Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
RFP.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
120.46 Кб
Скачать

27. Визначити основні проблеми непрофесійних учасників фінансового ринку, які зумовлюють виникнення фінансового посередництва.

Основні проблеми: низька кваліфікація при здійснення власних інвестицій: незначні можливості в отриманні інформації, недостатньо навичок адекватного сприйняття інформації; неспівпадіння наявних фінансових ресурсів за ознакою вартості, обсягу, часу із середніми показниками попиту на ресурси від інших непрофесійних суб’єктів; технічна проблема участі непрофесійного учасника в операціях на фінансовому ринку; вартість витрат при здійсненні операцій на фінансовому ринку: індивідуальні витрати і вартість фінансової послуги порівнюються. Виникають відносини на ринку фінансових послуг: безпосередня участь реального суб’єкта-заощаджувача і реального суб’єкта-отримувача коштів; між реальним заощаджувачем і фіктивним отримувачем; між фіктивним заощаджувачем і реальним отримувачем коштів; між двома фіктивними сторонами; Поділ зумовлений необхідністю оцінки витрат на здійснення операції.

28. Визначити причини процесу дезінтермедіації на фінансовому ринку.

Дезінтермедіація – це процес при якому: 1)позичальники та кредитори не використ трад методи фін посередництва (розміщ, залуч) в банк установах, а знаходять інші шляхи звертання до ринку ЦП або до його проф учасників 2) суб фін ринку залуч кошти або надають кошти безпосередньо один одному зовсім не корист послугами, що надають фін посередники. Це ситуація, коли фінансові інститути не мають можливості виконувати свої посередницькі функції. Причинами процесу дезінтермедіації на фінансовому ринку може бути відтік заощаджень з фінансових інституцій на неорганізовані ринки цінних паперів. Це відбувається тому: Сек’юритизація (оформлення фінансових зобов’язань у вигляді фін. інструментів – ЦП). 2.Порівняні витрати з урахуванням ризику – стає дешевше залучити кошти без послуг фінансового посередництва у разі самостійного здійснення споживачами фін послуг операцій з фін активами. Відбувається відхід від фінансових посередників, їх непотреба.

29. Визначити роль та місце домогосподарств як суб’єктів ринку фінансових послуг.

В економіці країн можна виділити 4 сектора, щоб прослідкувати рух грошових коштів. Одну з провідних ролей у грошовому русі відіграють домогосподарства. Домог-ва- нетто-оферент фін ресурсів.Домогосподарства значну частку капіталу формують за рахунок власних коштів і незначну – за рахунок кредиту. Саме в домогосподарствах утворюється основний надлишок фінансових коштів, який направляються на фінансування конкретної фірми, державного сектору та розміщуються в фінансових інститутах. Виділяють 2 види заощаджень домогосподарств: поточні, які мають короткий термін обігу і переслідують споживчі цілі, та інвестиційні заощадження, які формуються на довгий період часу і переслідують ціль отримати інвестиційний доход. На фінансовий ринок домогосподарства можуть виходити самі чи за допомогою фінансових посередників. В першому випадку вони беруть на себе всі ризики, що виникають при інвестиціях, в другому – частину ризику переймають фінансові посередники, які приймають кваліфіковані рішення про напрям інвестування.

30. Визначити роль та місце комерційних підприємств як суб’єктів ринку фінансових послуг.

Комерційні підприємства являють собою крупних позичальників на ринку фінансових послуг, яким необхідні фінансові ресурси як для вирішення короткострокових завдань, так і для реалізації довгострокових інвестиційних проектів. Тому підприємства залучають фінансові кошти як на ринку капіталів, так і на грошовому ринку. На відміну від держави, яка випускає тільки боргові цінні папери, підприємство може залучати кошти шляхом емісії і боргових зобов’язань (облігації) і дольових цінних паперів (акцій). Вибір конкретного способу залучення ресурсів залежить від фінансового стану компанії, вартості залучення капіталу, насиченості ринку акціями та інших факторів.

31. Визначити роль та місце державного сектора на ринку фінансових послуг

Держава - учасник ринку фін послуг, виступає регулятором рфп в особі органів держ влади уповноважених на здійснення регуляторних дій на відповідному сегменті рфп. Державний сектор відіграє в економіці важливу роль у процесі руху фінансових коштів. З одного боку держава є найбільшим позичальником фінансових ресурсів на фінансовому ринку, оскільки позики на зовнішньому та внутрішньому фінансових ринку є одним з основних джерел фінансування видатків, крім податкових надходжень та надходжень від реалізації державних активів. ОВДП, казначейські векселі. Великий споживач фін послуг. З іншого боку держава кредитує домогосподарства, конкретні фірми та фінансових посередників, надає певні пільги, фінансову допомогу. Крім того, держава за допомогою засобів фондового ринку не лише привертає позики, а і регулює фінансові відносини шляхом: випуску державних короткострокових зобов’язань (регулює % ставки банків), перерозподіляє фінансові ресурси для фінансово крупних інвестиційних проектів. Шляхом продажу ЦП держава забирає з обігу частину грошових коштів, зменшуючи темпи інфляції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]