Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
RFP.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
120.46 Кб
Скачать

20. Дати визначення фондового ринку як сегменту фінансового ринку.

Фондовий ринок, синонімом якого є “ринок цінних паперів”, інтегрує операції щодо випуску та обігу боргових документів, інструментів власності, а також їхніх похідних. РЫНОК, ФОНДОВЫЙ – составная часть финансового рынка, на котором осуществляются операции с ценными бумагами. Первичное размещение ценных бумаг эмитентами относится к первичному Ф.р., последующие операции по купле-продаже ценных бумаг образуют вторичный Ф.р. Различают биржевой Ф.р., участниками которого являются фондовые биржи, фондовые отделы товарных и валютных бирж, и внебиржевой Ф.р. с участием инвестиционных фондов, банков, брокерских фирм и других организаций, совершающих операции с ценными бумагами. Фондовий ринок охоплює частину кредитного ринку і повністю ринок інструментів власності. Фондовий ринок поділяється на: біржовий (організаційно оформлений, постійно діючий ринок, який зосереджує попит і пропозицію ЦП, сприяє формуванню їх біржового курсу, тобто торгівля цінними паперами відбувається на організованій біржі), позабіржовий (поза біржою), первинний (первинна емісія ЦП та їх розміщення), вторинний (вторинна і наступна купівля-продаж ЦП). Об`єктом операцій на ФРУ є цінні папери (ЦП). Принципи функціонування ФРУ: соціальна справедливість, надійність захисту інвесторів, регульованість, контрольованість, ефективність, правова упорядкованість, прозорість, відкритість, конкурентність рівність можливостей і збалансованість. Ринок, на якому переважають учасники, що розраховують на зниження цін і продають із надією купити пізніше, коли ціни знизяться ще більше, називається “ведмежий” ринок. Ринок, на якому переважають суб`єкти, що купують із розрахунком на підвищення цін – “бичачий” ринок.

21. Навести класифікацію цінних паперів за характером випуску.

Цінні папери за характером випуску: *емісійні (акції, облігації) – передбачають випуск визначеної кількості ЦП одного виду з однаковими характеристиками, закріпленими правами та обов’язками. Однородна сукупність, масові, однакові права для залучення ресурсів. *неемісійні (векселі, чеки) – ЦП, що випускаються індивідуально, мають індивідуальні права та обов’язки. Випускаються під конкретні операції. Такий самий порядок обігу як в емісійних. Цей поділ вживається не за формальною ознакою, а за фактом, бо вексель може бути емісійним. Неемісійні ЦП не підлягають держ. реєстрації, а емісійні – підлягають.

22. Навести класифікацію цінних паперів за механізмом обороту.

За механізмом обігу цінні папери поділяються на: ринкові (з вільним обігом), які можна перепродувати, неринкові (без вільного обігу), які дозволено продати тільки один раз: емітент продає цінні папери інвестору , який у цьому разі є не тільки першим, а й останнім покупцем цінних паперів такого виду. Якщо емітентом встановлено додаткові умови обігу, які передбачають передачу права власності на цінні папери, то вони вважаються неринковими. Існують цінні папери, обіг яких обмежено законодавством – це теж неринкові цінні папери. Приклад: 1.Акції не можуть обертатися на фондовому ринку за законодавством. 2.Акції ін вест. фондів відкритого типу не мають обігу на фондовому ринку. 3.Акції ВАТ не мають ніяких законних обмежень – можуть обертатися.

23. Класифікація ЦП за видами засвідчуваних прав

Цінні папери – це грошові або фінансові інструменти, що затверджують право власності, визначають відносини між особою, що їх випустила (емітентом) та їх власником і передбачають отримання доходів у вигляді дивіденду або %, а також можливість передачі майнових та інших прав іншим особам. За видами засвідчуваних прав ЦП поділяють на: Пайові – це ЦП, що засвідчують дольову участь власника в капіталі емітента або в сукупних активах емітента та надають право власнику у переважній кількості випадків на участь в управлінні справами емітента (прості акції) та розподілу прибутку. Боргові закріплюють різні види боргових зобов’язань емітентам перед власником ЦП та надають право отримання фінансового доходу у вигляді % та гарантованої суми випуску у вказані терміни. До цієї групи відносять державні облігації (облігації державних позик), облігації підприємств, інвестиційні сертифікати, ощадні сертифікати банків. Похідні ЦП засвідчують право власника на здійснення визначеної операції з базовими активами на умовах, визначених цим ЦП (купівля/продаж ЦП). Баз активом може бути: акції, облігації, іноземна валюта, реальні активи (сировина, с/г продукція, паливо, інші).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]