Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методика навчання економіки.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
1.36 Mб
Скачать

Практична робота

Завдання 1.

Складіть орієнтовні питання звіту учнів для екскурсії до нумізматичної експозиції Історичного музею.

Завдання 2.

Розробіть орієнтовний текст інструктажу учнів 10-11 класів перед проведенням екскурсії до Національного Банку України.

Завдання 3.

Запропонуйте назви для:

а) факультативного заняття з економіки,

б) економічного гуртка (клуба, наукового товариства).

Лекція Х.

КОНТРОЛЬ І ОЦІНЮВАННЯ У ПРОЦЕСІ НАВЧАННЯ

План.

  1. Поняття учбового контролю, його функції, види і вимоги до здійснення контролю.

  2. Характеристика форм і методів контролю успішності навчання з економіки.

  3. Тестування на уроках економіки.

  4. Критерії оцінювання навчальних досягнень учнів з економічних дисциплін.

1. Поняття учбового контролю, його функції, види і форми, методи проведення. Вимоги до здійснення контролю.

Значні зміни в розвитку економічної освіти, що стосуються змісту, форм і методів навчання і виховання загалом, так і з економіки зокрема, вимагають особливо уважного ставлення до питань контролю й оцінювання навчальних досягнень учнів, що є важливим елементом управління навчальним процесом та забезпечення якості освіти.

Якість освіти - це зумовлений соціальним замовленням рівень сформованості наперед заданих навчальною програмою вмінь, рис, якостей людини, що навчається.

Звісно, розв’язання проблеми якості навчання лише за рахунок удосконалення навчально-вихов­ного процесу і системи контролю успішності неможливе. Але перевірка й оцінювання навчальних досягнень учнів мають значний вплив на стимулювання їхньої ефективної пізнавальної діяльності. Контрольні заходи є складовими досягнення мети навчання — засвоєння певної сукупності предметних знань, умінь та навичок, формування відповідного рівня компетентності школяра.

Учбовий контроль – це система перевірки знань, умінь і навичок учнів.

Головна мета контролю – забезпечення ефективності навчального процесу приведенням його до системи знань, умінь і навичок, самостійного застосування здобутих знань на практиці, стимулювання навчальної діяльності студентів, формування у них прагнення до самоосвіти.

Функції контролю:

  1. Діагностична. Контроль на всіх його етапах допомагає учителю виявити здобутки у навчанні кожного учня, з’ясувати причини слабкого засвоєння окремих частин навчального матеріалу і вжити раціональних заходів для виправлення недоліків у навчально-пізнавальній діяльності.

  2. Мотиваційна. Контроль стимулює активність у навчанні, сприяє розвитку в учнів самостійного мислення.

  3. Навчальна. У процесі здійснення контролю учні мають змогу поповнити свої знання.

  4. Корегуюча. Вчитель виправляє знання учнів у разі неправильного розуміння окремих частин матеріалу.

  5. Виховна. Контроль стимулює систематичну роботу учнів, розвиток почуття відповідальності за результати навчання, що особливо важливо за умов сьогодення. Контроль успішності навчання з урахуванням закономірностей психічного розвитку школярів на всіх його етапах стимулює розвиток у них пізнавальних процесів та емоційно-вольових якостей. Оцінка вчителем засвоєних знань школяра є важливим чинником для формування його особистості й часто виступає регулятором соціальних відносин у житті дитини, адже опосередковано впливає на формування стосунків у класному колективі, з учителем, батьками тощо. Заохочення з боку вчителя саме по собі у більшості випадків стимулює навчально-пізнавальну діяльність учнів і сприяє поліпшенню її результатів, проте для цього необхідно враховувати наявний рівень розвитку школяра.

У ході навчально-виховного процесу контроль виконує ще кілька функцій, серед яких забезпечення необхідного і своєчасного оперативного зворотного зв’язку. Перевірка знань дає вчителю інформацію про хід пізнавальної діяльності учнів і засвоєння матеріалу та можливості подальшого вдосконалення навчання.

Перевірка одночасно є засобом виявлення ефективності методів і прийомів навчання, застосовуваних самим учителем, вона допомагає дійти висновків стосовно подальшої праці педагога. Аналіз результатів контролю дає вчителю змогу виявити сильні й слабкі боки в роботі, з’ясувати причини неуспішності.

Інформацію про свої успіхи чи невдачі отримує і сам учень. Під час слухання відповідей товаришів, доповнень та виправлень учителя учень може критично оцінити свої знання, проаналізувати відповіді однокласників, що сприяє систематизації й закріпленню засвоєного навчального матеріалу.