або утилізуються як паливо.

Категорія д. Негорючі речовини та матеріали в холодному стані.

4. Класифікація вибухо- та пожежонебезпечних приміщень (зон)

Згідно з Правилами улаштування електроустановок (ПУЕ), приміщення поділяються на вибухонебезпечні (В – I, В – Iа, В –Iб, В – Iг, В – II, В – IIа) і пожежонебезпечні (П – I, П – II, П –IIа, П – III) зони.

Вибухонебезпечна зона – це простір, в якому є або можуть з’явитися вибухонебезпечні суміші.

Пожежонебезпечна зона – це простір, де знаходяться або можуть знаходитися горючі речовини як при нормальному технологічному процесі, так і при можливих його порушеннях, а також при їх складуванні.

5. Вимоги пожежної безпеки до технологічного встаткування

Вимоги пожежної безпеки аналогічні вимогам загальної безпеки. Дотримання їх необхідно при конструюванні та експлуатації устаткування.

Вибір устаткування тісно пов’язаний з характером технологічних процесів. Наприклад, доцільно:

  1. Застосування беспламенных печей на газоподібному паливі. Вони вигідні у технологічному відношенні в порівнянні із трубчастими печами з газовими форсунками. Витрата палива у беспламенных печах менше на 20 - 30%, в 2 - 3 рази менша площа, в 5 - 7 разів менший обсяг.

  2. Небажано, щоб в апаратурі, тим більше працюючої під тиском і при високій температурі, перебувала велика кількість вогненебезпечних речовин. Тому в подібних випадках варто застосовувати трубчасті апарати: печі, теплообмінники, конденсатори, холодильники. Вони мають менший обсяг, більше високу міцність і менш металлоемки.

  3. Укрупнення установок і комбінування декількох технологічних процесів у єдиному виробничому комплексі дозволять:

    • скоротити число насосів, компресорів, проміжних ємностей і ін.

    • зменшити пожежну небезпеку тому що скорочується загальний обсяг горючих речовин на території

    • широке використання тепла газів, що відходять, і одержуваних продуктів у схемі дозволить відмовитися від пожароопасных агрегатів вогневого підігріву

  4. Трасування технологічних комунікацій. Трубопроводи для пожароопасных речовин не можна прокладати через:

    • електророзподільні пристрої й приміщення

    • вентиляційні камери

    • приміщення СТОСІВ

    • підсобні, адміністративні й побутові приміщення

Обслуговуючий персонал повинен добре знати схеми трубопроводів із вказівкою засувок, що припиняють надходження горючих продуктів при пожежі. Не можна використовувати для транспортування горючих рідин, зріджених і стиснених газів трубопроводи з кераміки, скла, пластмас без спеціальних обґрунтувань.

Видаткові лінії, по яких транспортуються зріджені гази від резервуарів до споживача, захищаються відсічними клапанами, що швидко закриваються при аварійному витіканні газу.

  1. По можливості технологічне й допоміжне устаткування розміщати на відкритих площадках.

  2. Склад сумішей у потоках варто контролювати автоматично. При відсутності такої можливості - застосовувати герметичні пробоотборники.

  3. Автоматизація виробничих процесів повинна передбачати також рішення питань пожежної безпеки. Засоби автоматики повинні забезпечувати усунення утворення горючих сумішей. У взрыво- і пожароопасных умовах необхідно встановлювати безпечні прилади й апаратуру, н-р, пневматичні, механічні, магнітні електроприлади повинні застосовуватися у викоренення виконанні.

  4. У приміщеннях, де можливі випадки утворення горючих газів з концентрацією = 20% від нижньої межі взрываемости, установлюються сигналізатори горючих газів. При їхній відсутності використовують переносні газоаналізатори.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]