Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДНАОП 1.8.10-1.14-97 ПБ для кондитерского произ...doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
4.84 Mб
Скачать

Перша допомога при пораненні

При пораненні слід перш за все очистити рану від забруднення та зараження мікробами. Особливу увагу необхідно приділити ранам, забрудненим землею, щоб запобігти зараженню правцем. Своєчасне звернення до лікаря та введення протиправцевої сироватки попереджує це захворювання.

Той, хто подає першу допомогу при пораненні, повинен чисто вимити руки з милом, а якщо така можливість відсутня – обробити пальці йодною настоянкою. Дотикатись безпосередньо до рани навіть вимитими руками неприпустимо.

При поданні першої допомоги слід дотримуватись наступних правил:

– не можна промивати рану водою чи будь-якими ліками, засипати порошками, закривати мазями;

– не можна також видаляти з рани пісок, землю тощо, щоб не викликати її зараження;

– не можна видаляти з рани згустків крові (це може призвести до сильної кровотечі);

– не можна замотувати рану ізоляційною стрічкою.

Необхідно розпечатати наявний у шафці першої допомоги індивідуальний пакет (не дотикаючись до поверхні, що буде накладена безпосередньо на рану), накласти стерильний перев’язочний матеріал з пакету на рану та забинтувати. При відсутності індивідуального пакета для перев’язки використовують шматок чистої тканини, змочений йодною настоянкою.

Перша допомога при кровотечах

Щоб призупинити кровотечу, необхідно:

– підняти поранену кінцівку догори;

– на кровоточиву рану накласти зібганий в жмуток перев’язочний матеріал з індивідуального пакета та притиснути його згори, не дотикаючись до рани пальцями, на 4–5 хвилин, не відпускаючи;

– якщо кровотеча припинилась, слід, не знімаючи накладений перев’язочний матеріал, накласти згори другу подушечку з другого пакета або шматок вати та туго забинтувати рану;

– у разі сильної кровотечі провадиться стискання кровоносних судин, що живлять кров’ю поранену зону шляхом згинання кінцівки в суглобах, а також пальцями, джгутом або закруткою; у всіх випадках сильної кровотечі слід викликати лікаря. Пам’ятайте: джгут накладається на стегно ноги або плечову частину руки. Накладений джгут слід тримати якнайкоротший час (не більше 2-х годин), оскільки можливе омертвіння обезкровленої дільниці. При кровотечі з носа відкинути голову назад, вставити в ніс тампон, змочений пероксидом водню, або накласти на перенісся холодний компрес.

Подання першої допомоги при опіках кислотами та лугами

При потраплянні кислоти або лугу на шкіру уражені місця слід промити струменем води протягом 15–30 хвилин (виключаючи ураження сірчаною кислотою), потім обмити 5%-ним розчином питної соди, а місця, уражені лугами — 3%-ним розчином борної або оцтової кислоти.

У разі потрапляння на слизову оболонку очей кислоти або лугу очі слід промити сильним струменем води протягом 15–20 хвилин, а потім – 2%-ним розчином питної соди, а при ураженні лугом – 2%-ним розчином борної кислоти.

При опіках порожнини рота лугами необхідне полоскання 3%-ним розчином оцтової кислоти або 2%-ним розчином борної кислоти, а при опіках кислотою – 5%-ним розчином питної соди. При потраплянні кислоти до дихальних шляхів необхідно дихати розпилюваним за допомогою пульверизатора 10%-ним розчином питної соди, а при потраплянні лугу – розпилюваним 3%-ним розчином оцтової кислоти.