Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
RFP.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
120.46 Кб
Скачать

17. Навести класифікацію позик за строком надання.

Найбільш загальна класиф-я позичок – за осн. умовами надання позичок, яка в свою чергу включає класифікацію позик за строком надання. За строком надання позички в банк. практиці поділяються на: строкові; до запитання; прострочені; відстрочені (пролонговані). Строкові позички надаються банком на строк, зафіксований у кредитній угоді. До строкових належить переважна більшість банківських кредитів. Позички до запитання, або безстрокові, надаються банками на невизначений строк. Клієнт зобов'язаний повернути таку позичку за першою вимогою банку. Якщо ж банк не вимагає повернення, то позичка сплачується на розсуд клієнта. Простроченими вважаються позички, за якими закінчилися строки повернення, встановлені в кредитних угодах між банком і позичальником, а кошти банку не повернені. Такі позички враховуються на окремому рахунку, і за ними клієнт мусить сплачувати підвищену процентну плату. Відстрочені, або пролонговані, це такі позички, за якими банком перенесені строки повернення на пізніший час. Для цього необхідне обгрунтоване клопотання позичальника. Пролонгація позички оформляється додатковою кредитною угодою і супроводжується встановленням вищої процентної ставки.

Відповідно до цього поділу виділяють:

короткострок. (до 1 року),

середньострок. (1-3 р., стандартно – 5 р.)

довгострок. (3-5) безстрокові (позики до запитання)

18. Навести класифікацію позик за механізмом надання.

За механізмом надання розрізняють позики, які видаються: В разовому порядку (індивідуальна позика за окремою заявою позичальника)) – це позики, рішення про надання яких приймається банком окремо по кожній позиці на основі заяви, інших документів клієнта; У відповідності з відкритою кредитною лінією (лімітом кредитування, кредити по необхідності). Кредити по необхідності видаються в рамках заздалегідь встановленому ліміту кредитування; Позички надаються як правило шляхом безпосередньої оплати з позичкового рахунку розразункових документів клієнта (доручень, чеків та інших) без погодження з банком розміру окремих позичок і документального їх оформлення. Гарантовані кредити – ті, які ще називаються резервними та бувають 2 видів: із заздалегідь обумовленою датою видачі позики; з видачею позики по мірі виникнення в ній необхідності. Сутність гарантійної операції полягає в тому, що банк надає зобов’язання у випадку необхідності видати клієнту позику визначеного розміру в обумовлений строк.(як правило кварталу).

19. Навести класифікацію позик за кількістю сторін угоди.

Класифікацяю позик за кількістю сторін угоди передбачає: кредити, надані одним кредитором – двосторонні кредитні угоди; консорціальні, тобто кредити, що надаються консорціумом або синдикатом кредиторів, в якому один із них бере на себе роль менеджера (збирає з кредиторів-учасників потрібну позичальникові суму ресурсів, укладає з ними договір, надає кредит і займається також розподілом процентів); за опреації, що повязані з таким кредитуванням, банк-менеджер отримує відповідну грошову виплату. Паралельні кредити, які передбачають участь у їх наданні декількох кредиторів. Тут кредит одному позичальникові надають різні кредитори, але на одних, завчасно погоджених умовах. Тобто кредитори знають один одного, домовляються про стандартизацію укладення угоди (перелельно з клієнтом), щоб зменшити ризики.Але кожний банк окремо оформляє кредит клієнту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]