Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методика навчання економіки.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
1.36 Mб
Скачать

Експериментальні програми для поглибленого Вивчення предмета

Економіка родини5

Навчальна програма курсу для 3—5-х класів

35 (70) Годин, 1 (2) години на тиждень

Пояснювальна записка

Ринкова економіка передбачає, що кожна людина, дбаючи про добробут своєї родини, щоденно, впродовж усього життя робить економічний вибір, приймає економічні рішення і відповідає за їхні наслідки, покладаючись головним чином на власні зусилля і власний хист. Саме тому для громадян України економічні знання стають нагальною проблемою, а економіка перетворюється на одну з найпопулярніших наук.

Економічна освіта — необхідна і важлива умова поліпшення економічного становища країни і підвищення ефективності господарської діяльності. Нині, поряд із формуванням справжнього бізнесмена, підприємця, клерка виникла об’єктивна потреба у вихованні споживача. У найпростішому вигляді ринок можна представити як місце, де стикаються інтереси покупця і продавця. Споживачі впливають на попит і пропозицію, кон’юнктуру ринку, певним чином визначають якість продукції, адже розвиток виробництва не буде доцільним без урахування вимог споживачів. У нашій країні існує така проблема, як низька культура споживання, і нове покоління виробників нічим не відрізнятиметься від попереднього, якщо не вжити конкретних заходів для її роз­в’язання.

Для досягнення згаданих вище цілей необхідно створити певні умови, які б сприяли розвитку економічного мислення у молоді й передусім у дітей молодшого і середнього шкільного віку (адже у цьому віці діти легко, із задоволенням навчаються, засвоюють новий матеріал, довіряють вчителю). Тому вчитель має докласти максимум зусиль, щоб учні не тільки змогли розвивати логічне мислення, яке допоможе їм у вирі самостійного життя. Вчитель може стимулювати бажання до вивчення економіки в учнів, зацікавити їх, довести їм актуальність та необхідність економічних знань.

Висловити цю думку досить легко, проте втілити її в життя складніше: як це зробити і що викладати? Матеріалів і розробок для вивчення економічних курсів достатньо, але їх потрібно пристосувати, необхідну інформацію подати у спрощеному і зрозумілому для школярів вигляді, врахувати вікові особливості при виборі змісту, форм і методів поданого матеріалу, зробити цей курс цікавим і захоплюючим.

Основна мета курсу — дати учням 3—5-х класів елементарні економічні знання про такі ключові економічні поняття, як «потреби», «ресурси», «бюджет», «товари і послуги», «гроші», «ціна», «проблема вибору» на прикладі економіки сім’ї, яка є складовою економічної системи країни. Вивчаючи й аналізуючи економічні явища на прикладах із повсякденного життя, діти готуються до вивчення в майбутньому складніших економічних процесів і закономірностей.

Сьогодні школярі хоча й опановують економічні терміни, втім, існують певні проблеми щодо розуміння тих чи інших економічних процесів, понять, явищ, не завжди вистачає знань базової економічної теорії. Отже, щоб молодь вільно почувалася в економічному середовищі сьогодення, їй потрібно розвивати економічне мислення, яке ґрунтується на знаннях економіки і формується з дитинства. В процесі навчання не варто примушувати дітей механічно, бездумно повторювати чи «зазубрювати» економічні поняття, терміни, слід навчити їх мислити, аналізувати, намагатися оцінювати економічні факти, виявляти причини їх виникнення й передбачати їхні наслідки, можливі внаслідок певного перебігу подій.