Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
RFP.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
120.46 Кб
Скачать

62. Проаналізувати систему односторонніх методів хеджування ризику.

Ринок послуг з хеджування ризику – це система взаємовідносин між суб’єктами з приводу купівлі-продажу спеціального виду фінансової послуги – прийняття ризику конкретного суб’єкта. Існують 2 групи методів хеджування: двосторонні методи хеджування та односторонні. Односторонні угоди з хеджування ризику – це специфічні послуги на грошовому ринку та фондовому ринку. Вони полягають у наступному: коли одна із сторін без погодження з іншою та можливо без повідомлення іншої самостійно здійснює угоди з третіми особами, спрямовані на хеджування власних ризиків. Односторонні методи хеджування використовуються стороною угоди послуг, які надаються фінансовими посередниками на відповідних сегментах ринку фінансових послуг: використання послуг спеціалізованих страховиків, укладання строкових угод – придбання похідних ЦП за допомогою яких хеджуються відкрита позиція по основній угоді. До специфічних послуг на фондовому ринку відносяться: Надання фінансових гарантій; Акціонерне та авальне кредитування; Факторинг; Форфейтинг. Послуги конкурують між собою. На вибір послуги впливають її вартість для споживача, яка розраховується виходячи з платежів на користь посередника та порядку розрахунків з ними, та сукупності прав та обов’язків.

63. Захист прав споживачів фінансових послуг за рахунок цільових фондів.

Права споживачів ФП можуть захищатися через форм-ня цільвих грош фондів, спрямованих на відшкодування можливих збитків споживачів ФП. Фонди форм-ся: а) на рівні самих фін посередників (при цьому закон-ство встановлює мін обсяги цих фондів) б) на централізованому рівні (як окремі централізовані грош цільові фонди) При цьому відповідні фін посередники повинні формувати ці фонди за рах-к джерел, визначених спеціальним закон-ством (наприклад, кред.спілка – громадська орг-ція - формує резерв.фонд). Джерела – вступні внески та відрахування від прибутку. КБ формують рез.фонди з відрахувань від прибутку, % від страх фонду. На Україні – Централізований фонд захисту вкладників – до 500 грн.

64. Розкрити зміст сис-ми пруденційного регул-ня д-ті фін посередників.

Пруденц.регул-ня д-ті конкретних фін посередників включає: встановлення базових нормативів д-ті та відпов-ті фін посередників, які забезпечують з одного боку захист споживачів послуг фін посередників, з іншого – стабільність сис-ми цих фін посередників. Т.ч. по першому напрямку встановл-ся: а) нормативи відповідальності посередника (може встановлюватися конкретна організаційно-правова форма фін пос-ка і конкретні нормативи відповідальності для відповідної орг-правової форми); б)обмеження по конкретним операціям (регул-ня нормативів здійсн. оп-цій – можуть встановл. граничні нормативи по сукупності операцій). Забезпечення стабільності сис-ми – регул-ся операції між однотипними фін посередниками. Т.ч. внутрі сис-ми операції несуть регульований ризик ланцюгової реакції інституціонального сегменту РФП. (один інв-ний фонд не може придбати ЦП іншого івестиц фонду). Існують нормативи, що накопичують угоди на невиконання послуг між торгівцями (п`ятикратний); безпосередньому споживачу - 3-тій особі(10-кратний); інці – (15-кратний). Обмежується ризик сис-ми: кожний з елементів с-ми не може нести більше відповідної кратності ризику.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]