Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
RFP.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
120.46 Кб
Скачать

14. Дати визначення ринку середньо- та довгострокових кредитів як сегменту фінансового ринку.

Ринок банківських позик - частина фінансового ринку, на якому використовуються фінансові інструменти, що створюються банками для забезпечення руху фінансових ресурсів в економіці.

В сучасних умовах основна частина фінансових інструментів ринку банківських позик має короткотерміновий характер і тому ринок банківських позик можна розглядати як частину грошового ринку.( Разом з тим, слід пам’ятати, що ринок банківських позик не обмежується тільки короткотерміновими фінансовими інструментами, наприклад, у США середній термін банківських позичок складає від 4 до 5 років). В залежності від терміну надання банківські кредити поділяються на: короткострокові, середньострокові та довгострокові. Класифікація позичок у відповідності з цим критерієм у різних країнах варіюється. Короткострокові кредити можуть надаватися банками у разі тимчасових фінансових труднощів, що виникають у зв’язку з витратами виробництва та обігу, незабезпечених надходженнями коштів у відповідному періоді. Середньострокові кредити надаються на оплату обладнання, поточні витрати, на фінансування капітальних вкладень.

Довгострокові кредити можуть надаватись для формування основних фондів.

В країнах із розвиненою ринковою економікою позики в розстрочку широко практикуються при середньо- і довгостроковому кредитуванні, для придбання юридичними та фізичними особами рухомого і нерухомого майна.

15. Навести класифікацію позик за видами процентних ставок.

Ринок позичкового капіталу – система ек-х відносин, що виникають між спеціаліз-ми фін-кредит. установами, які виступають переважно як кредитори, та ін. суб’єктами фін. ринку з приводу надання цими суб’єктами позичок переважно в грош. формі. Найбільш загальна класиф-я позичок – за осн. умовами надання позичок, яка в свою чергу включає класифікацію позик за видами проц-х ставок. За характером визначення процента позички бувають: З фіксованою % ставкою; З плаваючою % ставкою. Фіксована % ставка застосовується за згодою сторін і притаманна стабільній економіці та короткостроковим кредитам. Плаваюча % ставка є засобом зменшення ризику втрат в умовах нестабільної економіки, значних темпах інфляції і при довгостроковому кредитуванні. У цих ситуаціях відповідно до кредитної угоди % ставка переглядається і прив’язується до облікової ставки НБУ з урахуванням ситуації на кредитному ринку.

16. Навести класифікацію позик за умовами погашення.

Найбільш загальна класиф-я позичок – за осн. умовами надання позичок, яка в свою чергу включає класифікацію позик за умовами погашення. Щодо способу повернення розрізняють позички, що повертаються: поступово (в розстрочку); водночас, тобто одноразовим платежем після закінчення строку; відповідно до особливих умов, передбачених у кредитних угодах; за вимогою кредитора; з регресією платежів. Поступовий порядок погашення (в розстрочку) встановлюється щодо довгострокових кредитів, а також тих, які надаються перманентне відповідно до встановленої позичальником кредитної лінії. Одноразовим платежем здійснюється повернення одноразових короткострокових позичок, які опосередковують поточну виробничу діяльність підприємця. Особливі умови повернення передбачаються при застосуванні окремих видів кредиту, зокрема контокорентного, за овердрафтом, під заставу векселів тощо. Особливість тут полягає в тому, що повернення позички здійснюється за ініціативою не позичальника, що є загальною нормою, а банку шляхом зарахування поточних надходжень коштів безпосередньо на позичковий рахунок. За вимогою кредитора стягуються позички у тих випадках, коли клієнт порушує принципи кредитування, зокрема цільовий характер, строковість, або не виконує умови кредитної угоди щодо звітності та іншої обов'язкової інформації, що має надаватися банку. З регресією платежів повертаються кредити, які видані під гарантію, поручительство або інше боргове зобов'язання третьої особи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]