Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.KL_OTO.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
5.7 Mб
Скачать

9. Електромагнітні поля

Розрізняють природні та штучні електромагнітні поля (ЕМП). Ступінь впливу ЕМП на оганізм людини залежить від діапазону частот, інтенсивності та тривалості дії, характеру випромінювання, режиму опромінювання, розміру опромінюваної поверхні тіла, індивідуальних особливостей організму.

ЕМП можуть викликати: передчасну втому, часті болі голови, погіршення сну, порушення центральної нервової та серцево-судинної системи. При систематичному опромінуванні ЕМП спостерігаються зміни кров’яного тиску, сповільнення пульсу, нервово-психічні захворювання, деякі трофічні явища (випадання волосся, ламкість нігтів та інш.), вплив на центральну нервову систему, підвищення температуру тіла та окремих органів організму (головний мозок, око, нирки, шлунок, кишківник).

Захист від ЕМП радіочастотного діапазону:

  • організаційні заходи: “захист часом”, “захист відстанню”, захист кількістю”, оптимальне розміщення, застосування знаків безпеки та проведення дозиметричного контролю;

  • технічні заходи – екранівання, джерел випромінювання, екранування робочих місць, дистанційне керування технологічними процесами, застосування попереджувальної сигналізації;

  • лікувальнно-профілактичні заходи: попередні та періодичні медогляди, надання додаткової оплачувальної відпустки, скорочений робочий день, допуск до роботи після досягнення 18 років.

ЗІЗ від ЕМП: халати, комбінезони, захисні окуляри та інш.

10. Тепло та його дія на організм робітника.

Температура у виробничих приміщеннях є одним із провідних факторів, що визначають метеорологічні умови виробничого середовища.

Високі температури впливають на здоров'я людини. Робота в умовах високої температури супроводжується інтенсивним потовідділенням, що приводить до зневоднювання організму, втраті мінеральних солей і водорозчинних вітамінів, викликає серйозні й стійкі зміни в діяльності серцево-судинної системи, збільшує частоту подиху, а також впливає на функціонування інших органів і систем - послабляється увага, погіршується координація рухів, сповільнюються реакції й т.д.

Тривалий вплив високої температури, особливо в сполученні з підвищеною вологістю, може привести до значного нагромадження тепла в організмі (гіпертермії). При гіпертермії спостерігається головний біль, нудота, блювота, часом судороги, падіння артеріального тиску, втрата свідомості.

Дія теплового випромінювання на організм має ряд особливостей, однієї з яких є здатність інфрачервоних променів різної довжини проникати на різну глибину й поглинатися відповідними тканинами, роблячи теплову дію, що приводить до підвищення температури шкіри, збільшенню частоти пульсу, зміні обміну речовин й артеріального тиску, захворюванню очей.

Теплове випромінювання (інфрачервоне випромінювання) являє собою невидиме електромагнітне випромінювання з довжиною хвилі від 0,76 до 540 нм, що володіє хвильовими, квантовими властивостями. Інтенсивність тепловипромінювання виміряється у Вт/м . Інфрачервоні промені, проходячи через повітря, його не нагрівають, але, поглинувшись твердими тілами, промениста енергія переходить у теплову, викликаючи їхнє нагрівання. Джерелом інфрачервоного випромінювання є будь-яке нагріте тіло.

Метеорологічні умови для робочої зони виробничих приміщень регламентуються ДЕРЖСТАНДАРТ 12.1.005-88 “Загальні санітарко гігієнічні вимоги до повітря робочої зони” і Санітарними нормами мікроклімату виробничих приміщень (СН 4088-86).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]