Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
RFP.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
120.46 Кб
Скачать

7. Дати визначення поточної валютної операції.

Валютні операції – будь-які платежі, повязані з переміщенням валютних цінностей між субєктами валютного ринку. Для визначення кола валютних послуг на валютному ринку потрібно визначити види операцій, що здійснюються суб’єктами цього ринку. Існує 2 види валютних операцій: поточні валютні операції та операції, пов’язані з рухом капіталу. До поточних операцій відносяться операції, пов’язані зі здійсненням платежів в іноземній валюті, які мають чітко визначений термін проходження платежу, мають односторонній рух валютних цінностей та не призводять до виникнення подальших взаємних прав та зобов’язань між сторонами розрахунків. Прикладом цього може бути перерахування коштів у вигляді заробітної плати, пенсій, дивідендів та інше.

8. Дати визначення валютної операції, пов’язаної з рухом капіталу.

Валютні операції – будь-які платежі, повязані з переміщенням валютних цінностей між субєктами валютного ринку. Для всіх валютних цінностей, крім валюти, можливі два варіанти їх виникнення як платіжних засобів: безпосередній та опосередкований. В процесі збільшення обох видів розрахунків у платника і отримувача виникають певні ризики. Для того, щоб визначити характеристики, всі види валютних операцій поділяють на дві групи: поточні операції та операції, пов’язані з рухом капіталу. Операції, пов’язані з рухом капіталу характерні тим, що після передачі валютних цінностей у сторін в процесі розрахунку виникають довгострокові взаємні права і обов’язки, а також операція може призводити до виникнення додаткових поточних операцій: надання кредитів, здійснення інвестицій.

9. Дати визначення економічного валютного ризику.

Валютні ризики, які оцінюються при здійсненні операцій на гошовому ринку включають в себе: економ вал ризик, транзакційний вал ризик, трансляційний вал ризик. Економічний валютний ризик являє собою ймовірність несприятливого впливу змін обмінного курсу на економічне становище фірми, зокрема ймовірність зменшення обсягу товарообігу або зміни цін на сировину і готову продукцію порівняно з іншими цінами на внутрішньому ринку. Цей ризик несе будь-якйи субєкт зовнішньої діяльності, при русі валютної цінності. Він не визначений по строку, по сумі, по валюті. Він не хеджується. Найбільше економічному ризикові підлягають суб’єкти зовнішньоекономічної діяльності – від зміни курсу національної валюти по відношенню до тих валют, в яких цей суб’єкт здійснює свою господарську діяльність. Найменше економічному ризикові підлягають підприємства, що мають витрати лише в національній валюті і не мають альтернативних джерел факторів виробництва, на які можуть вплинути зміни валютного курсу.

10. Дати визначення транзакційного валютного ризику.

Валютні ризики, які оцінюються при здійсненні операцій на грошовому ринку включають в себе: економ вал ризик, транзакційний вал ризик, трансляційний вал ризик. Транзакційний валютний ризик (оперативний) – це ризик, який виникає при зміні курсу національної валюти до валюти, в якій здійснюється розрахунок за конкретною операцією. Він є чітко визначеним за строком, оскільки його дія припиняється після закінчення дії договору. Також він визначається за конкретною валютою, в якій відбулась операція. Покупець і продавець несуть валютні ризики. Після закінчення операції для платника ризик закінчується, для отримувача ризик стає загальним. Транзакційний валютний ризик є основним видом для поточної валютної операції. За допомогою векселя здійсн хеджування транзакційного ризику, оскільки за цим ризиком чітко визнач валюта, строк існування ризику.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]