Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
RFP.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
120.46 Кб
Скачать

48. Протест за векселем. Ризики при опротестуванні векселів.

Протест векселя – офіційно засвідчена вимога здійснення встановлених законодавством про вексельний обіг дій за векселем і свідчення про їх невиконання. Векселетримач пред’являє нотаріусу (або судовому виконавцю) несплачений вексель, нотаріус вимагає від платника оплати, і в разі неодержання, видає векселетримачу акт про протест. Акт про протест зберігає по цьому векселю силу вексельного права: векселетримач має право вимагати оплати вексельної суми від усіх осіб, які поставили на векселі свої підписи і які відповідають у другу чергу в порядку регресу. Ризики: 1)прострочка оформлення протесту (2 дні з моменту платежу) Наслідок: втрата вимог до лінії регресу (індосантів).2) специфічний – несвоєчасність або відсутність повідомлення про здійснення протесту (протягом 4-х роб днів після здійснення протесту). Особа, яка отримала повідомлення про протест по векселю повинна повідомити про здійснення протесту наступного індосамента протягом 2 роб днів з дати отримання повідомлення. У випадку, коли повідомлення було здійсн несвоєчасно, або нездійснено взагалі, б.я. особа яка не отримала або несвоєчасно отримала повідомленняу випадку предявлення до неї позову за вексельним зобовязанням має право подати зустрічний позов проти особи винній у неподанні або несвоєчасному поданні повідомлення на покриття непередбачених збитків, які виникли внаслідок неповідомлення цієїх особи про протест по векселю, на суму яка не перевищує вексельного зобовязання. Факторами ризику є: національні особливості здійснення протесту та віддаленість місця платежу від фактичного місця векселетримача. Національні особливості можуть встановлювати механізм документообігу між трьома суб’єктами вексельного права: векселетримачем, нотаріусом та платником, які можуть привести до прострочки оформлення прострочки з вини векселетримача. Недоліком прострочки оформлення протесту є втрата векселетримача можливості звертати позовні вимоги на індосантів за лінією регресу.

49. Захист прав власника векселя.

Захист прав власника векселя регулюються нормативними актами. В більшості країн вексельне право має відмінності від цивільного права і носить наставлялний х-р: Ним заборонено все, що не дозволено. Обіг векселя суворо регламентовано. Сукупність юр. норм, які регулюють векс. обіг, а т-ж взаємовідносини учасників, складають вексельне право. Склалиь дві системи забезпечення використання векселів: 1-а сис-а баз на Женевській вексельній конвенції та відповідно в уніфікованому законі про Прості та переказні векселі. 2-а система баз на англо-саксон вексельному праві, законі Великобританії Про переказний вексель. Третя група країн ка не приєдналась до жодної з систем використ внутр законо-во. Наявність декількох систем міжнао права зумовлює невідповідність форм та реквізитів платіжних інструментів законодавства країни в якій він був емітований. Суворий х-р векс. права покликаний: 1.Компенсувати ту простоту, з якою вексель потрапляє в обіг. Емісія векселя не передбачає процедури держ. реєстрації, а також б-яких вимог до емітента, крім наявності право- чи дієздатності. 2.Забезпечити спрощений х-р судового розгляду претензій кредитора. України приєдналася до Женевської конвенції (Єдино образний з-н про простий та переказний вексель). Вексель, як простий так і переказний, вчасно не оплачений, втрачає значення особливого боргового зобов’язання, а силу вексельного права зберігає його в тому випадку, якщо був своєчасно опротестований. Протест – офіційно завірена вимога оплати та її одержання.

50. Визначити поняття чека, види чеків та сутність обов’язкових реквізитів чека та особливості його обігу.

Чек – це письмове розпорядження власника поточного рахунку банку, в якому відкрито рахунок, виплатити вказану суму грошей пред’явнику чека. Розрахунки чеками застосовуються переважно в платежах за отримані товари, виконані роботи, надані послуги, а також у деяких нетоварних операціях. Види чеків: акцептований – той, що має акцепт банку; банківський – для здійснення комерц. платежів гол. чином нетоварного х-ру.; бланковий – в якому не вказана сума; зворотний чек – “відповідь” на невірно заповнений чек; дорожній чек – купується клієнтом банку і може обмінюватися на готівку. Іменний; лімітований (з ліміт. книжки) – загальна сума платежу обмежена; відкритий – для одержання готівки; розрахунковий – для б/г рр.; фіктивний – виписаний на неінкасовану суму. Чек має бути пред’явлений до оплати протягом 10 днів, не враховуючи дня виписки. Чек є формальним документом, що має наступні реквізити: Найменування “Чек”; Проста та нічим не зумовлена вимога сплатити вказану суму у чеку; Найменування того, хто має отримати платіж; Дата та місце складання чеку; Місце, де здійснюється платіж; Підпис чекодавця. Обертається чек за допомогою механізму індосаменту.

Утримувач чеку може встановити, що за чеком не може бути отримана готівка, тобто він є тільки розрахунковим. До чека не застосовується можливість повторного використання в обігу, тобто якщо чек пред’являється до оплати, він погашається. У випадку неоплати чека до нього застосовується стандартна процедура протесту та стандартна процедура повідомлення індосантів. Характерною особливістю є те, що по них встановлено специфічні терміни позовної давності, яка складає 6 місяців. Особлив: дуже короткострок плат інс-т.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]