Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методика навчання економіки.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
1.36 Mб
Скачать

КИЇВСЬКИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ БОРИСА ГРІНЧЕНКА

ІНСТИТУТ ЛІДЕРСТВА ТА СОЦІАЛЬНИХ НАУК

ТИМЧИК О.А.

МЕТОДИКА НАВЧАННЯ ОСНОВ ЕКОНОМІКИ :

НАВЧАЛЬНИЙ ПОСІБНИК

Київ - 2012

УДК 330.1 (075.8)

ББК 65.01я7

Т 41

Рекомендовано до друку

Вченою радою Інституту лідерства та соціальних наук

Київського університету імені Бориса Грінченка

(Протокол № 1 від 21.09.2011 р.)

Автор-укладач:

Тимчик О.А., доцент кафедри менеджменту, економіки та фінансів Інституту лідерства та соціальних наук Київського університету імені Бориса Грінченка, кандидат педагогічних наук.

Рецензенти:

Збарський В.К., доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри аграрной економіки Національного університету біоресурсів і природокористування України;

Черниш А.П., кандидат педагогічних наук, доцент Інституту лідерства та соціальних наук Київського університету імені Бориса Грінченка.

Т 41 Тимчик О.А. Методика навчання основ економіки : навч. посіб. / Автор-укладач : О.А. Тимчик. – К. : Київ. ун-т ім. Б. Грінченка, 2012. – 164 с.

У посібнику подано лекційний матеріал навчальної дисципліни за темами, практичні завдання, список рекомендованої літератури і додатки, які вміщують державний стандарт освіти, навчальні програми з економіки для загальноосвітніх середніх закладів і критерії оцінювання учнів.

ББК 65.01я7

© КУ, 2012 р.

ЗМІСТ

Вступ……. . . . . . . . . . . . . . . . . . ………………… . . . . . . . .. . . . . . . . . …………… 4-5

Лекція І. Загальні засади організації економічної освіти у загальноосвітніх навчальних закладах україни ………………………………………...……… 6-18

Лекція іі. Основи методики навчання економіки у загальноосвітніх навчальних закладах …………………………………………………………19-25

Лекція ІІІ. Форми та методи навчального процесу ………………………....26-39

Лекція ІV. Методика підготовки та проведення уроку з економіки ……… .40-46

Лекція V. Лекційні, семінарські, практичні заняття з економічних

дисциплін ……………………………………………………………………..47-51

Лекція VІ. Засоби навчання на уроках з економічних дисциплін ……….…52-59

Лекція VІІ. Активізація пізнавальної діяльності учнів під час вивчення економічних дисциплін ……………………………………………………….60-68

Лекція VІІІ. Організація самостійної роботи при навчанні економічних дисциплін ………………………………………………………………………69-72

Лекція ІХ. Позаурочні форми навчання економіки …………………………..73-81

Лекція Х. Контроль і оцінювання у процесі навчання ……………...……….82-93

Рекомендована література …………………………………………………… 94-95

Додаток 1. Державний стандарт базової і повної загальної середньої

освіти ………………………………………………………………………….96-110

Додаток 2. Програми з економічних дисциплін для загальноосвітніх навчальних закладів ……………………………………………………………………....110-160

Додаток 3. Критерії оцінювання навчальних досягнень учнів (вихованців) у системі загальної середньої освіти ……………………………………........161-165

ВСТУП

Навчальний посібник з дисципліни «Методика навчання основ економіки» розроблено відповідно до освітньо-професійної програми підготовки бакалавра для денної форми навчання студентів Київського університету імені Бориса Грінченка. Метою курсу «Методика навчання основ економіки» є підготовка для школи професійних кадрів, що здатні здійснювати економічну підготовку учнів. Завдання курсу полягає у забезпеченні знань і формуванні навичок з методики викладання економічних дисциплін у загальноосвітніх навчальних закладах освіти.

У вступі окреслено загальні межі курсу, його місце у підготовці майбутніх фахівців, розкрито мету і завдання курсу, визначено знання й уміння, якими мають оволодіти студенти в процесі вивчення навчальної дисципліни.

Друга частина навчального посібника містить лекційний матеріал навчальної дисципліни, розкритий у десяти логічно пов’язаних темах. Навчальний матеріал включає ключові питання теорії та практики загальних основ методики викладання суспільних дисциплін; методів та форм навчального процесу; методики підготовки та проведення уроків з економічних дисциплін; використання різних засобів навчання та активних форм навчання на уроках економіки; організації самостійної роботи учнів у вивченні економічних дисциплін; методики проведення позаурочних занять (консультацій; екскурсій, економічних гуртків); сутності, функцій, видів, форм і методів контролю; критеріїв оцінювання навчальних досягнень учнів.

Навчальний посібник містить практичні завдання, які охоплюють значний обсяг матеріалу і дозволяють студентам закріпити знання, отримані під час лекцій та самостійного опрацювання.

Список рекомендованої літератури, який завершує методичні рекомендації, включає нормативні акти, які регламентують освітню діяльність загальноосвітніх середніх закладів, та навчально-методичну літературу.

Наступну частину навчального посібника складають додатки, які вміщують навчальні програми з економіки для загальноосвітніх середніх закладів; Державний стандарт базової і повної загальної середньої освіти; критерії оцінювання учнів.

У навчальному посібнику використані матеріали програми підвищення кваліфікації вчителів економіки, розроблені авторами Гражевською Н., Губатюком І., Клімуком І., Лелюк Ю., Макаровою Н., Олійником О., Пархоменко І., Решетняк О., Тимченко І. (керівник колективу розробників Решетняк О.В.).

У навчальному посібнику враховано, що сучасні вимоги до спеціаліста вищої кваліфікації передбачають не лише глибокі професійні і широкі загальні загальногуманітарні знання, але й уміння і навички передавати їх підростаючому поколінню, готуючи їх до активної економічної діяльності. Відповідно до цього виникає потреба у підготовці майбутніх спеціалістів до викладання основ економічних знань у загальноосвітніх навчальних закладах.

У процесі вивчення курсу студенти повинні:

Знати:

  • місце економічних дисциплін у загальноосвітній підготовці учнів; зміст економічних програм; державні стандарти освіти щодо економічних знань учнів початкових, середніх та старших класів;

  • зміст основних форм і методів навчання;

  • методи роботи з різними видами економічних джерел, застосування наочності під час викладання економічних дисциплін;

  • основні форми ведення запису навчального матеріалу;

  • засоби здійснення ефективного контролю за знаннями, отриманими учнями під час вивчення економічних дисциплін;

  • критерії оцінювання економічних знань учнів.

Уміти:

  • застосовуючи різноманітні методи і форми навчання, пояснювати учням економічні процеси і явища;

  • використовувати на уроках економіки різні засоби навчання;

  • розробляти і проводити різні види ділових ігор;

  • складати план уроку з економічних дисциплін;

  • проводити консультаційну роботу;

  • формувати в учнів сучасне економічне мислення та готовність до економічної діяльності.

Лекція і.

ЗАГАЛЬНІ ЗАСАДИ ОРГАНІЗАЦІЇ ЕКОНОМІЧНОЇ ОСВІТИ У ЗАГАЛЬНООСВІТНІХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДАХ УКРАЇНИ

ПЛАН.

  1. Економічна освіта на сучасному етапі.

  2. Безперервність економічної освіти.

  3. Місія, мета, принципи та завдання економічної освіти.

  4. Нормативно-правова база вивчення економічних дисциплін у загальноосвітніх навчальних закладах.

а) Державний стандарт базової і повної загальної середньої освіти;

б) Базовий, типовий та робочий навчальний плани.

в) місце економічних дисциплін у навчальних планах загальноосвітніх навчальних закладів.

1. Економічна освіта на сучасному етапі1

Економічна освіта на сучасному етапі розвитку України визначається завданнями розвитку ринкової економіки, необхідності наближення до світових тенденцій економічного і суспільного розвитку. Розвиток економічної освіти відбувається в контексті загального процесу трансформації різних сторін суспільного життя, у тісному взаємозв'язку з перебудовою в інших сферах, одночасно виступаючи для них джерелом забезпечення необхідним кадровим ресурсом.

Головними компонентами економічної освіти є її зміст і організаційно-освітні технології забезпечення. Вони мають свої особливості у різних складових економічної освіти: загальноекономічній та професійно-економічній.

Загальноекономічна освіта охоплює комплекс соціально-економічних знань, умінь і навичок для забезпечення розвитку економічної культури і свідомості як особи, так і суспільства загалом.

Особливості змісту професійно-економічної освіти обумовлюються вимогами до її кінцевого результату - формування гармонійної, різнобічно розвиненої особистості, для якої професійні знання, уміння, навички і їх постійне оновлення становлять основу самореалізації в економічній сфері суспільства.

Головною парадигмою економічної освіти є розуміння того, що розвиток економічної сфери суспільства значною мірою зумовлений характером життєдіяльності людини, її світоглядом, соціально відповідальною поведінкою. Професійна підготовка сучасних економістів передбачає розуміння ними закономірностей формування та розвитку відтворювальних процесів на макро- та мікрорівнях, у взаємозв'язку з розвитком політичних, культурних та інших суспільних процесів.

Економічна освіта охоплює чотири блоки дисциплін, які формують сучасний світогляд і зумовлюють потребу в постійному оновленні соціально-економічних знань, умінь, навичок: загальноосвітній, фундаментальний, інноваційно-практичний і блок дисциплін спеціальної підготовки. Дисципліни, що входять в названі блоки, забезпечують комплексне багатоаспектне вивчення закономірностей економічної сфери суспільства.

Формування економічних знань реалізується через поєднання пізнавальних, теоретичних і практичних компонентів навчання. Причому пізнавальні компоненти створюють не тільки систему фінансових, технологічних, технічних, економічних і правових знань, а й визначають внутрішню культуру молоді, формують її готовність до свідомої гармонізації стосунків "Людина - суспільство - природа - економіка". До теоретичних компонентів навчання належить світогляд і вміння творчо мислити, які створюють підґрунтя економічно доцільних і водночас соціально відповідальних рішень, дослідницьких навичок; практичних умінь.

Практичні компоненти економічно освіченої людини становлять мотивацію та вміння постійно підвищувати компетентність і практично використовувати нові знання для вдосконалення та розвитку технічного, технологічного, фінансового, соціально-економічного, правового та іншого забезпечення організаційно-економічних і управлінських процесів; розвивати особистісний і колективний потенціал економічної діяльності на засадах соціального партнерства і соціальної відповідальності.