Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методика навчання економіки.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
1.36 Mб
Скачать

Робота з термінологічним апаратом.

Одним з найбільших труднощів, які виникають у навчанні економіки, є засвоєння економічної термінології, що вимагають від вчителя добре продуманої системи роботи над термінами. Ця система має бути спрямованою не тільки на запам’ятовування термінів. Але й на їх правильне розуміння і застосування учнями.

Завданнями роботи над термінами є розвиток загальної ерудиції учня, збагачення його словникового запасу, формування термінологічної компетентності.

Економічні терміни, за їх використанням і розумінням учнями можна поділити на такі групи;

  1. Широко вживані терміни, значення яких учні можуть правильно пояснити (наприклад, потреби, товар, власник, конкуренція тощо).

  2. Терміни, відомі учням, але точного значення яких вони не розуміють

  3. (наприклад, інфраструктура, кон’юнктура, рента).

  4. Терміни, невідомі переважній більшості учнів (наприклад, олігополія, номінальний та реальний довід, ВВП, альтернативна вартість).

Відповідно, під час уроку вчитель повинен пояснити учням терміни другої та третьої групи і перевірити правильність розуміння термінів першої групи.

Робота з термінологічними апаратом має наступні етапи:

  1. Класифікація термінів, які учні повинні засвоїти на уроці, за їх значимістю (оскільки можливим є запам`ятовування максимум семі термінів).

  2. Робота, спрямована на засвоєння учнями термінів. На цьому етапи вчитель може застосовувати такі прийоми:

  3. Використання термінів в опорних конспектах;

  4. Розбірливе написання їх на дошці;

  5. Складання економічного словника до кожної теми.

  6. Закріплення знань і контроль засвоєння термінів.

Закріпити і перевірити засвоєння, зокрема, за допомогою термінологічного диктанту, усного пояснення учнями терміну, використання його в контексті.

4. Чинники ефективного уроку економіки:

  1. Різноманітність методів і прийомів навчання.

  2. Урок має містити три-чотири види діяльності, Слід пам`ятати, що увага змінюється кожні 17 хвилин, тому необхідно варіювати види роботи.

  3. Більш тривалий час увагу учнів стимулюють пошукові методи, економічні ігри, робота в групах.

  4. Актуалізація і мотивація матеріалу, що вивчається. На початку уроку вчитель повинен пояснити учням, як пов'язаний зміст матеріалу із сьогоденням, у чому його важливість і яким чином отримані знання можуть знадобитися учням у дорослому житті.

  5. Наступність (зв'язок з попереднім матеріалом). Учні не завжди засвоюють попередній матеріал у повному обсязі, тому слід реально оцінити їх знання і підібрати навчальний матеріал.

  6. Доцільне навантаження учнів. Не варто завантажувати урок великою кількістю понять, фактів, прикладів, вправ. Доцільним є виділення одного-двох головних понять і побудова навколо них навчального матеріалу. Кожен етап вивчення нового матеріалу на уроці повинен завершуватися закріпленням.

  7. Добре продуманий і чітко складений план-конспект уроку, якого дотримується вчитель.

  8. Доступність викладання матеріалу.