Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.KL_OTO.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
5.7 Mб
Скачать

3. Освітлення виробничих приміщень.

Серед чинників зовнішньго середовища, що впливає на організм людини в процесі праці, світло займає одне з перших місць. Адже відомо, що майже 90 % всієї інформації про довкілля людина одержує через орган зору. Під час здійснення трудової діяльності втомленність очей залежить від напруженості процесів, що супроводжують зорове сприйняття. До таких процесів належать адаптація, акомодація та конвергенція.

Адаптаціяпристосування ока до зміни умов освітлення (рівня освітлення);

Акомодаціяпристосування ока до зрозумілого бачення предметів, що знаходяться від ньго на неодинаковій відстані за рахунок зміни кривизни кришталика.

Конвергенціяздатність ока прирозгляданні близьких предметівзаймати положення, при якому зорові осі обох очей перетинаються на предметі.

Стробоскопический эффект – явление искажения зрительного восприятия вращающихся, движущихся или сменяющихся объектов в мелькающем свете, возникающее при совпадении крайности частотных характеристик движения объектов и изменения светового потока во времени в осветительных установках, выполненных газоразрядными источниками света, питаемыми переменным током.

Степень защиты глаз от блесткости зависит от величины защитного угла, создаваемого отражателем, а в люминесцентных светильниках – планками экранирующей решетки. Защитный угол должен быть не более 300.

При поганому освітленні людина швидко втомлюється, працює менш продуктивно, зростає потенційна небезпека помилкових дій і нещасних випадків. Згідно із статистичними даними, до 5% травм можна пояснити недостатнім або нераціональним освітленням, ав 20% воно сприяло виникненню травм. Врешті, погане освітлення може привести до професійних захворювань, наприклад, таких як робоча мнопія – короткозорість, спазм акомодації.

Для створення оптимальних умов зорової роботи слідвраховувати також кольорове оточення. Так, при світлому пофарбуванні інтер’єру збільшується кількість відбитого світла, рівень освітлення підвищується на 20 – 40%, різкість тіней зменшується, покращується рівномірність освітлення. При надмірній яскравості джерел світла та предметів, що знаходять у полі зору, може відбутись засліплення працівника. Нерівномірність освітлення та неоднакова яскравість навколишніх предметів призводять до частої переадаптації очей під час роботи і, як наслідок цього – до швидкого втомлення органів зору. Тому поверхні, що добре освітлюються і знаходяться у полі зору, краще фарбувати в кольори середньої світлості, коефіцієнт відбиття яких знаходится в межах 0,3 – 0,6, і, бажано, щоб вони мали матову або напівматову поверхню. Ступінь захисту очей від блискості залежить від величини захисного вугла, що виникає відбиттям від блискучої поверхні. Захисний вугол повинен бути не більше 300.

Основні вимоги до виробничого освітлення. Виробниче освітлення повинно відповідати наступним вимогам:

  • створювати на робочій поверхні освітленність, що відповідає характеру зорової роботи і не є нижчою за встановлені норми;

  • забезпечувати достатню рівномірність та постійність рівня освітлення у виробничіх приміщеннях, щоб уникнути частою переадаптації органів зору;

  • не створювати на робочій поверхні різких та глибоких тіней (особливо рухомих);

  • повинен бути достатній для розрізнення деталій контраст поверхонь, що освітлюються;

  • не створбвати небезпечних та шкідливих чинників (шум, теплові випромінювання, небезпека уражень струмом, пожежо- та вибухонебезпека світильників);

  • повинно бути надійним і простим в експлуатації, економічним та естетичним.

Види виробничого освітлення. Залежно від джерела світла виробниче освітлення може бути природнім та штучним. Природне освітлення поділяється на: бокове (одно- або двостороннє), верхнє (ліхтарі та отвори в дахах і перекриттях), комбіноване. Штучне освітлення може бути загальним, місцевим та комбінованим.

За функціональним призначенням штучне освітлення поділяється на робоче, аварійне, евакуаційне, охоронне, чергове.

Як джерела штучного освітлення широко використовуються лампи розжарювання та газорозрядні лампи. Основним недоліком газорозрядних ламп є пульсація світового потоку, що може зумовити виникнення стробоскопічного ефекту – явища спотворення зорового сприйняття об’єктів, які рухаються, обертаються чи змінюються в пульсуючому світлі, що виникає при збігові кратності чатотних характеристик руху об’єктів і зміни світового потоку в часі освітлювальних установок газорозрядних ламп, які живляться змінничм струмом. Таке спотворене зорове сприйняття може призвести до нещасного випадку, оскільки об’єкт, що рухається , чи обертається може здаватися нерухомим. До недоліків цих ламп можна віднести також складність схеми вимикання, шум дроселів, значний час між вмиканням та запалюванням ламп, високу вартість.

До недоліків ламп розжарювання можна віднести: велику яскравість, низьку світлову віддачу, малий термін експлуатації, переважання жовто-червоних променів у порівнянні з природним світлом, не придатні для роботи в умовах вібрації та ударів, висока температура нагрівання, що робить їх пожежонебезпечними.

Світильник – це прилад, що складається із джерел світла (лампи) та освітлювальної арматури Світильники відрізняються сітлотехнічними (світлорозподілення, крива сили світла, коефіцієнт корисної дії та захисний кут) та конструктивними характеристиками. Залежно від конструктивного виконання світильники можна підрозділити на: відкриті, захищені, непроникного виконання, вибухозахищеного виконання.

При проектуванні штучного освітлення необхідно вирішити наступне:

  • вибрати систему освітлення, тип джерела світла, тип світильників

  • визначити розташування світлових приладів,

  • виконати розрахунки штучного освітлення.

  • Визначити потужність світильників та ламп.

Розрахунки освітлення промислових приміщень надані у методичних вказівках до виконання практичних занять.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]