Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.KL_OTO.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
5.7 Mб
Скачать

7. Ректифікаційні колони

Одне із основних умов безпечної експлуатації ректификаційних колонн − забезпечення їх герметичноств. Причинами порушення герметичності можуть бути:

  • зростання тиску в апараті зверх допустимого,

  • недостатня компенсація росту линейних размірів за температурними навантаженнями,

  • корозія та ерозія корпусу,

  • механічні ушкодження.

Найбільшою небезпечною причиною різкого збільшення тиску в колоні може бути попадіння в неї води. Миттєве випаренння води визиває таке швидке пароутворення та збільшення тиску, що запобіжні клапани, в силу своєї інерційності, не встигають зпрацьовувати, і може відбутися разрив стінок апарата. Для виключення попадіння води в колону необхідно:

  • следкувати, щоб сировина та зрощування не мали воды,

  • перед подачею острої пари в колону ретельно видаляти конденсат через спеціально встроєні конденсатовідводчики,

  • периодично перевіряти цілісність трубок у підігріваємому кубі, в зрошувальних холодильниках та інших месцях, де можливе проникнення води в апарат.

Зростання тиску в колоні може відбутися також внаслідок порушення температурного режиму процеса ректифікації та перевищення пропускної потужності колони по сировині. Тому необхідне строге дотримання технологічного регламенту.

На випадок недопустимого зростання тиску, колони обладнуються запобіжними клапанами, які скидують частину продукту в факільну лінію. Правилами ПБВХП−74 визначено, що в колоннах з великим числом тарілок (більше 40), ураховується можливість різкого їх опору, що може призвести до значної різниці між тиском в кубовій та верхнійй частях апарата. Тому На випадок недопустимого зростання тиску, колони обладнуються запобіжні клапани рекомендується встанавлювати в кубовій частині колони.

В обгрунтованих випадках допускається установка запобіжних клапанів у верхній частині колони, при цьому їх робочий тиск повинен бути визначений з урахуванням опору тарілок (насадки).

На відводних лініях, які розташовані після запобіжних клапанів, встановлюються вогнеперепонувачі.

Для боротьби з сірководневою і хлороводневою корозією, колони виготовлюють з використанням легірованих сталей. Крім того, в верхню частину ректифікаційної колони подають газоподібний аміак. Витрати аміаку складають тисячні долі відсотків по відношенню до маси переробляємої сировини. Аміак св’язує соляну кислоту і сірководень в менш агрессивні, розчинні в воді речовини. Для захисту від корозії іноді вводять інгібітори, наприклад ІКБ – 2 иа ІКБ – 4, які передчасно розчиняють в гасі.

При вході в колону, парорідинна струя продукту має великі швидкості, що може викликати ерозію стінок апарату. Для захисту корпусу апарата сироину вводять в простір спеціальним пристроєм − улітою, яка має відбійний лист, що приймає удар струї і захисну гильзу, яка змінюється по мірі зносу. На рис. 7.1 показані схеми уліт ректифікаційних колон.

Однією із причин механічного ушкодження колон являється вібрація, яка визивається незадовільним кріпленням корпусу до фундаменту та невірним з’єднанням обв’язуюваючих трубопроводів. При вібрації останніх зношуються фланцові з’єднання і особливо ушкоджуються місця з’єднання трубопроводів з корпусом.

Вібрацію визивають:

  • повітряні потоки,

  • вибрація працюючих машин,

  • пульсуюча подача продукта поршневими насосами та компресорами.

Для зменшення вібрації колони встановлюють на самостійних фундаментах, які не пов’язані з фундаментами насосів, та надійно креплють. В якості опори для колони застосовують металеву циліндричну або конічну обічайку (ее часто називають юбкою), яка має люки для огляду днища колони. Люки приварюють до корпусу колони та опорну плиту, яка поєднана з фундаментом анкерними болтами. Опори ректифікаційних колонних апаратів нормалізовани.

Рис. 7.1. Уліти ректифікаційнх колон: с − для ввода сировини одним потоком; б − для ввода сировини двома потоками; 1 − корпус колони; 2 − балки крепління; 3 − уліти; 4 − штуцер колони; 5 − захисна гільза.

Большую опасность представляет нарушение герметичности колонн, работающих под вакуумом, так как при подсосе воздуха взрывоопасная смесь образуется непосредственно в самом аппарате. К герметичности вакуумных колонн предъявляются повышенные требования; отсасываемые из колонны пары подвергают анализу на содержание кислорода, предусмотрено гашение вакуума инертными газами.

Важное значение имеет надежность работы технологических насосов. При сбросах вакуум-насосов или прекращении подачи пара для эжекторов вакуум в колонне резко падает. Внезапная остановка насоса, подающего орошение в колонну, приводит к тому, что увеличивается поступление в барометрический конденсатор паров нефтепродуктов из колонны, они конденсируются неполностью и часть их через эжектор уносится в канализацию, вызывая опасность пожаров и загрязнение стоков. Для предупреждения аварий предусматривается установка насосов, находящихся в горячем резерве.

Для проведения ремонтных работ внутри колонны ее оборудуют люками или лазами, число, размер и расположение которых определяется диаметром колонны и конструкцией тарелок. Крышки люков и лазов крепятся на шарнирах (петлях). Это избавляет рабочих от необходимости держать крышки при открывании и закрывании на весу и устраняет опасность их падения.

Наружную поверхность ректификационных колонн, для уменьшения потерь тепла и предохранения обслуживающего персонала от ожогов, покрывают изоляцией.

Для удобства обслуживания и ремонта колонны оборудуются по всей высоте маршевыми лестницами с площадками. Согласно ПБВХП−74, на открытых этажерках при наличии постоянных рабочих мест или необходимости обслуживания более трех раз в смену оборудования, расположенного на высоте 18 м и выше, устраиваются грузопассажирские лифты. В производствах, отнесенных по ПУЭ к взрывоопасным, электрооборудование лифтов должно быть во взрывозащищенном исполнении.

Для ликвидации возможных загораний нефтепродуктов при пропусках через фланцевые соединения и люки ректификационные колонны оборудуются стационарным пожарным паропроводом с отводами, снабженными запорной арматурой на каждой промежуточной площадке. На каждой площадке всегда находятся на специальных стеллажах пожарные рукава, снабженные быстро смыкающимися гайками.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]