Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методика навчання економіки.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
1.36 Mб
Скачать

Види опитування

  1. Фронтальне – охоплює перевіркою всіх або багатьох учнів, вимагає короткої точної відповіді. Його проводять тоді, коли слід виявити рівень запам’ятовування нового матеріалу, який є основою для засвоєння більш складного матеріалу.

  2. Індивідуальне опитування – передбачає розгорнуту відповідь учня.

  3. Комбіноване опитування – дає змогу перевірити знання групи учнів, один з яких дає розгорнуту відповідь, а інші виконують певні завдання.

Вимоги до запитань і завдань:

  1. Чіткість, зрозумілість.

  2. Запитання повинні стосуватися основних положень теми.

  3. Запитання повинні активізувати розумову діяльність учнів.

4. Тестування на уроках економіки.

Тест – це контрольне завдання, що відображає тупінь засвоєння діяльності певного рівня у поєднанні з певною системою вимірювання й оцінки якості засвоєння.

Тестові завдання можуть застосовуватися на різних етапах занять: при перевірці виконання домашнього завдання, під час пояснення нового матеріалу, для узагальнення і систематизації знань, для закріплення матеріалу.

Кожне тестове завдання оцінюється певним балом відповідно до його складності. Наприкінці контролю виводиться загальний бал за виконану роботу.

Тестові завдання з економіки мають чотири рівні складності.

Класифікація тестових завдань за рівнями складності

Рівні

складності тестів

Зміст тестових завдань

Тести І

рівня

Тести на впізнавання, розуміння: належать до методів контролю засвоєння знань на понятійному рівні. До цих тестів можна віднести завдання, які передбачають відповідь «так» або «ні», завдання на розпізнавання, що містять запитання зі змістом «що це таке?». Вони перебачають стандартне застосування навчального матеріалу за алгоритмам і зразками.

Тести ІІ

рівня

Передбачають перевірку засвоєння знань на репродуктивному рівні

(відтворення і застосування) й містять завдання-підставки

(«закінчити визначення», «підставити пропущене слово»),

завдання на вибір правильної відповіді.

Тести ІІІ

рівня

Містять завдання для розв’язання за певним алгоритмом, завдання на класифікацію і встановлення відповідності

Тести ІV

рівня

Дають змогу виявити засвоєні знання на високому рівні, містять

завдання, що вимагають розв’язання практичних задач проблемного

характеру, критичної оцінки, аналізу і синтезу інформації або застосування

отриманих знань у нетипових умовах

Вимоги до завдань для контролю успішності з економіки

І-й рівень:

уміння вибрати із запропонованого та назвати ґрунтуються на неусвідомленому сприй­нятті навчального матеріалу, вмін­ні відрізняти, розпізнавати факти, поняття тощо.

Типи завдань:

Тести закритого типу, в яких пропонується на вибір кілька відповідей, з яких одна або кілька є правильними, та відкриті тести з короткою відповіддю. До кожного запитання подано різну кількість відповідей, серед яких правильними можуть бути одна, дві або всі

ІІ-й рівень:

дати визначення, оцінити правильність твердження, закінчити визначення, встановити відповідність

Типи завдань:

Завдання репродуктивного характеру. Їх виконання потребує знання основних понять, формул, логічно-класифікацій­них ознак, певного аналізу й узагальнення вивченого матеріалу, навичок виконання економічних задач, а також загальнонавчальних умінь — дисципліно­ваності, точності, уважності, акуратності тощо. При виконанні таких завдань тренується зорова пам’ять, здатність виокремлювати і запам’ятовувати ознаки явищ і процесів, виявляти закономірності їх проявів. Завдання передбачають конкретну і стислу відповідь, виконання задач за певним алгоритмом із дотриманням усіх вимог оформлення

ІІІ-й рівень:

скласти характеристику за типовим планом, описати явище, об’єкт за допомогою різних джерел інформації, класифікувати, визначати головні й другорядні риси.

Типи завдань:

Завдання для аналізу, пояснення та узагальнення вивченого матеріалу із використанням статистичних матеріалів та інших джерел знань. Зміст завдань дає змогу виявити рівень розуміння однієї теми чи кількох суміжних, вміння встановлювати взаємозв’язки між компонентами об’єктів, процесів, явищ. Завдання ІІІ-го рівня мають описовий характер і повинні бути виконані з дотриманням усіх вимог до письмової роботи

ІV-й рівень:

виконати порівняльну характеристику, скласти схему, таблицю, виявити причинно-на­слідкові зв’язки, тенденції, перспективи тощо.

Типи завдань:

Завдання, для розв’язання яких потрібне глибоке розуміння програмового матеріалу, встановлення й аналіз причинно- наслідко­вих зв’язків та виявлення різних закономірностей економічних процесів і явищ глобального характеру або характерних для окре­мих держав і регіонів. До завдань цього рівня належать: виконання порівняльних характеристик суспільно-територіальних комп­лексів, складання таблиць, схем, які висвітлюють взаємозв’язки компонентів економічних явищ і процесів. Такі роботи потребують економічного мислення, вміння ви­сувати гіпотезу і перевіряти її, робити вибір і приймати нестандартні рішення, оцінювати і прогнозувати розвиток нетипової ситуації на основі глибоких знань і здійснення міжпредметних зв’язків. Виконання завдань цього рівня ґрунтується на фактичному матеріалі з підручника та інших джерел знань