Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методика навчання економіки.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
1.36 Mб
Скачать

Практична робота

Завдання 1. Виконайте порівняльну характеристику різних засобів наочності під час вивчення економіки. Складіть відповідну таблицю в конспекті (за самостійно обраними критеріями).

Завдання 2. Проаналізуйте умови ефективного використання засобів навчання під час вивчення економічних дисциплін.

Завдання 3. Обґрунтуйте переваги і недоліки застосування комп’ютерних технологій під час вивчення економіки (на самостійно підібраних прикладах).

Завдання 4.

Представити фрагмент уроку з використанням:

а) таблиці;

б) графіка;

в) діаграми;

г) схеми.

Фрагменти уроку повинні бути з різних тем.

Лекція VІІ

АКТИВІЗАЦІЯ ПІЗНАВАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ УЧНІВ ПІД ЧАС ВИВЧЕННЯ ЕКОНОМІЧНИХ ДИСЦИПЛІН

План.

  1. Поняття активізації процесу навчання.

  2. Активні методи навчання:

- ігри;

- дискусії;

- економічні задачі;

- виробничі ситуації;

- тренінги;

- конференція,

- дослідження тощо.

3. Інтерактивне навчання.

  1. Активізація процесу навчання.

З метою максимального інтелектуального залучення учнів до процесу пізнання вчитель на уроках економіки активні та інтерактивні форми і методи навчання.

Активізація процесу навчання полягає у використанні таких форм і методів навчально-пізнавальної роботи учнів, які забезпечують активну і самостійну теоретичну і практичну діяльність учнів.

Відповідно до змісту й характеру мислення розрізняють пояснювально-ілюстративне або традиційне навчання (репродуктивне) та активне (продуктивне) навчання.

Пояснювально-ілюстративне (традиційне) навчання – тип навчання, при якому пізнавальна діяльність має репродуктивний характер: учитель передає учням “готові знання”, використовуючи пояснення, доведення із застосуванням різного роду ілюстрацій, що забезпечують наочний характер їх сприймання; запам’ятовування знань свідоме; відтворення знань репродуктивне.

Репродуктивні методи спрямовані на забезпечення швидкого і міцного запам’ятовування учнями інформації, але недостатньо стимулюють до самостійної дослідницької діяльності.

Тому водночас із репродуктивними методами застосовують активні проблемно-пошукові методи, які сприяють самостійній творчій діяльності учнів, виробленню наичок взаємодії вчителя з учнями.

Активне навчання полягає у пошуковій діяльності учнів, яка починається з постановки питань, розв’язання проблем і проблемних завдань, закладених у навчальних програмах і підручниках, у проблемному викладі і поясненні знань викладачем, у різноманітній самостійній роботі учнів.

Як репродуктивне, так і активне навчання мають як переваги, так і недоліки.

Недоліки репродуктивного навчання:

  • Відносна пасивність учнів,

  • недостатня творча активність на заняттях,

  • слабке розкриття потенційних можливостей учнів.

Недоліки активного навчання полягають у:

  • витрачанні значно більшого часу для вивчення матеріалу,

  • недостатньому вирішенні завдання формування практичних умінь і навичок

  • активні методи навчання є менш ефективними під час вивчення нового матеріалу, а також у разі слабкої підготовленості учнів до сприйняття матеріалу.